Lične karte još nisu pametne

“Vijesti” su prije dva dana uputile nove zahtjeve, ali iz MUP-a nisu odgovorili koliko je dosad izdato novih ličnih karata, koliko njih je aktivirano, kao ni na pitanje na koji način se aktiviraju lične karte, gdje i kako građani nabavljaju čitače

22981 pregleda 42 reakcija 8 komentar(a)
Red za nova dokumenta juče, Foto: Savo Prelević
Red za nova dokumenta juče, Foto: Savo Prelević

Skoro dva mjeseca od početka izdavanja novih ličnih karata nije poznato koliko je građana aktiviralo taj elektronski dokument. Ranije su iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) kazali da je zahtjev za novu ličnu podnijelo oko 10.000 građana. Bez aktivacije, međutim, taj dokument nema svrhu, osim kao stara lična da građanin njime dokaže fizički identitet. Ako ne aktivira ličnu kartu, građanin neće moći da dokaže svoj identitet i u digitalnom okruženju, što jeste primarni cilj novih dokumenata.

Iz MUP-a su sredinom juna najavili odgovore u vezi sa čitačima koji su neophodni za aktivaciju elektronske lične karte, ali do danas nisu odgovorili na taj, pa ni na ponovni upit redakcije od prije dva dana.

“Zbog naših procedura, odgovor na dodatno pitanje očekujte početkom sljedeće sedmice”, odgovor je o čitačima koji su iz resora Mevludina Nuhodžića uputili redakciji 19. juna.

“Vijesti” su prije dva dana uputile nove zahtjeve, ali iz MUP-a nisu odgovorili koliko je dosad izdato novih ličnih karata, koliko njih je aktivirano, kao ni na pitanje na koji način se aktiviraju lične karte, gdje i kako građani nabavljaju čitače.

Prema Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o ličnoj karti, izdavanje novih identifikacionih dokumenata trebalo je da počne 30. marta. Usljed epidemije novog koronavirusa, kao mjera protiv širenja infekcije, u prvom talasu privremeno su sa radom prestali da rade šalteri i filijale MUP-a za rad sa građanima, a izdavanje dokumenata pomjereno je za 1. jun.

Nova lična, poput dosadašnje, dokazuje fizički identitet građanina. Uz to, ona je i dokaz njegovog digitalnog identiteta i sadrži dva digitalna sertifikata - za identifikaciju i elektronski potpis. Zahvaljujući tome, građanin kada pristupa elektronskim servisima, može da dokaže ko je, a može i da elektronski potpiše dokument, što se tretira jednako kao svojeručni potpis.

Da bi elektronska lična karta u tom smislu bila funkcionalna, neophodno je aktivirati.

“eLK je moguće koristiti tek nakon što se prođe postupak aktivacije”, piše i na sajtu https://ca.servis.mup.gov.me, gdje su objavljene i instrukcije za aktivaciju. Ista uputstva, svaki građanin dobija prilikom izdavanja nove lične karte, kada mu se uručuje i sigurnosna koverta sa aktivacionim podacima. U objašnjenjima za aktivaciju, navodi se i da je za taj potupak neophodan hardveski čitač.

“Za korištenje elektronske lične karte potrebno je osigurati čitač pametnih kartica. Ako vaš računar nije opremljen integrisanim čitačem, potrebno je osigurati spoljni USB čitač kartica”, piše na sajtu resora unutrašnjih poslova koji je posvećen novoj ličnoj karti.

Osim što na sajtu MUP-a navode minimalne tehničke specifikacije koje taj uređaj treba da ispunjava, do danas, međutim, nisu objasnili ni odgovorili gdje i kako građani mogu da nađu odgovarajući čitač.

I više sagovornika “Vijesti” koji su zaposleni u sektoru informacionih tehnologija, a staru ličnu zamijenili su novom, kazali su da do danas nisu aktivirali taj dokument. “Razmišljao sam da kupim čitač, zamalo kupio tastaturu sa tim čitačem, čisto da probam... Sve je jako traljavo odrađeno, nezavršeno, jako loše iskomunicirano sa građanima”, kazao je u neformalnom razgovoru jedan od njih. Dodatno, zamjera nadležnima jer “niko ne pominje security”, odnosno rješenja koja se odnose na sigurnost u korišćenju dokumenata.

Ukazuju i da je realan scenario da neko putem internet stranica poput AliExpressa kupi čitače nepoznatih proizvođača, a da se ti uređaji iskoriste za zloupotrebu ličnih podataka.

Od početka izdavanja nove lične, nije predstavljen nijedan novi elektronski servis. MUP je najavio da će od 22. juna biti moguće na jednom mjestu, na portalu https://e.servis.mup.gov.me, koristiti servise iz domena njihove nadležnosti, među kojima je i provjera podataka o biračkom mjestu na kojem glasaju. Do te stranice vodi i baner sa sajta resora Nuhodžića, ali stranica nije dostupna.

Još nema informacija i kada će građani novu ličnu moći da koriste i kao zdravstvenu knjižicu.

Izdavanje nove lične karte košta pet eura, koliko su građani plaćali i dosad. Izdavanje sertifikata se ne plaća. Identifikacioni sertifikat dobija svako lice starije od četiri i mlađe od 18 godina. Lična koja se izdaje osobama starijim od 18 godina, uz taj, sadrži i sertifikat za digitalni potpis. Stariji od 65 godina, kako se navodi na internet stranici MUP-a, na zahtjev mogu da dobiju elektronsku ličnu kartu sa ili bez sertifikata.

Stare lične karte važi najduže do 30. marta 2025. godine.

Bonus video: