Za promociju turizma više novca i mjera

Prioritetna tržišta za promociju biće Njemačka, Austrija, Velika Britanija, Poljska, Francuska, kao i tradicionalno Srbija i Rusija
220 pregleda 0 komentar(a)
rafting Tara, Foto: Obrad Pješivac
rafting Tara, Foto: Obrad Pješivac
Ažurirano: 01.02.2018. 18:31h

Prioritetna tržišta za razvoj turističke ponude Crne Gore u narednom periodu biće Njemačka, Austrija, Velika Britanija, Poljska, Francuska, kao i tradicionalno važna tržišta Srbije i Rusije.

To je predviđeno Strateškim marketing planom (SMP) za razvoj turizma koji priprema Ministarstvo održivog razvoja i turizma.

Tim dokumentom, koji Vlada treba da utvrdi do kraja marta, postavljaju se osnove za dalji razvoj crnogorskog turizma i marketing destinacije u skladu sa strateškim ciljem Crne Gore u turizmu, a to je da na svjetskom tržištu država bude prepoznata i pozicionirana kao visokokvalitetna cjelogodišnja turistička destinacija.

Prema podacima Ministarstva turizama Nacionalna turistička organizacija (NTO) sada troši do milion i po eura u marketinške svrhe, dok su procjene da bi za sprovođenje mjera koje su predviđene SMP-om trebalo do 3,5 miliona eura, u zavisnosti od realizacije.

“Analizom dostupnih informacija, trendova, ponuda i anketa sprovedenih na nekoliko tržišta, ali i na osnovu razgovora sa svim zainteresovanim stranama u Crnoj Gori, SMP kao prioritetna tržišta u narednom periodu predviđa Njemačku i Austriju, Veliku Britaniju, Poljsku i Francusku, kao i tradicionalno važna emitivna tržišta Srbije i Rusije”, objašnjeno je “Vijestima” iz Ministarstva turizma.

Iz tog Vladinog resora pojašnjavaju da je prilikom određivanja prioritetnih tržišta uzeta u obzir njihova veličina, broj dolazaka u mediteranske zemlje, broj dolazaka u Crnu Goru, potencijal za rast, svijest o Crnoj Gori kao turističkoj destinaciji koju imaju turisti iz tih zemalja i, možda najvažnije, njihove preferencije prilikom izbora destinacije za putovanje, odnosno usklađenost turističke ponude u Crnoj Gori sa njihovim preferencijama.

“Pažljivo je analizirana i avio povezanost i mogućnosti njenog poboljšanja u narednom periodu, kako bi bila dostupnija. Veoma bitan zajednički činilac za prioritetna tržišta je što, zbog navika njihovih turista, imaju potencijal za povećanje broja posjeta u periodima van špica sezone. Time će doprinijeti smanjenju sezonalnosti i povećanju broja posjeta sjeveru Crne Gore”, kazali su u ministarstvu.

U skladu sa tim analizama u narednom periodu biće realizovana ulaganja u unapređenje i razvoj turističkih proizvoda koji se baziraju na predstavljanju kulturno-istorijske baštine, ruralnom turizmu zasnovanom na domaćim proizvodima i aktivnom turizmu (šetačke i biciklističke ture, planinarenje, posmatranje ptica, sakupljanje ljekovitog bilja, rafting, kanjoning ...) Uz prioritetna tržišta Nacionalna turistička organizacija (NTO) će promovisati državu i na drugim tržištima, poput Skandinavije, Bliskog istoka i udaljenih tržišta Kine, Japana i Južne Koreje. Kako su objasnili, doprinos sprovođenju SMP-a mogle bi dati destinacijske menadžment organizacije (DMO) čiji bi zadaci, pored informisanja o ponudi i pripreme promotivnih materijala, bili i razvoj turističkog proizvoda destinacije, upravljanje turističkom infrastrukturom i svim drugim elementima turističke ponude,

pakovanje ponude u skladu sa zahtjevima potrošača. Poslove DMO bi preuzele lokalne turističke organizacije.

U ministarstvu su kazali da SMP predviđa povećanje budžeta za promociju, kao i da trenutno NTO funkcioniše sa veoma malim budžetom za promociju, prema kojem se po turističkom dolasku izdvaja ispod euro što je značajno manje od svih konkurentskih destinacija.

