Ekološki incidenti u Tivatskom zalivu

Na mulu V Porto Montenegra gdje se u toj marini nalazi stanica za snabdijevanje jahti gorivom, došlo do prosipanja u more manje količine goriva prilikom tankovanja rezervoara na jednoj motornoj jahti

12555 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

U akvatorijumu Tivatskog zaliva dogodila su se tri odvojena manja ekološka incidenta sa izlivom goriva, zauljenih tečnosti i hemikalija u more.

Prvo je na mulu V Porto Montenegra gdje se u toj marini nalazi stanica za snabdijevanje jahti gorivom, došlo do prosipanja u more manje količine goriva prilikom tankovanja rezervoara na jednoj motornoj jahti.

Incident je odmah Inspekciji sigurnosti plovidbe u Kotoru prijavila sama marina Porto Montenegro čija je i ekipa odmah djelovala i tehničkim sredsvima počistila iz mora prosuto dizel gorivo.

Ono se inače, nije razlilo na širi akvatorijum jer se prilikom tankovanja goriva, jahte ovdje obezbjeđuju i postavljanjem plutajuće brane.

Potom su inspektori sigurnosti plovidbe na poziv građana evidentirali i incident sa izlivanjem neutvđene količine deterdženta koji je u moru ispod gradske rive Pine, napravio mrlje i pjenu.

Utvrđeno je da je zagađujuća materija u more dospejela sa kopna, kroz potok Rosino koji se u more uliva u blizini objekta Lučke kapetanije na Pinima, pa je dalja istraga ovog slučaja prepuštena Komunalnoj inspekciji i Komunalnoj policiji Opštine Tivat.

U poslijepdonevnim satima Inspekciji sigurnosti plovidbe, odnosno Upravi ponorske sigurnosti i upravljanja lukama Crme Gore prijavljen je i slučaj izlivanja u more neutvrđene količine goriva ili zauljenih voda u blizini mula Bazdanj na Obali Đuraševića u Krtolima.

Mještani su tamo vidjeli masnu mrlju koja se širila oko nekoliko tehnilkih i izletničkih brodova što su već duže vrijeme vezani na ovom pristaništu, a snimili su i jednog od radnika sa tih brodova kako barkom obilazi akvatorijum, pokušavajući da razbije masnu mrlju i kako je poliva priručnim hemijskim sredstvom. Istraga tog incidenta je u toku.

Bonus video: