Perović i Šukurica kandidati za čelo ASK-a

Savjet Agencije razgovaraće sjutra sa kandidatima za direktora. Odbačene dvije od četiri kandidature

5685 pregleda 2 komentar(a)
Članovi Savjeta ASK na jednoj od prethodnih sjednica, Foto: Antikorupcija.me
Članovi Savjeta ASK na jednoj od prethodnih sjednica, Foto: Antikorupcija.me

Članovi Savjeta Agencije za sprečavanje korupcije razgovaraće sjutra sa predsjednicom Osnovnog suda na Cetinju Jelenom Perović i advokatom Amerom Šukuricom, nakon što su prihvaćene njihove kandidature za mjesto direktora Agencije.

Oni su na jučerašnjoj sjednici iz formalnih razloga odbacili dvije kandidature, advokatice Nevenke Božović Jovović i Veljka Kneževića.

Savjet Agencije će sjutra iz petog puta pokušati da izabere direktora Agencija, mjesto koje je od kraja decembra upražnjeno odlaskom Sretena Radonjića. Da bi direktor bio izabran, neophodno je da četiri od pet članova Savjeta Agencije glasa za.

Šukurica je bio kandidat za direktora na trećem konkursu, ali tom prilikom nije dobio potrebnu podršku članova Savjeta Agencije.

Zatim se na četvrtom konkursu nije prijavio nijedan kandidat, a peti konkurs je istekao u ponedjeljak.

Savjet Agencije je u međuvremenu, na sjednici održanoj 10. jula, odlučio da postavi Luku Anđelića za vršioca dužnosti direktora, što znači da će on, ukoliko se ne izabere direktor, upravljati tom institucijom u vrijeme održavanja parlamentarnih i izbora u pet opština 30. avgusta.

Kandidati za direktora moraju da imaju visoko obrazovanje i deset godina radnog iskustva, od čega najmanje pet godina u vršenju poslova iz oblasti borbe protiv korupcije ili zaštite ljudskih prava.

Kandidat je dužan da dostavi i obrazloženi predlog programa rada i ključnih prioriteta Agencije.

Za direktora Agencije ne može biti izabrano lice koje je u posljednjih deset godina obavljalo ili obavlja funkciju poslanika ili odbornika, člana Vlade, funkciju u političkoj partiji, niti osoba koju je u posljednjih pet godina imenovala ili postavila Vlada ili Skupština, kao javnog funkcionera.

Direktor Agencije bira se na pet godina i može biti izabran najviše dva puta.

Bonus video: