Na pomolu novi pomor ribe u Norinu

Akcije spasavanja u Norinu mogu da daju samo djelimične rezultate, a uginuće riblje populacije je svakako mnogo veće. Smatramo da je krajnje vrijeme da se za ovu aktivnost nađe novi pristup koji bi uz pomoć stručnjaka značio minimiziranje uginule ribe“, navodi se u saopštenju za javnost, koje u ime DMEN-a potpisuje Miodrag Karadžić

5193 pregleda 0 komentar(a)
Prošlogodišnja akcija iz Norina, Foto: Svetlana Mandić
Prošlogodišnja akcija iz Norina, Foto: Svetlana Mandić

Društvo mladih ekologa Nikšić (DMEN) pozvalo je Elektroprivredu Crne Gore (EPCG) da se odgovornije ponašaju prema očuvanju voda kojima gazduju i živog svijeta u njima.

“Za desetak dana treba da počne remont na HE “Perućica” i ponovo ćemo se suočiti sa starim problemima. Problemima koji usljed ispuštanja vode iz sistema kanala u nikšićkom polju dovode do pomora značajnih količina ribe.

Akcije spasavanja u Norinu mogu da daju samo djelimične rezultate, a uginuće riblje populacije je svakako mnogo veće. Smatramo da je krajnje vrijeme da se za ovu aktivnost nađe novi pristup koji bi uz pomoć stručnjaka značio minimiziranje uginule ribe“, navodi se u saopštenju za javnost, koje u ime DMEN-a potpisuje Miodrag Karadžić.

Prema riječima Karadžića, projekat prevođenja voda iz Zete u jezera Slano i Krupac ne može imati ekološko utemeljenje, već će se negativno odraziti kako na kvalitet jezerskih voda, tako i na stanje živog svijeta u njima.

“Jezera Krupac i Slano su izolovana i pune se uglavnom podzemnim vodama. Kako Zeta protiče kroz naseljenu oblast uliće u jezera i onečišćene vode. Mnogo je veća korist za zajednicu da se sačuvaju ovi bazeni pitke vode od 3,5 miliona eura predviđene godišnje dobiti koje planira Elektroprivreda kroz realizaciju projekta prevođenja voda. Nedaleko od mjesta gdje je planiran tunel za prevođenje voda Zete u Krupac je vodoizvorište Poklonci. S obzirom na kraški satav Nikšićkog polja potencijalna je opasnost da dođe do poremećaja na vodoizvorištu“, upozoravaju ekolozi.

Kako je kazao Karadžić, Nikšić propušta priliku da, umjesto „ekološki pogubnog projekta“, zaštiti vode gornjeg toka Zete i da ih kao takve eko-turistički valorizuje.

„Nije adekvatna ni valjana zaštita donjeg toka Zete u Danilovgradu i Podgorici, ako se to ne uradi i u Nikšiću“, poručuje Karadžić.

On je prozvao EPCG i što još nijesu postupili prema dogovoru sa lokalnom upravom Plužina i nijesu uradili kolektor otpadnih voda.

“Ovaj projekat je dugo u najavi i zahtijeva rješavanje po hitnom postupku“, zaključio je Karadžić.

Bonus video: