Šukurica želi opet na čelo ASK-a

Savjet Agencije danas razmatra četiri kandidature, među prijavljenima ima i poznatih imena

4384 pregleda 2 komentar(a)
Šukurica sa članovima Savjeta na sjednici početkom juna, Foto: Antikorupcija.me
Šukurica sa članovima Savjeta na sjednici početkom juna, Foto: Antikorupcija.me

Članovi Savjeta Agencije za sprečavanje korupcije na današnjoj sjednici trebalo bi da utvrde listu kandidata za direktora Agencije, koje je poslije odlaska Sretena Radonjića krajem decembra i dalje upražnjeno.

Četiri osobe prijavile su se na peti konkurs. Među njima su, prema saznanjima “Vijesti”, advokat Amer Šukurica, advokatica Nevenka Božović Jovović i Veljko Knežević.

Prvi je bio kandidat za direktora na trećem konkursu, ali tom prilikom nije dobio potrebnu podršku članova Savjeta Agencije.

Zatim se na četvrtom konkursu nije prijavio nijedan kandidat, a peti konkurs je istekao u ponedjeljak.

Savjet Agencije trebalo bi do kraja sedmice da održi razgovor sa onima čije kandidature danas budu potvrđene.

Za izbor direktora potrebno je da četiri od pet članova glasa “za”.

Savjet Agencije je u međuvremenu odlučio da postavi Luku Anđelića za vršioca dužnosti direktora, što znači da će on, ukoliko se ne izabere direktor, upravljati tom institucijom u vrijeme održavanja parlamentarnih i izbora u pet opština 30. avgusta.

Kandidati za direktora moraju da imaju visoko obrazovanje i deset godina radnog iskustva, od čega najmanje pet godina u vršenju poslova iz oblasti borbe protiv korupcije ili zaštite ljudskih prava.

Kandidat je dužan da dostavi i obrazloženi predlog programa rada i ključnih prioriteta Agencije.

Za direktora Agencije ne može biti izabrano lice koje je u posljednjih deset godina obavljalo ili obavlja funkciju poslanika ili odbornika, člana Vlade, funkciju u političkoj partiji, niti osoba koju je u posljednjih pet godina imenovala ili postavila Vlada ili Skupština, kao javnog funkcionera.

Direktor Agencije bira se na pet godina i može biti izabran najviše dva puta.

Bonus video: