NA LIJEČENJU 62 PACIJENTA

U beranskoj bolnici popunjeno više od 70 odsto kreveta

“Vijesti” nijesu uspjele iz bolnice u Beranama da dobiju zvanični komentar da li im je, s obzirom na broj pacijenata, potrebna ispomoć u medicinskom osoblju

15247 pregleda 91 reakcija 3 komentar(a)
Bolnica u Beranama, Foto: Tufik Softić
Bolnica u Beranama, Foto: Tufik Softić

U Opštoj bolnici u Beranama, koja je kovid bolnica za osam sjevernih opština, popunjeno je više od 70 odsto kreveta predviđenih za zaražene koronavirusom.

U saopštenju koje je potpisao doktor Milovan Živković piše da su na liječenju u toj ustanovi juče bila 62 pacijenta i da je pet vitalno ugroženo.

Šef Kriznog medicinskog štaba dr Ranko Lazović početkom aprila je kazao da je u beranskoj bolnici “85 postelja predviđeno za čiste korona pacijente”, ali da će “biti još kreveta ukoliko zatreba”.

“Kadrovski smo opremljeni i tehnički, imamo devet respiratora u ovoj bolnici što je dovoljno za nekih 400 oboljelih proporcionalno broju pacijenata koji završe na respiratoru, a to je najteži mogući scenario, ni u snu najdubljem ne očekujem nešto takvo, ali ozbiljno se spremamo za ono što je najteže”, rekao je tada Lazović prilikom obilaska bolnice.

“Vijesti” nijesu uspjele iz bolnice da dobiju zvanični komentar da li im je, s obzirom na broj pacijenata, potrebna ispomoć u medicinskom osoblju.

U Kliničkom centru juče je na liječenju bilo 25 pacijenata.

Direktor bolnice dr Budimir Dabetić ranije je “Vijestima” rekao da u potpunosti drže situaciju pod kontrolom i da imaju dovoljno medicinskh radnika i opreme.

Beranskoj bolnici je poznati humanista Hajriz Brčvak donirao takozvani dezinfekcioni tunel, što je podiglo nivo sigurnosti zdravstvenih radnika, među kojima, takođe, ima inficiranih virusom korona.

Još dvoje mrtvih i 116 oboljelih

Iz Instituta za javno zdravlje (IJZ) juče je saopšteno da je od 720 uzoraka koji su do juče poslijepodne analizirani u njihovim laboratorijama, bilo 116 pozitivnih. To je oko 16 odsto pozitivnih u odnosu na ukupan broj obrađenih PCR testova.

Među njima, kao i prethodnih dana, najviše novooboljelih je u Podgorici - 40. U glavnom gradu do sada je i najviše ukupno aktivnih slučajeva - 692.

Iz IJZ juče je saopšteno da su dobili prijave za još dva smrtna slučaja kod kovid-19 pozitivnih pacijenta - iz Bara i Podgorice.

Od posljedica kovida-19 od početka juna u Crnoj Gori preminule su 23 osobe.

Devet ljudi preminulo je u “prvom talasu”, pa su od početka epidemije registrovana ukupno 32 smrtna slučaja.

Tokom posljednje analize, kako su kazali iz IJZ, novi slučajevi infekcije potvrđeni su u Nikšiću - 32, Herceg Novom i Kotoru po 10, Baru sedam, Budvi i Rožajama po šest. Tri nova slučaja registrovana su u Beranama, a u Danilovgradu i na Cetinju po jedan.

Institutu je, kako su saopštili juče, prijavljeno i sedam oporavljenih - oporavak je prijavljen kod tri pacijenta iz Danilovgrada i četiri iz Podgorice.

Od početka juna od kovida-19 oporavilo se 70 pacijenata.

Ukupan broj aktivnih slučajeva kovida-19 u Crnoj Gori je 1.771, dok je ukupan broj sprovedenih PCR testova 29.632.

Prvi slučaj koronavirusa u Crnoj Gori potvrđen je 17. marta, čime je Crna Gora bila posljednja evropska država koja je registrovala slučaj infekcije.

U tom prvom talasu posljednji slučaj novooboljelih potvrđen je 5. maja.

Dvadeset dana kasnije oporavio se i posljednji pacijent.

Sjutradan, 25. maja, premijer Duško Marković saopštio je da je Crna Gora postala prva destinacija bez koronavirusa u Evropi.

“Bitku sa ovako opakim virusom smo dobili i Crna Gora je postala prva korona-fri zemlja u Evropi”, rekao je tada Marković, dodajući da je to podjednak uspjeh države, njenih institucija i svakog pojedinca u zemlji.

Kraj epidemije proglašen je 2. juna, ali je novi slučaj, poslije 42 dana pauze, zabilježen već 14. juna.

Preporučujemo za Vas