Studenti pisali Šehoviću: Ukinite odluku o specijalističkim studijama

"U suprotnom bićemo prinuđeni da, ukoliko ne dobijemo nikakve odgovore u narednih nekoliko dana, svoj protest izrazimo na drugačiji način", poručili su oni

6775 pregleda 6 komentar(a)
Ilustracija, Foto: UCG
Ilustracija, Foto: UCG

Grupa od 631 studenta Univerziteta Crne Gore, uputila je drugo pismo ministru prosvjete Damiru Šehoviću, pomoćnici ministra prosvjete Muberi Kurpejović i poslanici DPS-a Branki Tanasijević.

Oni traže ukidanje Odluke o broju studenata za upis na postdiplomske specijalističke studijske programe UCG za studijsku 2020/21 godinu i visinu naknade za studiranje na tim studijskim programima, u dijelu u kojem se propisuje da studenti specijalističkih studija moraju uplatiti iznos od 1.000 eura za upis na postdiplomske specijalističke studije.

"Obraćamo Vam se po drugi put budući da ste prethodno ignorisali apel koji je potpisalo preko 500 studenata (u međuvremenu se pridružilo još oko 200 studenata), a tiče se odluke o specijalističkim studijama koju je donio Univerzitet Crne Gore", kaže se u saopštenju.

Oni dodaju da se nakon javnog obraćanja, a budući da su ostali uskraćeni za bilo kakav odgovor: obraćaju opet sa istim zahtjevom - a to je potpuno ukidanje navedene odluke.

"Dakle, u jeku krize virusa korona i više je nego izvjesna ekonomska kriza koja slijedi, a posljedice nadolazeće krize se već uveliko osjećaju", kažu studenti.

Oni dodaju da im je onemogućen i sezonski rad kojim bi eventualno zaradili novac za školarinu, dok je problematično i ekonomsko stanje porodica koje su takođe itakako pogođene trenutnom situacijom.

"Budući da je u pitanju odluka koja diskriminiše studente ((to su jedine dvije generacije (2020/21 i 2021/22) kojima su ukinuta budžetska mjesta)) tražimo od Vas da hitno reagujete i utičete na potpuno ukidanje navedene odluke.Našu inicijativu je podržao i Centar za građansko obrazovanje, dok je Studentski parlament od organa Univerziteta tražio smanjenje cijene školarine za specijalističke studije", kaže se u saopštenju.

Oni su kazali da potpisnici apela čiji broj nije konačan, ostaji dosljedni u i zahtjevu za potpunim ukidanjem odluke, te samim tim i evidentne diskriminacije.

"U suprotnom bićemo prinuđeni da, ukoliko ne dobijemo nikakve odgovore u narednih nekoliko dana, svoj protest izrazimo na drugačiji način", poručili su oni.

Bonus video: