ČLANSTVO U MREŽI TRAJE TRI GODINE

Djeca uzrasta od 13 do 17 godina: Izabrani novi zlatni savjetnici Ombudsmana

"Težimo da okupimo zainteresovanu djecu Crne Gore, koja će učestvovati u radu Zaštitnika, tako što će biti u direktnoj komunikaciji sa predstavnicima Institucije i svojim idejama, predlozima, sugestijama i stavom učestvovati u zaštiti i unapređenju dječijih prava", kaže se u saopštenju Ombudsmana
200 pregleda 2 komentar(a)
Zlatni savjetnici, ombudsman, Foto: Ombudsman.me
Zlatni savjetnici, ombudsman, Foto: Ombudsman.me
Ažurirano: 02.02.2018. 16:21h

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore, na osnovu postupka sprovedenog po Javnom pozivu, izvršio je izbor članova Mreže zlatnih savjetnika, djece uzrasta od 13 do 17 godina.

Nakon dostavljenih i razmotrenih prijava kandidata, na predlog Komisije za izbor zlatnih savjetnika, izabrana su 22 nova člana iz Berana, Kolašina, Podgorice, Budve, Cetinja, Rožaja, Danilovgrada i Nikšića.

Članstvo u Mreži traje tri godine, a opšti cilj jeste stvaranje uslova za postizanje većeg stepena učešća djece u svim oblastima društvenog života, radi afirmacije i zaštite njihovih osnovnih prava i sloboda.

Formiranje Mreže zlatnih savjetnika započeto je u 2014.godini, raspisivanjem javnog poziva djeci, odabirom savjetnika i formiranjem mreže.

"Težimo da okupimo zainteresovanu djecu Crne Gore, koja će učestvovati u radu Zaštitnika, tako što će biti u direktnoj komunikaciji sa predstavnicima Institucije i svojim idejama, predlozima, sugestijama i stavom učestvovati u zaštiti i unapređenju dječijih prava", kaže se u saopštenju Ombudsmana.

Specifični ciljevi i zadaci Mreže su uključivanje djece u rad te institucije davanjem predloga, sugestija i mišljenja prilikom kreiranja politika u oblasti zaštite i unaprjeđenja dječijih prava.

"Uključivanje dječjeg mišljenja u procese donošenja zakona, propisa i drugih akata i održavanje redovnog kontakta djece i Zaštitnika i stvaranje uslova za unaprjeđenje tih kontakata", kaže se u saopštenju.

Predviđena je i kontinuirana edukacija djece o dječjim pravima, održavanje sastanaka Mreže i Godišnje konferencije na kojoj će zlatni savjetnici prezentovati svoj rad, angažovanje i postignute rezultate o temama koje će djeca sama predložiti.

Na konferenciji, koja će biti održana u martu, biće predstavljeni novi članovi, dok će dosadašnji zlatni savjetnici govoriti o rezultatima, aktivnostima i utiscima.

Preporučujemo za Vas