Beranski ugostitelji: Ugrožena nam je egzistencija, odluka NKT je diskriminatorska

U pismu poslatom NKT, oni su naveli i statističke podatke, po kojima je u Beranama jedan inficirani koronavirusom na 311 stanovnika

4923 pregleda 97 reakcija 12 komentar(a)
Sa protesta beranskih ugostitelja, Foto: Privatna arhiva
Sa protesta beranskih ugostitelja, Foto: Privatna arhiva

Beranski ugostitelji protestovali su danas zbog odluke Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti (NKT) da na teritoriji te opštine produži zabranu rada lokalima do 30. jula, tvrdeći da to ugrožava njihovu golu egzistenciju.

NKT je juče do 30. jula produžilo primjene mjere zabrane obavljanja ugostiteljske djelatnosti u ugostiteljskim objektima (restorani, kafane, kafeterije, hotelski restorani i slični ugostiteljski objekti) uključujući i pružanje ugostiteljskih usluga na kupalištima i plažama u opštinama: Berane, Bijelo Polje, Petnjica, Pljevlja i Rožaje.

Nakon protesta, poslali su pisma NKT, predsjedniku Opštine Dragoslavu Šćekiću i poslaniku Bogdanu Fatiću, od kojih traže hitnu reakciju.

U pismu poslatom NKT, oni su naveli i statističke podatke, po kojima je u Beranama jedan inficirani koronavirusom na 311 stanovnika.

Objašnjavaju da je odluka da se u Beranama zabrani rad ugostiteljskih objekata diskriminatorska, jer, kako navode, u gradovima u kojima je statistika gora, lokali uredno rade.

Članovima NKT su poručili da nisu saglasni sa njihovom odlukom, iz razloga što, kako tvrde, ista nije utemeljena u kriterijumima koju su uzeli za svaku drugu opštinu.

"Naime,kriterijum koji je odlučujući jeste broj zaraženih u odnosu na broj stanovnika opštine. Po tom kriterijumu ispred nas su mnoge opštine kojima je dozvoljen rad. Budva ima jednog zaraženog na 219 stanovnika. Kotor ima jednog zaraženog na 302 stanovnika. Tivat ima jednog zaraženog na 219 stanovnika. Cetinje ima jednog zaraženog na 220 stanovnika. Berane ima jednog zaraženog na 311 stanovnika. Nikšić ima jednog zaraženog na 381 stanovnika. Bar ima jednog zaraženog na 390 stanovnika. S obzirom da je Berane ruralna opština i da stanovništvo i ovako teško živi, nas oko 100 ugostitelja sa porodicama smo finansijiski i socijalno ugroženi, kao i porodice naših radnika, tako da mislimo da imamo isto pravo na rad kao ugostitelji u Podgorici i na primoriju. S toga vas molimo da nam pojasnite vašu odluku, istu preispitate i da uvažite naš zahtjev jer se radi o toliko porodica i ljudi koji su ostali bez ikakvog prihoda", navodi se u pismu beranskih ugostitelja NKT.

U pismu Šćekiću navode da iako znaju da on nije nadležan za izricanje mjera usljed koronavirusa kojima je NKT produžio mjere zabrane rada svih ugostiteljskih objekata na teritoriji opštine Berane do 30. jula 2020 godine, obraćaju mu se da im pomogne, jer je, kako tvrde, izricanje ovih mjera nepravedno i diskriminatorski određeno opštini Berane, kao i da se mjerama ugrožava gola egzistencija svih ugostiteljskih radnika i njihovih porodica.

"Mjere su produžene jedino opštinama Berane, Bijelo Polje, Pljevlja i Petnjica, suprotno statističkim podacima koje daje Institut za javno zdravlje Crne Gore (IJZCG).Ovo iz razloga jer prema podacima IJZCG Budva ima jednog zaraženog na 219 stanovnika. Kotor ima jednog zaraženog na 302 stanovnika. Tivat ima jednog zaraženog na 219 stanovnika. Cetinje ima jednog zaraženog na 220 stanovnika. Berane ima jednog zaraženog na 311 stanovnika. Nikšić ima jednog zaraženog na 381 stanovnika. Bar ima jednog zaraženog na 390 stanovnika", navode beranski ugostitelji u pismu Šćekiću.

Oni dodaju da ovi podaci jasno govore da izrečene mjere NKT diskriminišu ugostitelje Berana u odnosu na ostale ugostitelje u Crnoj Gori, što se, kako navode, jasno iz podataka da utvrditi.

"S obzirom da smo u teškoj marerijalnoj situaciji od početka epidemije Covida 19, jer nam ne rade ugostiteljski objekti koji su nam jedini izvor prihoda, molimo Vas da se kao predsjednik svih građana Berana obratite NKT radi ukidanja ovih mjera, jer u suprotnom mogu dovesti do nesagledivih socijalnih i financijiskih posljedica kod porodica vlasnika oko 100 ugostiteljskih objekata kao i porodica radnika koji rade u istim. Nadamo se da ćete nam izaći u susret i obratiti se NKT", poručili su u pismu Šćekiću.

Bonus video: