Malina poskupjela petnaestak centi

Gintaš navodno otvara fabriku za preradu voća u Mojkovcu, što bi trebalo da dodatno osigura otkup

11477 pregleda 6 komentar(a)
Otkup maline, Foto: Privatna arhiva
Otkup maline, Foto: Privatna arhiva

Nakon negodovanja malinara iz Udruženja “Malina Polimlja”, cijena otkupa maline je sa 1,5 eura povećana na 1,6 do 1,65, sa tendencijom rasta.

Uz to, oko pedeset malinara, u saradnji sa doo “Emar” iz Lozne, skladišti malinu i prodaje u vlastitoj režiji hladnjačarima iz Srbije.

“Prošle godine je bio pilot projekat te saradnje u režiji petnaestak malinara iz udruženja ‘Malina Polimlja’, i nakon uspješno završene sezone riješili smo da saradnju nastavimo sa proširenjem kapaciteta. Prišli su nam i pojedini malinari iz Petnjice koji su oduševljeni ovakvim načinom funkcionisanja”, kazao je predsjednik Udruženja Andrija Delić.

On je naveo da je jako bitno napomenuti da je Udruženje ostvarilo saradnju sa vlasnikom tržnog centra “Gintaš” - Nedžipom Dogruom, koji otvara fabriku za liofilizaciju i preradu voća i povrća kapaciteta 1.200 tona u Mojkovcu.

“Oni su spremni da sa proizvođačima zaključuju ugovore na duži period sa zagarantovanom otkupnom cijenom. Međutim, o realizaciji tog projekta biće aktivnosti u prethodnom periodu gdje će svi poljoprivrednici biti upoznati sa pojedinostima. Mora se napomenuti da ove godine klimatski uslovi ne idu u prilog malinarima. Količine će biti dosta manje u odnosu na prethodne godine. Prošlogodišnja topla jesen i hladni proljećnji i ljetnji dani su uzeli danak. Zbog naglih vremenskih promjena od ekstremnog toplog do hladnog vremena sa jakim kišama došlo je do smanjenja roda. Učestalo imamo plamenjače koje izaziva žutilo lista i sušenje. Tako da, iako je cijena veća u odnosu na prošle godine, nećemo ostvariti drastičan pomak u prihodovanju jer su troškovi isti a količine manje”, kazao je Delić, dodajući da će se do naredne berbe nastupiti još organizovanije i doprinijeti širenju zasada jer malinarstvo ima veliki potencijal na sjeveru.

Bonus video: