ASK deset mjeseci „ganjao” dobitnika stana

Među onima koji su u tom periodu dobili 40.000 eura stambenog kredita je i tadašnji direktor ASK Sreten Radonjić

15879 pregleda 5 komentar(a)
Prekršio Zakon: Drašković, Foto: Filip Roganović
Prekršio Zakon: Drašković, Foto: Filip Roganović

Agenciji za sprečavanje korupcije trebalo je 10 mjeseci da donese drugu odluku o kršenju Zakona o sprečavanju korupcije protiv javnog funkcionera koji je dobio stan pod povoljnim uslovima - doskorašnjeg predsjednika Ustavnog suda Dragoljuba Draškovića.

To je uradila nakon što su je o tome pitale “Vijesti”.

Prema dokumentu koji je po nalogu premijera Duška Markovića prije 11 mjeseci objelodanila Vladina Komisija za stambena pitanja, od početka njegovog mandata stotinjak osoba dobilo je stanove ili stambene kredite pod povoljnim uslovima.

Među onima koji su u tom periodu dobili 40.000 eura stambenog kredita je i tadašnji direktor ASK Sreten Radonjić.

Poslije pritiska javnosti, Agencija je prije 10 mjeseci saopštila da je petoro prekršilo Zakon u dijelu koji se tiče pravovremenog prijavljivanja uvećanja imovine, od kojih je u tri slučaja nastupila zastara.

Zakonom je propisano da se uvećanje imovine vrijednosti preko 5.000 eura mora prijaviti u roku od 30 dana od dana upisa prava svojine, a onima koji to na vrijeme ne urade slijedi kazna do 2.000 eura.

Agencija je početkom decembra donijela prvu od očekivane dvije odluke o kršenju Zakona - u slučaju direktorice Specijalne bolnice za plućne bolesti u Brezoviku Gordane Reljić.

Njoj je Vladina Komisija za stambena pitanja stan od 78 kvadrata dodijelila u februaru prošle godine.

“U drugom slučaju je sproveden upravni postupak i u najkraćem roku će biti objavljena odluka o ishodu istog”, navodi se u odgovoru koji je Agencija dostavila u četvrtak na pitanje “Vijesti” kada se očekuje odluka.

U saopštenjima Agencije se isticalo da je riječ o javnom funkcioneru iz oblasti pravosuđa.

Zatim je u petak popodne na svoj sajt postavila odluku, kojom je utvrđeno da je bivši čelnik Ustavnog suda Dragoljub Drašković prekršio Zakon jer nije na vrijeme prijavio stan od 109 metara kvadratnih.

Vladina Komisija mu je dodijelila stan na istoj sjednici na kojoj je i Reljićevoj, sredinom februara prošle godine.

Drašković je u svom imovinskom kartonu prijavio da će stan od 109 metara kvadratnih platiti 24.290 eura.

Otkako je pokrenut postupak prije deset mjeseci, Agenciju je napustio direktor, postavljena su dva v.d. i organizovana su četiri neuspješna konkursa za izbor njegovog nasljednika. Peti je u toku.

Komentarišući činjenicu da je Agenciji trebalo deset mjeseci da okonča dva slučaja, iz Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) smatraju da je to dokaz pasivnosti Agencije.

Direktor Istraživačkog centra Dejan Milovac poručuje da je ta institucija do sada veoma malo uradila kako bi utvrdila ko je sve od javnih funkcionera propustio da prijavi uvećanje imovine po ovom osnovu.

“Već skoro godinu dana, Agencija praktično odbija da primijeni svoja ovlašćenja i sprovede prilično jednostavnu proceduru provjere imovinskih kartona javnih funkcionera koji su dobili kredit ili stan od Vlade. Posebno je problematična činjenica da je za određene javne funkcionere nastupila zastara, pa Agencija sada sve i da hoće, ne može da pokrene prekršajne postupke. Ova praksa je u potpunosti neprihvatljiva, ali i sasvim moguć scenario u kome će pasivnost Agencije u konačnom dovesti do toga da jako mali broj javnih funkcionera i bude procesuiran zbog očiglednog kršenja Zakona”, kazao je Milovac za “Vijesti”.

Dodaje da je ovakva situacija još jedna potvrda da Agencija svoj posao radi “selektivno, u najboljem slučaju površno”.

“Selektivnost Agencije u postupanju prema prijavama, ali i u svom proaktivnom radu, konstatovana je ne samo od domaće javnosti, već i sa relevantnih međunarodnih adresa, a ta institucija nastavlja da egzistira kao prepreka za uspješnu borbu protiv konflikta interesa i korupcije”, zaključuje on.

Drašković: Sve sam prijavio u kartonu

U odluci koja je donijeta u petak, Agencija je utvrdila da Drašković nije u zakonskom roku prijavio stan koji je dobio od države.

Drašković je prilikom rasprave više puta isticao da nije prekršio Zakon, naglašavajući da je stan stekao 19. marta a sve uredno prijavio nedjelju dana kasnije u svom redovnom godišnjem imovinskom kartonu. Dodao je da su u njemu sadržani svi detalji koji se tiču uvećanja imovine.

Na primjedbu da nije dostavio poseban karton, on je istakao da ne postoji poseban obrazac za prijavljivanje uvećanja imovine već se koristi opšti obraca, kao u slučaju redovnog godišnjeg imovinskog kartona.

Iz Agencije su, međutim, ocijenili da “su bez uticaja navodi da je još ranije upoznao o kupovini i prodaji”.

“Iz jednostavnog razloga što takvo prijavljivanje određenih faktičkih radnji u pravcu zaključenja i samog zaključenja ugovora, nijesu relevantni sa stanovišta citirane odredbe Zakona o sprečavanju korupcije, jer je pravna promjena i sticanje svojine na nepokretnosti nastupilo docnije - 27. marta 2019. godine, a prije ovog datuma i nije postao vlasnik,” navodi se u odluci koju potpisuje novi v.d. direktor Agencije Luka Anđelić.

Bonus video: