otvaranje 24. jula

Ni koronavirus ne zaustavlja Grad teatar

Festival će biti otvoren 24. jula, izložbom skulptura crnogorskih majstora u starogradskoj crkvi Santa Maria, kaže Milena Lubarda-Marojević

14045 pregleda 81 reakcija 1 komentar(a)
Planirano da festival traje do 22. avgusta, Foto: Grad teatar
Planirano da festival traje do 22. avgusta, Foto: Grad teatar

I pored teške epidemiološke situacije u državi i regionu izazvane pandemijom koronavirusa, ali i finansijske blokade Opštine Budva, jedan od najprestižnijih kulturnih festivala u Crnoj Gori - Grad teatar - ipak će biti održan.

Direktorka javne ustanove Grad teatar Milena Lubarda-Marojević najavila je za “Vijesti“ da će festival biti otvoren 24. jula, izložbom skulptura crnogorskih majstora u starogradskoj crkvi Santa Maria.

I dok je Barski ljetopis odložen zbog, kako su naveli, teške epidemiološke situcije, kao i dio programa Podgoričkog kulturnog ljeta, u Budvi nijesu razmišljali da prekinu tradiciju dugu 34 godine.

Ipak, sve je, kako je kazala Lubarda-Marojević, prilagođeno propisanim mjerama, a zbog epidemije su odložena gostovanja velikih ansambala iz inostranstva i regiona.

Milena Lubarda-Marojević
Milena Lubarda-Marojevićfoto: Grad teatar

“Otvaranje 34. festivala Grad teatar planirali smo za 25. jul. Imajući u vidu epidemiju koja je ovih dana u porastu i neophodnost zaštite publike i učesnika na jednoj, ali i veliku potrebu svih nas za umjetničkim sadržajima na drugoj strani, odlučili smo da festival počnemo jednom izuzetnom likovnom izložbom. Biće ovo jedno neobično otvaranje, u ovoj krajnje neobičnoj godini, bez velikog okupljanja i uobičajenog protokola, ali uz vrhunska umjetnička djela. Zahvaljujući ljubaznom i preduzimljivom rukovodstvu i kolegama iz Centra savremene umjetnosti Crne Gore, u prostoru crkve Santa Maria u Budvi će od petka 24. jula biti izloženo 12 skulptura crnogorskih majstora: Marka Brežanina, Luke Tomanovića, Stevana Luketića, Srđana Kovačevića, Krsta Andrijaševića, Pavla Pejovića, Rista Radmilovića, Miodraga Šćepanovića, Peka Nikčevića, Tijane Dujović-Liščević, Ane Đukanović-Milkovac i Sanje Bulatović“, kazala je u razgovoru za “Vijesti“ Lubarda-Marojević.

Istakla je da je ovogodišnji festival od početka osmišljavan na temu sukoba čovjeka i istorije.

“U međuvremenu se i priroda umiješala i prihvatili smo činjenicu da ćemo stvari morati da planiramo od danas za sjutra, pa da čak ni to nije izvjesno. Velike pozorišne produkcije smo ugovorima odložili za narednu godinu. Gostovanja velikih ansambala, kao i sva gostovanja iz inostranstva pa i regiona, takođe. Ukoliko to bude moguće, planiramo da festival traje do 22. avgusta, i da u tom periodu prikažemo publici predstave iz crnogorske teatarske produkcije, među kojima već znamo da ćemo recimo predstavu ‘Kozocid’ Gradskog pozorišta iz Podgorice, koju naša publika očekuje još od prošle godine jer nije odigrana zbog nevremena, a koja je bila planirana za 23. i 24. jul, morati da odložimo za neko vrijeme kada će biti moguće okupiti cio ansambl“.

Lubarda-Marojević kaže da će nova produkcija “Grad teatra“, predstava “Upotreba čoveka” u režiji Borisa Liješevića, biti prikazana u drugoj polovini avgusta, ukoliko se steknu uslovi za to.

“Među predstavama koje okupljaju manje ansamble, kao što su ‘Sobe’ Mirka Radonjića, ‘Kučka’ Arpada Šilinga, ‘Persona’ Stevana Bodrože, ove godine smo odlučili da prikažemo veći broj predstava za djecu. Djecu je klaustrofobični ambijent epidemije posebno pogodio, i potrudićemo se da ih naš festival obraduje trima predstavama za tri različita uzrasta. To su: ‘Maca Papučarica’, ‘Crvenkapa’, i ‘Kraljević i prosjak’.

Lubarda Marojević je pojasnila da će se uz predstavljanje novih književnih izdanja i tema na Trgu pjesnika, planirani koncerti u okviru muzičkog programa odvijati na otvorenom, ali da će u osnovi to biti solistički nastupi ili kamerni ansambli.

“I ove godine smo u pomoć pozvali Muzičku akademiju s Cetinja, a osim toga bih posebno najavila koncert kojim planiramo da zatvorimo festival, a to je nastup gitariste Danijela Cerovića“.

Situaciju dodatno usložnjavaju budvanske finansije

Ono što svakako opterećuje održavanje ovogodišnjeg festivala je neizvjesna finansijska situacija u kojoj se našla Opština Budva.

Radnici administracije, ali i budžetski potrošači među kojima i kulturne ustanove, još nijesu primili platu, dok neki, poput RTV Budva i JU Muzeji i galerije Budve, platu čekaju punih dva i po mjeseca.

Više od milion i po eura na računima Opštine blokirao je Privredni sud na zahtjev Ministarstva finansija, koje traži 29,3 miliona eura, koliko je aktiviranjem državne garancije iz budžeta uzeo njemačko-austrijski konzoricij WTE/EVN, zbog projekta otpadnih voda.

Novoformirana većina u Opštini - DPS, SD, Crnogorska i nezavisni odbornik Stevan Džaković, namjerava da se kreditno zaduži 30 miliona eura i državi vrati novac, što u koaliciji DF, Demokrate, URA, DEMOS, SNP, SDP smatraju novom pljačkom Budve.

Preporučujemo za Vas