Podgorica: Od jeseni organizovan prevoz za OSI

Iz Glavnog grada ranije su kazali da "neće štedjeti ni napore ni finansije za unapređenje položaja OSI"

2329 pregleda 2 komentar(a)
Javni prevoz nije pristupačan za OSI, Foto: Shutterstock
Javni prevoz nije pristupačan za OSI, Foto: Shutterstock

Osobe s invaliditetom koje žive, rade ili se obrazuju na teritoriji Podgorice imaće mogućnost organizovanog prevoza "od vrata do vrata", koji će od jeseni, u saradnji s Glavnim gradom, organizovati Udruženje mladih s hendikepom (UMHCG).

Da bi ostvarili pravo na uslugu, lica s invaliditetom treba da popune upitnik koji je ta nevladina organizacija objavila na društvenoj mreži Fejsbuk i stranici disabilityinfo.me.

Popunjavanjem upitnika, zainteresovani će biti dio baze potencijalnih korisnika usluga prevoza od "vrata do vrata".

Organizacija usluge prevoza na ovaj način, kako su ranije objasnili, neophodna je jer je javni prevoz osobama s invaliditetom nepristupačan.

Prema projektu, u planu je da osobe s invaliditetom na teritoriji Podgorice dobiju organizovan prevoz od ove jeseni.

Iz UMHCG napominju da je prethodno neophodno organizovati i standardizovati uslugu.

Popunjavanje upitnika jedna je od aktivnosti koja prethodi realizaciji projekta. Upitnik sadrži pitanja koja se odnose na lične podatke, zainteresovani za prevoz unose i podatke kao što je vrsta invalidnosti, informacije o pomagalima koja OSI koristi, navode i informacije o učestalosti potrebe za prevozom...

Iz UMHCG su kazali da će na osnovu dobijenih podataka steći uvid u potrebe korisnika, te na osnovu svega i planirati organizaciju i način sprovođenja usluge.

Iz Glavnog grada ranije su kazali da "neće štedjeti ni napore ni finansije za unapređenje položaja OSI".

"Apsolutno sam siguran da nije daleko dan kada ćemo imati drastično drugačiju sliku Podgorice u tom smislu, kada će svi koji žive u ovom gradu, pa i osobe s invaliditetom moći da uživaju sva prava i da normalno funkcionišu", rekao je na predstavljanju projekta gradonačelnik Ivan Vuković.

Projekat "Pristupačnim prevozom do promjena" UMHCG sprovodi u partnerstvu s Glavnim gradom Podgorica i Zavodom za socijalnu i dječju zaštitu.

Bonus video: