Jasminka Milošević prekinula štrajk glađu nakon 18 dana

Jasminka je štrajk glađu započela revoltirana jer je njen račun blokiran zbog duga za organizaciju tog događaja. Organizacija olimpijade koštala je oko 47.000 eura

52391 pregleda 1136 reakcija 41 komentar(a)
Sa jednog od protesta podrške Jasminki Milošević, Foto: Damira Kalač
Sa jednog od protesta podrške Jasminki Milošević, Foto: Damira Kalač
Ažurirano: 21.07.2020. 17:10h

Profesorica podgoričke Gimnazije Jasminka Milošević nakon 18 dana prekinula je štrajk glađu.

To je objavila na društvenoj mreži Fejsbuk, navodeći da nastavlja svoju borbu, da i dalje čeka odgovor nadležnih.

"Spremam nova pisma i još radikalnije akcije", napisala je ona.

Zbog štrajka glađu Milošević, danas su održani skupovi podrške profesorici u Podgorici, Baru i Bijelom Polju.

U tim gradovima, simbolično u pet do 12, okupilo se po dvadesetak građana, a grupa iz Podgorice kratko se zadržala i ispred Ministarstva prosvjete, gdje su za ministra Damira Šehovića predali poruke „Jasminka“ i „Ćutanje ubija“.

Jasminka Milošević profesorica je filozofije u Gimnaziji „Slobodan Škerović“ u Podgorici i organizatorka Međunarodne filozofske olimpijade, koja je 2018. održana u Baru.

Štrajk glađu započela je revoltirana jer je njen račun blokiran zbog duga za organizaciju tog događaja. Organizacija olimpijade koštala je oko 47.000 eura.

“Dešava se da opet nisam primila platu. Račun je blokirao hotel ‘Princes’ za kompletan dug od preko 2. 463,67 eura, iako je hotel ‘Princes’ otpisao 10. 000 eura, a Vlada Crne Gore uplatila 10.000 nekoliko dana prije pojave korone, u martu. Svojevremeno sam kao generalni sekretar Udruženja profesora filozofije potpisala garanciju da će dug biti vraćen, u protivnom bi nam gosti imali probleme. U suštini dug je 3.650 eura. O tome sam obavijestila premijera Markovića u pismu, prije nego što sam stupila u štrajk. U pismu sam navela još nekoliko uljudnih zahtjeva“, kazala je ona ranije.

Kao uslove za prekid štrajka, Milošević navodi smjenu direktora Direktorata za srednje škole Veljka Tomića, preispitivanje odnosa Ministarstva prosvjete prema Filozofskoj olimpijadi.

„I prekid prljave kampanje protiv mene, ali i protiv same organizacije olimpijade", napisala je Milošević na Fejsbuku.

Kazala je i da odgovora premijera Duška Markovića još nema. Milošević se Markoviću obratila da kao prvi čovjek Vlade preduzme potrebne korake da se "razriješe misterije vezane oko organizacije i realizacije XXVI Međunarodne filozofske olimpijade održane u Baru 2018. godine".

Iz Građanskog pokreta URA danas su pozvali Vladu i Ministarstvo prosvjete da pokrenu dijalog sa profesoricom Milošević i poslušaju njene zahtjeve.

„Svaki prosvjetni radnik u ovoj zemlji je nacionalni heroj i ne smije se dozvoliti da poseže za radikalnim mjerama kako bi dokazivao svoje istine i zdravorazumske stavove“, kazali su iz URA.

Reakciju nadležnih, tražili su i iz Prosvjetne zajednice, te kazali da Šehović, ako ne lično, može makar telefonom da porazgovara sa Milošević.

Zbog štrajka glađu Jasminke Milošević nedavno su reagovali i iz Centra za žensko i mirovno obrazovanje Anima.

"Podržavamo njene zahtjeve i tražimo od ministra obrazovanja i premijera da po hitnom postupku riješe situaciju. Ukoliko to ne učine smatraćemo ih odgovornim za posljedice opasne po zdravlje i život profesorice Milošević koje mogu nastati ukoliko se problem ne riješi", kazali su iz te organizacije.

foto: Damira Kalač

Okupljeni građani, sa transparentima podrške uputili su se prema Ministarstvu prosvjete.

Poruke "Ćutanje ubija" i "Jasminka" predali su na arhivu Ministarstva prosvjete uz zahtjev za odgovor ministra Damira Šehovića.

foto: Damira Kalač

Građani su se danas zbog slučaja Jasminke Milošević okupili u isto vrijeme i u Baru i Bijelom Polju.

foto: Damira Kalač

Bonus video: