Upravljanje „Komovima” nije održivo

Postojeći model - da Park prirode ima tri različita upravljača - nije dobar

8940 pregleda 1 komentar(a)
Park prirode “Komovi”, Foto: Dragana Šćepanović
Park prirode “Komovi”, Foto: Dragana Šćepanović

Postojeći model upravljanja Parkom prirode “Komovi”, koji podrazumijeva tri različita upravljača, nije dugoročno održiv.

To je zaključeno na početku projekta “Kom planina - bliža svima”, koji sprovodi NVO “Klasterska inicijativa”, u saradnji s kolašinskim Sekretarijatom za zaštitu životne sredine.

“Potrebna je centralizacija upravljanja Parkom prirode, to jest uspostavljanje jednog upravljača za cijelo područje, koje se prostire na teritoriji tri opštine, Podgorice, Andrijevice i Kolašina. Na taj način bi se postigla veća efikasnost i ekonomičnost u upravljanju Parkom prirode, kao i jednoobraznost u turističkoj ponudi”, zaključeno je na radionicama koje su organizovane u okviru projekta.

U njima su učestvovali učenici OŠ “Risto Manojlović”, predstavnici lokalne uprave, NVO sektora, medija, zainteresovanih građana i mještana sela koja gravitiraju planinskom masivu Komova.

Cilj radionica, kazali su realizatori projekta, je podizanje svijesti o značaju Parka prirode “Komovi”, benefitima za lokalno stanovništvo i ograničenjima kojima podiliježu određene djelatnosti u okvirima granica Parka prirode.

Projekat “Kom planina - bliža svima” ima za cilj uspostavljanje održivog sistema upravljanja na teritoriji opštine Kolašin. To podrazumijeva, prije svega, modeliranje opcija za upravljanje, a zatim i izradu Plana upravljanja kao krovnog dokumenta.

“Tim dokumentom biće planirane mjere i aktivnosti zaštite i očuvanja zaštićenog prirodnog dobra, kao i upravljanje i korišćenje prirodnog dobra za ekološke, ekonomske i socijalne namjene. Nacrt Plana upravljanja Parkom prirode je, u saradnji sa Sekretarijatom za zaštitu životne sredine, u fazi izrade i uskoro će biti predstavljen javnosti”, kažu u NVO “Klasterska incijativa”.

“Kom - planina bliža svima” je subgrant projekta “Zajedno za bolju klimu u Crnoj Gori” koji NVO Green Home realizuje u saradnji s partnerskim organizacijama Climate Action Network iz Brisela (CAN Europe) i Savjetom za ekološku gradnju Crne Gore.

Bonus video: