Za godinu postojanja Narodna kuhinja u Nikšiću pripremila 71,5 hiljada obroka

„Kada 71.500 pomnožite sa minimalnom cijenom obroka od dva eura dođete do podatka da su troškovi samo za obroke bili oko 143.000 eura. Za godinu postojanja podjelili smo prehrambene pakete za ukupno 1115 porodica na teritoriji naše ali i drugih opština u vrijednosti od oko 39000 eura, i oko 420 higijenskih paketa u vrijednosti od oko 4200"

3492 pregleda 5 komentar(a)
Foto: Luka Zeković
Foto: Luka Zeković

Narodna kuhinja u Nikšiću je za godinu postojanja podijelila oko 71.500 obroka, od čega za prva dva mjeseca epidemije koronavirusa skoro 22.500.

„Kada 71.500 pomnožite sa minimalnom cijenom obroka od dva eura dođete do podatka da su troškovi samo za obroke bili oko 143.000 eura. Za godinu postojanja podjelili smo prehrambene pakete za ukupno 1115 porodica na teritoriji naše ali i drugih opština u vrijednosti od oko 39000 eura, i oko 420 higijenskih paketa u vrijednosti od oko 4200. Samo za obroke, namirnice i higijenske pakete za 365 dana obezbjeđeno je namirnica i hemije u vrijednosti 186200 eura“, kazala je Konstantina Vojinović iz NVO „Izvor života“, koja je otvorila Narodnu kuhinju.

Uz podrsku Opštine Nikšić, Fondacije „Hemiias“ i firme „Roaming Montenegro“, NVO „Izvor života“ je uspjela da izgradi četiri garsonjere za najugroženije sugrađane.

„Nakon akcije za dječaka Viktora Radulovića toj porodici izgrađena je i kuća i uskoro useljavaju nju. Zahvaljujući Fondaciji 'Hemiias' adaptirali smo četiri stambene jedinice, pomogli liječenje nekoliko djece i Valentini Šćekić za koju smo pored toga u KIC-u 'Budo Tomović' organizovali i koncert kako bi prikupila sredstva i pošla na transplataciju“, kazala je Vojinović.

Tu su i njihove tradicionalne akcije – podjela novogodišnjih paketića, 'Obraduj dijete' i 'Voz solidarnosti', a zahvaljujući pomoći Zorice Drakulić Vidaković podjelili su šest kamiona stvari za kuću onima kojima je to bilo potrebno.

„Predstoji nam otvaranje Dnevnog centra za djecu samohranih roditelja i da, nadam se, vrlo brzo nađemo rešenje za kuću porodice Jokić. Nadamo se da će to vrlo brzo biti još jedna uspješno završena priča. Hvala svima koji su obezbjedili torte i kolače za naše korisnike povodom godišnjice naše zajedničke misIje da gladnih ne bude“, poručila je Vojinović.

Zahvalila se svima koji su im pomogli da u Narodnoj kuhinji topli obrok dobiju svi oni kojima je to bilo potrebno.

Kako se usložnjava situacija sa koronom, raste i broj korisnika

Usluge Narodne kuhinje ne koriste samo ljudi lošeg materijalnog stanja, već i samci/e koji su bolesni i o kojima nema ko da brine.

„Za vrijeme korone na našem spisku našla su se i starija lica koja zbog epidemije nijesu smjeli da napuštaju domove niti primaju posjete, a kako su sami i nemoćni pozvali su nas i mi smo se odzvali njihovom pozivu. Nakon prve pojave korone broj korisnika se duplirao, da bi nakon proglašenja naše zemlje free zonom broj korisnika došao na 250. Sa ponovnom pojavom epidemije on je opet u usponu i danas na godišnjicu postojanja, pripremamo oko 320 obroka, od čega je 110 na kućnu adresu“, kazala je Vojinović.

Kako se broj korisnika povećava pomoć u namirnicama im je dobrodošla, pa Vojinović poziva sve ljude i privrednike dobre volje da im doniraju namirnice ili vaučere za trgovinu jer, kako je kazala, zahvaljujući takvoj vrsti pomoći mogu da traju i budu uz one kojima su potrebni.

Bonus video: