PZCG: Zahtijevamo urgentnu reakciju Šehovića, Tomića i ostalih lica odgovornih za stanje Jasminke Milošević

Oni su dodali da kao profesori i građani ove države u skladu sa ustavnim garancijama i brojnim pozitivnim propisima zahtijevaju hitno promptno informisanje javnosti o preduzetim koracima ka rješavanju problema

4675 pregleda 102 reakcija 1 komentar(a)
Jasminka Milošević, Foto: Privatna arhiva
Jasminka Milošević, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 21.07.2020. 15:21h

U skladu sa opšte poznatim činjenicama o minornoj ulozi Ministarstva prosvjete u finansijskom i generalno pokroviteljskom smislu Filozofijade u Baru, a naročito u svjetlu alarmantne situacije u kojoj se nalazi naša uvažena koleginica Jasminka Milošević koja već danima štrajkuje glađu, zahtijevamo urgentnu reakciju ministra Damira Šehovića, Veljka Tomića i svih drugih odgovornih lica koji su činjenjem i nečinjenjem doveli do životne ugroženosti prosvjetne radnice koja je Crnu Goru zadužila prestižnom, uglednom manifestacijom svjetskog ranga dovodeći 100 učesnika iz 50 zemalja u Bar i ozračje našeg obrazovnog sistema, a domovina joj vraća svaljivanjem dugova na njena pleća, saopšteno je u protestnom pismu Prosvjetne zajednice zajednice Crne Gore (PZCG).

Profesorica Jasminka Milošević, koja štrajkuje glađu od 3. jula, kazala je prije tri dana da se njeni uslovi za prekid štrajka svode na tri zahtjeva.

Iz PZCG su dodali da kao profesori i građani ove države u skladu sa ustavnim garancijama i brojnim pozitivnim propisima zahtijevaju hitno promptno informisanje javnosti o preduzetim koracima ka rješavanju problema.

Oni su kazali da se u ime Udruženja profesora filozofije Crne Gore i kao predsjednica Organizacionog komiteta Olimpijade, profesorica Jasminka Milošević u više navrata obraćala Ministarstvu prosvjete, lično ministru Šehoviću i direktoru Direktorata za srednje škole Veljku Tomiću i drugim funkcionerima i službenicima u nadležnim institucijama povodom finansijske konstrukcije, pokroviteljstva i pomoći u pripremi, organizaciji i realizaciji pomenute manifestacije.

"Ta komunikacija je, na žalost, po već ustaljenoj praksi zatvorenog sistema kojim upravlja ministar Šehović imala karakter jednostranosti i ignorisanja i time prepuštanja svih organizacionih zahtjeva i finansijskih potraživanja ličnom snalaženju nekoliko profesora a naročito odgovornom licu Udruženja, profesorici Milošević. Iz tih razloga, profesorica Milošević je od strane više potražilaca targetirana za pokrivanje većeg dijela troškova što je rezultiralo blokadom ličnog računa, sudskim postupcima, akcijama javnih izvršitelja i na kraju, s obzirom na uporno ćutanje u Ministarstvu prosvjete, njenom odlukom da štrajkuje glađu", kaže se u saopštenju.

Oni su kazali da Šehović, može makar telefonom da porazgovara sa profesoricom, koja će mu saopštiti njene zahtjeve.

"Prenosimo dio njenih zahtjeva a ostale neka čuje od profesorice lično:

1. Da se riješi nesporazum sa Hotelom Princess zbog blokade ličnog računa, kao i preostali dug koji je oko 3.000 eura i Gradskom restoranu u Baru 1.700 eura.

2. Da Vlada preispita neodgovoran odnos Ministarstva prosvjete prema IPO 2018 čiji su bili generalni pokrovitelj, a vijest o održavanju Olimpijade nisu čak ni objavili na svom sajtu. Da direktor Direktorata za srednje škole, Veljko Tomić, podnese ostavku ili da bude smijenjen. Drže ga tamo jer lako uvećava glasačku mašinu i zapošljava podobne i rodbinu poput brata u "Sergije Stanić" kao šefa đačke kuhinje i kumu u gimnaziji “Slobodan Škerović. Uzgred, dobio je i stan, znate "onaj" stan. Konflikt interesa zbog kojeg bi u normalnoj zemlji već bio u zatvoru", kaže se u saopštenju.

Oni su, kako su kazali, u namjeri da još jednom osvijetle značaj Olimpijade i uloge Udruženja filozofa i koleginice Milošević, naveli i dio pisma podrške internacionalnih delegacija na IPO:

“Poštovane ekselencije Crne Gore i svi ostali tragaoci za pravim vrijednostima,

Međunarodna filozofska olimpijada jedna je od 12 olimpijada u svijetu koje podržava Unesko. Uz matematičku, prepoznata je kao NAJZNAČAJNIJA olimpijada.

Svoju dragu koleginicu, Jasminku Milošević svi smo prvi put sreli u Oslu 2012. godine. To je bilo njeno prvo učešće na ovoj Olimpijadi, ali je od samog početka bilo jasno da će dugo ostati sa nama. Način na koji se ona ophodila sa drugima bio je impresivan Kada govorimo o stručnom aspektu, svi učenici koje je povela sa sobom na ovu i potonje olimpijade, osim što su u ruksacima nosili crnogorsku zastavu, nosili su i ogroman nivo znanja. Svi ONI su bili briljantni mladi pojedinci koji su pokazali da posjeduju sjajne vještine i znanja, ne samo u filozofiji, već i u svemu ostalom što naša Olimpijada zahtjeva. A Jasminka je za njih bila jedna od najvažnijih osoba u njihovom dotadašnjem životu. Poštovani građani Crne Gore, vaša zemlja treba da se ponosi mladim ljudima koje je Jasminka odgajala, donijeli su vam nagrade, medalje i pohvale i u svakom smislu su vaše i naše sjajne zvijezde! Crna Gora treba da se ponosi Jasminkom, autorkom programa i udžbenika na kojma su vaspitavane generacije učenika, eminentnom profesorkom, koja je otvorila vrata svog grada i pozdravila nas (majstore filozofije iz cijelog svijeta) u svom toplom zagrljaju 2018. godine. Ipak, još uvijek nismo sigurni da je naša draga koleginica dobila punu podršku crnogorskih vlasti koju je zaslužila, kao što su svi ostali organizatori Olimpijada dobili od svojih vlada. Crna Gora treba da se ponosi onim što je Jasminka uradila za svoju zemlju i svoje učenike. Ne lomite joj duh, ona je neko koga ćete veličati", zaključuje je u saopštenju PZCG.

Bonus video: