Opštinski tim za zaštitu i spasavanje: Epidemiološka situacija u Baru zabrinjavajuća, ali pod kontrolom

Opštinski tim je, u cilju smanjenja širenja infekcije i važnosti pridržavanja preventivnih mjera, preporučio građanima da izbjegavaju dolaske u Dom zdravlja, osim kada je to neophodno

2196 pregleda 0 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: Opština Bar
Sa sastanka, Foto: Opština Bar

Epidemiološka situacija u Baru je zabrinjavajuća, ali je još pod kontrolom, ocijenjeno je na sastanku Opštinskog tima za zaštitu i spašavanje.

Na sastanku, kojem je predsjedavao predsjednik Opštine Dušan Raičević, razgovarano je o aktuelnoj epidemiološkoj situaciji u Baru.

"Konstatovano je da je epidemiološka situacija u gradu zabrinjavajuća, ali da je još uvijek pod kontrolom", saopšteno je iz Opštine.

Učesnici sastanka zaključili su da je neophodno podizanje stepena lične odgovornosti svih, u cilju maksimalne zaštite sopstvenog zdravlja, zdravlja najbližih i svih građana.

Opštinski tim je, u cilju smanjenja širenja infekcije i važnosti pridržavanja preventivnih mjera, preporučio građanima da izbjegavaju dolaske u Dom zdravlja, osim kada je to neophodno.

“Sve konsultacije, upute i zakazivanje pregleda mogu obaviti elektronskim putem ili pozivom na dva dežurna telefonska broja: 030 314 579 i 030 314 614”, dodaje se u saopštenju.

Etažnim vlasnicima stambenih zgrada preporučeno je da, u koordinaciji sa firmama sa kojima Skupštine stanara imaju zaključene ugovore o održavanju, intenziviraju aktivnosti na dezinfekciji zajedničkih djelova zgrada i razmotre mogućnost nabavke dispenzera za dezinfekciju ruku koji bi bili postavljeni u ulazima zgrada.

“Zadužuju se Centar bezbjednosti i Služba Komunalne policije da svakodnevno rade na upoznavanju građana sa preporukama Nacionalnog koordinacionog tijela o neophodnom nošenju maski na otvorenom i zatvorenom prostoru, održavanju socijalne distance i higijene ruku i prostora u kojem borave”, navodi se u saopštenju.

Iz Opštine su kazali da će, u saradnji sa DOO Komunalne djelatnosti i inspekcijskim organima, posebna pažnja biti usmjerena na Zelenu pijacu tokom vikenda, gdje je najveća frekvencija ljudi.

Opštinski tim za zaštitu i spašavanje zadužio je preduzeže Vodovod i kanalizacija da redovno obavlja mehaničko čišćenje i dezinfekciju platoa i prostora na ulazu u Dom zdravlja.

Predizeće Komunalne djelatnosti zaduženo je za mehaničko čišćenje i dezinfekciju prostora oko Opšte bolnice.

Raičević je kazao da se nada da će građani razumjeti stepen opasnosti i ponašati se odgovorno, kako su to činili i prilikom prvog talasa epidemije u martu, što je, kako je naveo, “dalo odlične rezultate u zaštiti onoga što nam je najdragocjenije, a to je zdravlje građana”.

Bonus video: