Vinograde nema ko da bere

Ove je godine najizraženiji problem nedostaka sezonskih radnika iz Crne Gore za berbu stonog i vinskog grožđa. Iz kompanije “Plantaže” apeluju na nezaposlene da im se jave

35318 pregleda 829 reakcija 165 komentar(a)
Ove godine najizraženiji problem nedostatka domaćih sezonaca, Foto: Savo Prelević
Ove godine najizraženiji problem nedostatka domaćih sezonaca, Foto: Savo Prelević

Za berbu vinskog grožđa kompanija “Plantaže - 13. jul” ove godine će angažovati mehanizaciju, ali i pored toga, potrebno im je još 700 sezonskih radnika, zbog čega iz tog preduzeća apeluju na nezaposlene da im se jave.

Iz kompanije ističu da je nedostatak radne snage višegodišnji problem, ali da je ove godine zbog epidemije novog koronavirusa najizraženiji.

700 sezonskih radnika potrebno je kompaniji “Plantaže” za berbu vinskog grožđa. Za berbu stonog je angažovano trenutno pedestak, ali je potrebno još toliko

Prethodnih godina, angažovani su uglavnom sezonski radnici iz Makedonije, Bosne i Hercegovine i Srbije, ali je zbog epidemije to, za sada, nemoguće. Berba vinskog grožđa počinje sredinom avgusta, dok je prošle sedmice počela berba stone sorte.

“Kompanija ‘Plantaže’ u toku sezone stalno oglašava potrebu za domaćom radnom snagom. Nedostatak radne snage je problem koji je iz godine u godinu sve izraženiji. Ova godina, zbog okolnosti koje je prate, ne može se porediti ni s jednom prethodnom. Nama predstoji berba vinskog grožđa a to je, kada je Ćemovsko polje u pitanju, najveći vinogradarski posao u Evropi”, kazali su “Vijestima” iz “Plantaža”.

Navode da će ove godine, na berbi vinskog grožđa, angažovati mehanizaciju pet kombajna, ali da će i pored toga biti potrebno oko 700 radnika.

“Zbog pandemije kovid-19, biće teže obezbijediti potrebnu radnu snagu, stoga i ovim putem apelujemo na nezaposlene građane u Crnoj Gori da se jave na naše javne pozive/oglase i dođu na berbu stonog i vinskog grožđa”, odgovoreno je “Vijestima” iz te kompanije na pitanje kako će obezbijediti radnu snagu za berbu, s obzirom na to da je veći dio sezonskih radnika dolazio iz zemalja okruženja.

Iz kompanije “Plantaže” navode da imaju kontakte s grupama radnika iz Makedonije, Srbije i Bosne.

“Ukoliko se opšta situacija s kovid-19 popravi, nadamo se da će do sredine avgusta početi da stižu i te grupe, kako bi ovaj najvažniji posao u kompaniji uspješno priveli kraju.”

Vinogradi kompanije “Plantaže”
Vinogradi kompanije “Plantaže”foto: Luka Zeković

Pojasnili su da s obzirom da je berba stonog grožđa počela prije par dana, na berbi je trenutno angažovano 50 radnika, a u narednom periodu trebaće im još toliko.

“Uprkos svim okolnostima izazvanim pandemijom, do sada smo uspjeli da sve agrotehničke mjere i operacije završimo na vrijeme i u predviđenim agrorokovima. Planom za 2020. godinu, s površine od 83 hektara zasada breskve i nektarine planirana je proizvodnja od 780 tona breskve. S površine od 2.280 hektara vinograda planirana je proizvodnja 19.511 tona vinskog i stonog grožđa, od čega 1.865 tona stonog i 17.646 tona vinskog grožđa”, navode iz kompanije.

Kompanija sezonskim radnicima godinama obezbjeđuje smještaj, obrok, ali i troškove prevoza, a zarada je vezana za radni učinak, pa tako berači dnevno mogu da zarade između 14 i 16 eura.

Berba stonog grožđa i prošle godine je kasnila, pa je počela sredinom septembra.

Gajba se plaća od 0,18 d 0,40 eura

Bebra breskve u Plantažama počela je 25. maja, što je, kako navode, pet dana ranije u odnosu na 2019. godinu.

“Ovogodišnji plan berbe iznosi 780 tona, a do sada je ubrano 555 tona. Trenutno je na berbi breskve angažovano 50 radnika, dok je u Hladnjači, na sortiranju breskve, zaposleno 14 radnika. Kada je berba breskve u pitanju, obezbijedili smo potreban broj radnika”, kazali su iz “Plantaža”.

Pojasnili su da se u kompaniji “13.Jul - Plantaže” zarada na sezonskim poslovima obračunava po učinku.

“Aktuelna cijena berbe po jednoj plitkoj drvenoj gajbi u koju stane oko 3,5 kg breskve ili nektarine je 0,18 eura, dok je cijena plastične gajbe koja ide na sortiranje u hladnjaču težine oko 8 kilograma 0,30 eura. Kada je stono grožđe u pitanju, cijena gajbe u koju staje 5,5-6 kg iznosi 0,40 eura”, naveli su iz “Plantaža”.

Bonus video: