TRAŽILI PONIŠTENJE RJEŠENJA

MORT odbio žalbu Mitropolije: Rušenje manastirskog konaka zakonito

“Ocjenjujući zakonitost osporenog rješenja, ovo ministarstvo je našlo da je potpuno utvrđeno činjenično stanje, bez povrede pravila postupka, pravilno primijenjeno materijalno pravo"

23043 pregleda 265 reakcija 24 komentar(a)
Srušeni konak manastira, Foto: Mitropolija.com
Srušeni konak manastira, Foto: Mitropolija.com

Ministarstvo održivog razvoja i turizma odbilo je žalbu Mitropolije crnogorsko-primorske, koja je tražila poništenje rješenja urbanističko-građevinskog inspektora, kojim je Srpskoj pravoslavnoj crkvi zabranjena izgradnja manastirskog konaka na Briskoj gori kod Ulcinja.

Urbanističko-građevinski inspektor je donio rješenje 4. juna, kojim je zabranio gradnju prizemnog objekta od oko 150 kvadrata, ali je Mitropolija nastavila radove, da bi izvršna služba 10. juna porušila započeti manastirski konak.

Mitropolija crnogorsko-primorska, kako se navodi u dokumentu, osporila je rješenje inspektora tvrdeći da je nezakonito donijeto, jer ne sadrži tačan broj katastarske parcele, da je objekat i pripremnim radovima izgrađen na području koje nije obuhvaćeno detaljnim urbanističkim planom, zbog čega se nije mogla pribaviti dokumentacija za gradnju, niti prijaviti gradnja, jer se radi o seoskom području za koje se ne izdaju nikakvi urbanističko-tehnički uslovi.

Ministarstvo održivog razvoja i turizma, kako je naglašeno, razmatralo je žalbu Mitropolije crnogorsko-primorske, kao i sve spise predmeta i odbilo žalbu.

“Ocjenjujući zakonitost osporenog rješenja, ovo ministarstvo je našlo da je potpuno utvrđeno činjenično stanje, bez povrede pravila postupka, pravilno primijenjeno materijalno pravo. Urbanističko-građevinska inspektorka je u okviru svojih zakonskih ovlašćenja izrekla MCP odgovorajuću mjeru inspekcijskog nadzora, zbog čega nije bilo mjesta poništenju prvostepenog rješenja“, navodi se u obrazloženju vladinog resora.

Započeti konak porušen je rano ujutru 10. juna.

"U Zoganju kod Ulcinja jutros se pristupilo rušenju nelegalno građenog objekta projektovane površine više stotina kvadratnih metara, koji je narušavao ambijentalnu cjelinu crkve Svetog Vasilija Ostroškog iz XVIII vijeka i predstavljao eklatantnu devastaciju prostora”, saopšeno je tada iz Ministarstva održivog razvoja i turizma.

Rušenje konaka tada je osudio mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije koji je to nazvao zločinom protiv crkve.

"Sveti Vasilije je već 350 godina bio i ostao živi svjedok istine Božje i iscjelitelj od laži i obmane, od lažnih znanja i lažnih učenja. Naročito je on to sada, u ovom trenutku kada vlasti ove države ruše manastir Svetog Vasilija na Briskoj gori kod Ulcinja, koji je nedavno ustanovljen, kada Sveti Vasilije gradi ljudske duše i obnavlja, svuda u svijetu, pa i ovdje. I kada priziva na bratsku ljubav i slogu sve, bez obzira da li su oni pravoslavni ili nepravoslavni - u tom trenutku događa se ovaj zločin sadašnje vlasti, zločin nezapamćen”, rekao je Amfilohije.