Za vrijeme pandemije povećana rodna nejednakost u medijima

Tri četrvtine ispitanih navelo je da im je za vrijeme epidemije povećan nivo stresa, a polovina ispitanica kaže da im je ugroženo zdravlje

2463 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Pixabay.com
Ilustracija, Foto: Pixabay.com

Za vrijeme pandemije koronavirusa povećane su rodne nejednakosti u redakcijama, pokazalo je danas objavljeno istraživanje Međunarodne federacije novinara (IFJ).

Prema istraživanju, kriza izazvana kovidom-19 negativno je djelovala na zarade žena, kao i na njihove radne obaveze, napredovanje u karijeri i privatni život.

Tri četrvtine ispitanih navelo je da im je za vrijeme epidemije povećan nivo stresa, a polovina ispitanica kaže da im je ugroženo zdravlje, pri čemu uglavnom imaju problema sa spavanjem.

"Mediji i sindikati moraju da urade više u borbi sa rodnom nejednakošću i uzmu u obzir usklađivanje posla i privatnog života u tim turbulentnim vremenima", rekla je predsjedavajuća savjeta IFJ za rodnu ravnopravnost, Marija Angeles Samperio.

"Vrijeme je da se uspostave odgovarajuće politike rada na daljinu, osigura podrška ženama kao 'stubovima porodica' i da im se obezbijede pristojan rad i jednaka plata", istakla je Samperio.

IFJ, čije je sjedište u Briselu, od medijskih organizacija i sindikata širom svijeta traži da rodnu jednakost postave za prioritet i unaprijede uslove rada žena.

"Takva podrška uključuje pružanje podataka o ženama u struci, integrisanje roda u sve aktivnosti, ponuda obuka, izbor žena na vodeće pozicije u sindikatima, uspostavljanje odbora žena i rodnih politika, kao i dogovaranje boljih ugovora za žene sa menadžerima medija", istakao je generalni sekretar IFJ, Antoni Belanger.

Belanger je rekao i da mora da se promijeni narativ kako bi rodna jednakost bila nova normalnost.

Istraživanje IFJ je obuhvatilo 558 novinara iz 52 zemlje.

Ranije ove godine IFJ je objavio studiju koja je ukazala na pogoršanje uslova rada novinara oba pola u uslovima otpuštanja i napada na medijske slobode tokom pandemije.

Bonus video: