dok njih 12 i dalje studira

Studije na UCG do sada završilo 11 studenata iz romske i egipaćanske zajednice

U narednu, 2020/21, akademsku godinu upisano je šest novih studenata od čega je njih troje upisano po principu afirmativne akcije dok je njih troje upisano u redovnoj proceduri

4072 pregleda 0 komentar(a)
Detalj sa sastanka Nikolića i Zekovića, Foto: Ministarstvo za ljudska i manjinska prava
Detalj sa sastanka Nikolića i Zekovića, Foto: Ministarstvo za ljudska i manjinska prava

Do sada je studije na crnogorskom državnom univerzitetu uspješno završilo jedanaest studenata iz romske i egipaćanske zajednice, dok je njih 12 i dalje studira na UCG, saopšteno je iz Ministarstva za manjinska i ljudska prava (MLJMP) i Univerziteta Crne Gore (UCG).

U narednu, 2020/21, akademsku godinu upisano je šest novih studenata od čega je njih troje upisano po principu afirmativne akcije dok je njih troje upisano u redovnoj proceduri.

Upis još jednog kandidata u UCG očekuju u trećem upisnom roku.

Ovo je zaključeno tokom razgovora između rektora Univerziteta Crne Gore Danila Nikolića i državnog sekretara u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava Aleksandrom Sašom Zekovićem o obrazovanju pripadnika manjinskih naroda i etničkih grupa na crnogorskom državnom univerzitetu.

"Zajednički je prepoznata afirmativna uloga, značaj i doprinos Univerziteta Crne Gore (UCG) u dugoročnom kreiranju ozbiljnih kadrovskih potencijala manjinskih naroda i etničkih grupa potrebnih za zaštitu i unaprjeđenje njihovog identiteta ali i za dalji razvoj i napredak Crne Gore. Posebna pažnja je posvećena visokoškolskom obrazovanju Roma i Egipćana, kao etničke grupe koja se suočava sa ozbiljnim siromaštvom i marginalizacijom", navodi se u saopštenju MLJMP i UCG.

Oni su dodali da na osnovu iskustva studenata i različitih partnerskih organizacija koje rade na polju socijalne inkluzije, Univerzitet Crne Gore (UCG) se prepoznaje kao akademsko okruženje bez diskriminacije u kojem su studenti iz romske i egipćanske zajednice sigurni i dobro prihvaćeni.

"Činjenica da su troje studenata, dva na Mašinskom fakultetu i jedan na Filološkom fakultetu, upisani po redovnoj proceduri ukazuje na ozbiljne rezultate Vlade Crne Gore i kompletnog društva na polju integracije Roma i Egipćana pri čemu se posebno ističe napor i uspjeh Ministastva prosvjete i organizacija civilnog društva koje kontinuirano podržavaju proces osnovnog i srednjoškolskog obrazovanja insistirajući na kvalitetu", navodi se u saopštenju.

Kroz diskusiju su prepoznate brojne mogućnosti za dalje jačanje i produbljivanje institucionalne i programske saradnje organizacionih jedinica.

"U tom procesu posebno može biti značajan stručni i praktični doprinos profesora i studenata Fakulteta političkih nauka, Pravnog fakulteta i Filozofskog fakulteta u pogledu stručnih savjeta i analiza, istraživanja, izvještavanja, zaštite od diskriminacije, pružanja podrške i daljeg jačanja institucionalnih kapaciteta. Dogovoreno je da MLJMP konkretizaciju kontakte sa dekanima navedenih organizacionih jedinica", zaključuje se u saopštenju.

Preporučujemo za Vas