Produžena zabrana rada ugostiteljskim objektima u Beranama, Radević: Politička odluka NKT-a

“Ovo direktno znači uništavanje ugostiteljske privrede u našem gradu i dovođenja na rub egzistencije preko stotinu porodica. Šta znači zatvoriti u sred ljeta sve ugostiteljske objekte, šest hotela i motela, desetine restorana, kafića i kafeterija”, rekao je Radević

8860 pregleda 11 komentar(a)
Detalj iz Berana, Foto: Tufik Softić
Detalj iz Berana, Foto: Tufik Softić

Direktor lokalne turustičke organizacije u Beranama (TOB) Ivan Radević izrazio je oštro negodovanje zbog mjera kojima je Nacionalno koordinaciono tijelo (NKT) produžilo zabranu rada ugostiteljskim objektima u ovom gradu do kraja mjeseca.

On je "Vijestima" rekao da u potpunosti podržava sve mjere NKT koje su u prilog zaštite građana od širenja kovida 19, ali da odluku za Berane smatra političkom.

“Kako drugačije objasniti da gradovi sa mnogo većim stepenom inficiranih na broj stanovnika nemaju te mjere, i da se te mjere ukidaju u gradovima u kojima slijede lokalni izbori, kao što su Gusinje i Andrijevica, a Beranama se ne ukida” – kazao je Radević.

On je izrazio strahovanje da se dovodi u pitanje čitava ljetnja turistička sezona u Beranama.

“Ovo direktno znači uništavanje ugostiteljske privrede u našem gradu i dovođenja na rub egzistencije preko stotinu porodica. Šta znači zatvoriti u sred ljeta sve ugostiteljske objekte, šest hotela i motela, desetine restorana, kafića i kafeterija”, rekao je Radević.

Direktor TOB je istovremeno upozorio da u pograničnim opštinama ulaze strana lica bez ikave evidencije i da se time ugrožava zdravlje svih građana.

“To treba da zebrine NKT, a ne da gledaju kao da se obrušavaju na jedinu opozicionu opštinu na sjeveru Crne Gore” – kazao je Radević.

Ranije danas ugostitelji iz Berana orrganizovali su protest i dostavili medijima podatke iz kojih se vidi u kojim je sve opštinama u Crnoj Gori dozvoljen rad ugostiteljskih objekata, a da pri tome imaju veću stopu zaraženih u odnosu na broj stanovnika, ne računajući turiste koji u njima borave.

Njih je podržao i Regionalni biznis centar Berane, kao organizacija za podršku razvoju preduzetništva.

“Epidemiološka slika u Beranama se ne razlikuje mnogo od crnogorskog prosjeka, čak je i povoljnija u odnosu na neke druge države ili sredine sa sličnom populacijom. Svjedoci smo da su građani, kao i privrednici, na vrijeme prepoznali opasnosti od infekcije i da su svojim odgovornim ponašanjem doprinijeli da ni posle četiri mjeseca ne postoji snažno žarište u Beranama” – kaže izvršni direktor Nebojša Babović.

On smatra da držanje Berana u daljoj izolaciji može samo da doprinese pogoršanju zdravstvene situacije, jer nedostatak prihoda i posla je najveći izazivač stresa, čije posljedice mogu biti i teže nego infekcija kovidom.

“Zato pozivamo predstavnike Ministarstva ekonomije, kao i ostale članove NKT da hitno omoguće otvaranje ugostiteljskih objekata u Beranama, pod sličnim uslovima kao i u ostatku države, kako bi stotine porodica bar dijelom prestale da razmišljaju o ekonomskoj nesigurnosti u narednom period” – rekao je Babović.

Da se restriktivne mjere uvode se selektivno i da nemaju adekvatno utemeljenje, smatra i odbornica DF u lokalnom parlamentu Jelena Božović.

Ona kaže da je u nekim opštinama zabranjen rad ugostiteljskim objektima, ali s druge strane stanovnicima tih ugroženih opština već nedeljama je dozvoljen nesmetan odlazak u primorske opštine “što je izgleda jedan od poslednjih trzaja u cilju spasavanja turističke sezone na moru, i to sve na štetu ugostitelja sa sjevera”.

“Poslednja mjera još jednom je potvrdila koliko je DPS u stanju da zloupotrebljava priču o virusu i sve to u jeku kampanje pred izbore koji će biti održani 30. avgusta. Tako su u opštini Andrijevica i Gusinje gdje će se paralelno sa paramentanim održati i lokalni izbori 30. avgusta od danas mjere blaže, ugostiteljskim objektima dozvoljen je rad, a samim tim otvoren je i put DPS aktivistima da u ovim opštinama sprovode kampanju. U Кotoru gdje će se takođe održati izbori, koji ima manje stanovnika od Berana, a broj slučajeva zaraženih Кorona virusom je približan kao u Beranama, mjere se na odnose, ali na Berane ove mjere se odnose još u vrijeme kad je broj zaraženih slučajeva bio manji od 50” – kazala je Božović.

Ona smatra da mjere koje se donose treba da važe jednako za sve i da se na taj nači pokaže da je briga o zdravlju građana zaista prioritet.

“Na ovaj način evidentno je da se zloupotrebom zdravstvene situacije samo priprema pogodan teren kako bi s jedne strane DPS sprovodio svoje političke ciljeve, a s druge strane spriječio mogućnost izražavanja građanskog nezadovoljstva zbog svega što se nad ovim narodom sprovodi. Da je NКT u Crnoj Gori produžena ruka DPS do sada su potvrdili više puta” – kazala je Božović, optužujući NKT da ga ne vode stručni ljekari već politički kadrovi DPS-a. vinovnici DPS.

“Odgovor treba tražiti u očiglednoj manipulaciji koja se sprovodi nad narodom, svojevrsnoj video igrici koju klikom na taster sa nama iga šačica DPS aktivista koji se kriju iza medicinske maske, a pojedini i iza zvanja ljekara” – tvrdi Božović.

Bonus video: