Viši tužilac u Podgorici neće odgovarati zbog propusta u izviđaju korupcije inspektora MORT-a

Savjet je utvrdio da je Zoran Vučinić pogriješio prilikom izviđaja u predmetu korupcije u MORT-u - protiv inspektora Vladana Juretića i Zorana Boškovića, ali neće biti kažnjen, jer nije nastupila zastarjelost ni druge posljedice

12430 pregleda 16 komentar(a)
Prošao sa opomenom: Vučinić, Foto: Boris Pejović
Prošao sa opomenom: Vučinić, Foto: Boris Pejović

Viši državni tužilac u Podgorici Zoran Vučinić neće disciplinski odgovarati zbog propusta u načinu vođenja izviđaja u predmetu korupcije u Ministarstvu održivog razvoja i turizma, formiranom u maju prošle godine po prijavi budvanskog investitora Boška Nenezića.

Nenezić je tužilaštvu tada prijavio građevinske inspektore Vladana Juretića i Zorana Boškovića.

“Vijestima” je u Tužilačkom savjetu pojašnjeno da tužilac Vučinić neće biti kažnjen za grešku, jer u tom predmetu nije nastupila zastarjelost, nemogućnost vođenja postupka, niti druge posljedice propisane zakonom... “Nakon razmatranja pritužbe na rad Zorana Vučinića, državnog tužioca u Višem državnom tužilaštvu u Podgorici, u predmetu formiranom protiv inspektora Vladana Juretića i Zorana Boškovića, Tužilački savjet je utvrdio da je pritužba osnovana. Tužiocu je ukazano da u navedenom predmetu nije postupao u zakonom propisanim rokovima”, piše u odgovoru Tužilačkog savjeta.

Da je tužilac Vučinić napravio propuste, odnosno da nije odmah uzeo u rad važan predmet, utvrdila je Komisija za pritužbe još polovinom novembra prošle godine, kada je predsjednica tog tijela Ljubinka Bašović upoznala i ostale članove Tužilačkog savjeta.

Vučinić se u izjašnjenju pravdao da je bio na odmoru, ali i da je kasnije bio preopterećen dežurstvom i drugim predmetima kojima je bio zadužen prošlog ljeta, te zbog toga nije pravovremeno reagovao u ovom predmetu. Tužilački savjet se nije bavio da li je možda grešku u radu napravila i rukovodilac Višeg državnog tužilaštva Vesna Jovićević, jer je ona zadužena da vodi brigu da tužioci ne budu opterećeni sa previše predmeta...

Propust je otkriven nakon što se premijer Duško Marković, 1. novembra 2019. godine, obratio Tužilačkom savjetu dopisom u vezi sa slučajem korupcije u Urbanističko-građevinskoj inspekciji Ministarstva održivog razvoja i turizma i ukazao da je, uprkos zakonitom, blagovremenom i savjesnom postupanju policije - “izostala efikasna akcija tužilaštva”.

Marković je to učinio nakon što je ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović podnio ostavku jer je na Televiziji Vijesti objavljen snimak na kome je budvanski investitor tvrdio da je građevinskim inspektorima Juretiću i Boškoviću davao novac više puta tokom jula 2018. godine...

Nenezić je 3. maja prijavio ODT-u u Kotoru da je građevinskim inspektorima Juretiću i Boškoviću dao dva puta po 5.000 eura, a istraga je tada povjerena tužiteljki Tijani Čelanović.

Ona je savjetovala policiju da obavi razgovor sa tužiteljkom iz Podgorice Tanjom Čolan Deretić, a službenici UP iz Budve dolaze 28. maja i održava se sastanak u Podgorici.

O tome postoji službena zabilješka policije.

Čolan Deretić je obavijestila da predmet nije njena nadležnost, zbog čega se spisi 10. juna vraćaju u Kotor kod tužiteljke Čelanović. Ona sa rukovodiocem ODT Kotor formira predmet i 24. juna ga šalje opet u Podgoricu. Slučaj je 4. jula dostavljen Višem državnom tužilaštvu u Podgorici, a 9. jula ga oni šalju u Specijalno tužilaštvo na ocjenu. Nakon 20 dana SDT-a ga vraća kolegama u više tužilaštvo, jer smatraju da nijesu nadležni.

Tužilac Zoran Vučinić otišao je na godišnji odmor tri dana prije nego je predmet iz SDT-a stigao u Više državno tužilaštvo.

Juretiću i Boškoviću se sudi, a nalaze se u pritvoru...

Bonus video: