"najveći broj oboljelih između 20 i 39 godina"

Medenica: Period sezonskog gripa i korone vrlo ozbiljan

"Osoba može oboljeti od oba virusa, simptomi su slični, dok je imonuloški sistem takav da nekad ne može da se bori ni protiv jednog, ni protiv drugog", rekla je Medenica.

9499 pregleda 9 komentar(a)
Medenica, Foto: Screenshot/Youtube
Medenica, Foto: Screenshot/Youtube

U Crnoj Gori period sezonskog gripa i koronavirusa može biti veoma ozbiljan, jer osoba može oboljeti od oba virusa, upozorila je načelnica Službe za zarazne bolesti Instituta za javno zdravlje (IJZ) Sanja Medenica.

Ona je u Jutarnjem programu Radio Televizije Crne Gore (RTCG) kazala da period koji se očekuje, a koji donosi sezonski grip i prisustvo koronavirusa, može biti vrlo ozbiljan.

"Osoba može oboljeti od oba virusa, simptomi su slični, dok je imonuloški sistem takav da nekad ne može da se bori ni protiv jednog, ni protiv drugog", rekla je Medenica.

Ona je saopštila da praksa pojazuje da je oko 20 odsto slučajeva asimptomatskih, koji su od najvećeg epidemiološkog značaja, jer nijesu svjesni da su inficirani, a šire zarazu.

"Onda imamo dio sa blažom, dio sa malo težom kliničkom slikom, oko 15-20 odsto sa teškom kliničkom slikom, dok je pet odsto oboljelih u ozbiljnom stanju i na respiratoru", istakla je Medenica.

Ona je navela da IJZ bilježi svakodnevno povećanje broja oboljelih, jer je prisutna transmisija virusa u populaciji.

Medenica je kazala, da se mora moraju korigovati određena ponašanja i prihvatati jedino efikasno oružje koje daje ogromne rezultate

"A to je maska, distanca i higijena ruku i životnog i radnog prostora", kazala je Medenica, prenosi portal RTCG.

Prema njenim riječima, najveći broj oboljelih je kod radno sposobnog stanovništva između 20-29 i 30-39 godina.

Medenica je navela da se rast broja oboljelih bilježi i kod djece, ali je blagodet ta što je, navodi Medenica, klinička slika blaža.

"Starija populacija je mudrija, oni sami više značaja daju sve ovome nego mlađi, iz razloga slobodnijeg ponašanja", rekla je Medenica.

Preporučujemo za Vas