„Alfa centar“ apelovao na učesnike u saobraćaju da poštuju propise

„U ljetnoj sezoni imamo povećan broj vozila na magistralnim putevima, izuzetno visoke temperature koje imaju uticaj na zamor vozača i sigurnost pri upravljanju vozilom. Međutim, bezbjednost u saobraćaju najviše ugrožavaju nesavjesni vozači koji se protivno ograničenjima kreću velikom brzinom ne poštujući saobraćajna pravila. Kao najčešći uticajni faktori pojavljuju se neprilagođena brzina, nepropisno preticanje, korišćenje mobilnih uređaja i alkohol“, kazala je Sara Đoković, rukovodilac sektora bezbjednosti saobraćaja u „Alfa centru“

2378 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Alfa centar
Ilustracija, Foto: Alfa centar

Iz NVO „Alfa centar“ apelovali su na vozače i ostale učesnike u saobraćaju da odgovornim odnosom prema sebi i cjelokupnoj zajednici doprinesu ličnoj i opštoj bezbjednosti u saobraćaju tako što će prilagoditi ponašanje uslovima na putu, poštovati zakon i saobraćajne propise, kako bi se smanjio broj saobraćajnih nezgoda na putevima.

„U ljetnoj sezoni imamo povećan broj vozila na magistralnim putevima, izuzetno visoke temperature koje imaju uticaj na zamor vozača i sigurnost pri upravljanju vozilom. Međutim, bezbjednost u saobraćaju najviše ugrožavaju nesavjesni vozači koji se protivno ograničenjima kreću velikom brzinom ne poštujući saobraćajna pravila. Kao najčešći uticajni faktori pojavljuju se neprilagođena brzina, nepropisno preticanje, korišćenje mobilnih uređaja i alkohol“, kazala je Sara Đoković, rukovodilac sektora bezbjednosti saobraćaja u „Alfa centru“.

Kako su iz te NVO podsjetili gotovo da nema dana da se na crnogorskim putevima ne dogodi neka saobraćajna nesreća sa smrtnim ishodom ili teškim posledicama.

„Samo u opštini Nikšić u poslednjih nekoliko mjeseci se dogodilo na desetine udesa. Posljednji u nizu odnio je dva mlada života i ostavio treći da visi o koncu. Uzroci ovakvih dešavanja mahom leže u nepoštovanju saobraćajnih propisa i neprilagođenoj brzini. Samo u ovom mjesecu čak tri stradala lica su bila 2002. godište, dok je njih pet u nezgodama zadobilo teške tjelesne povrede opasne po život, godišta između 2000. i 2003.“, saopštili su iz „Alfa centra“.

Kako navode u saopštenju za javnost, analize pokazuju da su u velikom broju saobraćajnih nezgoda akteri mladi ljudi koji pripadaju zakonskim kategorijama „mladi vozač“ i „vozač početnik“.

„Ovim apelom bi se se posebno fokusirali na ovu kategoriju, moleći ih da budu odgovorni i savjesni prema svom i tuđim životima. Nedostatak znanja, želja za dokazivanjem i neodgovornost jesu njihovi najgori neprijatelji“, poručila je Đoković.

Iz „Alfa centra“ su posebno apelovali na predstavnike medija i korisnike društvenih mreža da spriječe i zaustave širenje uznemiravajućih snimaka saobraćajnih nezgoda koji „nanose duševnu bol porodicama nastradalih i povrijeđenih“.

Bonus video: