"IAKO DOLAZI SA ne MALIM ZAKAŠNJENJEM"

Mitropolija crnogorsko-primorska prihvatila poziv Markovića na dijalog

"Očekujemo da će Vlada u potpunosti konačno ispoštovati crkveni i pravni subjektivitet Mitropolije crnogorsko-primorske i eparhijâ Srpske Pravoslavne Crkve, i prihvatiti naše predloge o izmjenama i dopunama pomenutog Zakona", kaže se u saopštenju

46868 pregleda 807 reakcija 142 komentar(a)
Cetinjski manastir, Foto: Arhiva Vijesti
Cetinjski manastir, Foto: Arhiva Vijesti

Mitropolija crnogorsko primorska prihvatila je današnji poziv Vlade Crne Gore na dijalog o Zakonu o slobodi vjeroispovijesti. 

Oni su kazali da koriste i ovu priliku da podsjete da je  Crkva bila, jeste i ostaje privržena dijalogu kao jedinom pravom putu i načinu da se riješe otvorena pitanja u odnosima između Crkve i države koja su nastala prije i nakon donošenja i stupanja na snagu spornog Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

"Iz tog razloga, prihvatamo Vaš poziv, iako stiže sa ne malim zakašnjenjem, za dovršetak započetog pa prekinutog dijaloga, u nadi da to ne činite radi uključivanja ove teme u Vašu predizbornu kampanju, na šta ne možemo pristati, kako zbog Crkve Božije tako i zbog vjernog naroda. Očekujemo da će Vlada u potpunosti konačno ispoštovati crkveni i pravni subjektivitet Mitropolije crnogorsko-primorske i eparhijâ Srpske Pravoslavne Crkve, i prihvatiti naše predloge o izmjenama i dopunama pomenutog Zakona", kaže se u saopštenju.

Kako su dodali, "imajući u vidu složenost prilika u kojima se nalazi Crna Gora, a posebno veliku zabrinutost Crkve zbog nasilja nad sveštenstvom i vjernim narodom, kao i zbog progonjenja sveštenstva i monaštva ipak ne gubimo nadu da će Vlada i Skupština Crne Gore pod hitno izmijeniti i dopuniti sporni Zakon koji je glavni uzročnik ove nezapamćene odbrane Svetinja od strane Pravoslavnog naroda Crne Gore."

"Prihvatamo predloženi termin sastanka u ponedjeljak 20. jula ove godine u 16:00 časova u vili Gorica u Podgorici", zaključeno je u saopštenju koje je potpisao sekretar Mitropolije Obren Jovanović. 

Preporučujemo za Vas