“Iako, po rezultatima, vidimo da ta promocija uspješno funkcioniše, za praćenje novih trendova i konkurentan nastup na stranim tržištima potrebna su veća ulaganja. Veći budžet može nam pomoći i da kvalitetnije reagujemo na iznenadne promjene na tržištima ili uslovima promocije. Svakako, uz bolju naplatu boravišne takse, budžet NTO može biti značajno povećan. SMP predlaže i druge mogućnosti za povećanje budžeta, poput preporuke za stvaranje javno-privatnog partnerstva, odnosno uključivanja privatnog sektora u promociju destinacije. Te modele godinama uspješno primjenjuju Španija i Hrvatska, a oblik modela će zavisiti od ponude koja se promoviše, emitivnog tržišta na kome se nastupa i regiona Crne Gore koji se promoviše”, kazali su u ministarstvu.

U narednom periodu u saradnji sa privatnim sektorom, radiće se na definisanju modela saradnje koji će najbolje doprinijeti ostarivanju ciljeva NTO i privatnog sektora. U ministarstvu su rekli da je bitno definisati jasne i mjerljive ciljeve svakog segmenta promocije i svake kampanje, kako bi se kvalitetnom analizom poboljšale osnove za sve bolju efikasnost narednih kampanja. Dodaju da će u zavisnosti od tržišta zavisiti i visina ulaganja, na koju utiču mnogi faktori, poput cijena online i offline oglašavanja...

Razvoj novih proizvoda uticaće na više posjeta sjeveru

Iz ministarsta su kazali da će se razvojem proizvoda i diverzifikacijom ponude uticati na smanjenje sezonalnosti, odnosno povećanje broja posjeta na sjeveru. Objasnili su da je država mala što je prednost u vremenima kada se turizam mijena zahvaljujući tehnologiji i kada turisti postaju mobilniji i kratko se zadržavaju na jednom mjestu, želeći da iskuse što više toga što destinacija nudi.

“U skladu sa tim trendovima i ciljevima, SMP predlaže i odabir vrhunskih iskustava koja odvajaju Crnu Goru od drugih destinacija i intrigiraju putnike kulturom, ljudima i mjestima, pružajući autentično i upečatljivo iskustvo. Ta iskustva biće izgrađena oko visoko prepoznatljivih atrakcija u Crnoj Gori, koja su ključne komponente našeg pozicioniranja na tržištu, poput Bokokotorskog zaliva, Velike plaže u Ulcinju, Skadarskog jezera, nacionalnih parkova, rijeke Tare, Biogradske gore... Pored same posjete ovim atrakcijama, iskustva će podrazumijevati i gastronomsku ponudu, kulturno-zabavne događaje, upoznavanje istorije”, kazali su u ministarstvu.

Turizam dostigao 8,6 odsto BDP-a, a prihodi 859 miliona eura

Prema Vladinom Programu ekonomskih reformi za naredne dvije godine turizam - usluge pružanja smještaja i ishrane učestvuju sa 8,6 odsto u BDP-u u 2016.

“Crnu Goru je u periodu od januara do septembra posjetilo 16,9 odsto više turista i ostvareno je 9,8 odsto više noćenja nego u istom periodu prošle godine. U strukturi noćenja, strani turisti čine 90 odsto, a domaći 10 odsto. Najviše noćenja ostvarili su gosti iz Rusije (17,1 odsto), Srbije (15,1 odsto), Francuske (6,1 odsto) i BiH (3,7 odsto )” podaci su iz Vladinog progrma koji je do kraja januara morao da se dostavi EK.

Prema podacima za 2016. godinu, smještajne kapacitete u Crnoj Gori čini 166.842 ležaja, dok su od početka 2017. godine kapaciteti uvećani za još 1.685 ležaja. U strukturi ukupnih smještajnih kapaciteta oko 20 odsto je hotelskog tipa, pri čemu je značajno napomenuti da se preko 90 odsto novih kapaciteta u 2016. i 2017. godini odnosi na hotele sa četiri i pet zvjezdica, što stvara preduslove za dolazak turista više platežne moći.

Prema preliminarnim podacima Centralne banke, prihodi od turizma (ino turisti) za devet mjeseci 2017. iznosili su 859,0 miliona eura, što je 7,3 odsto više nego u istom periodu prošle godine.

“Crna Gora je u posljednjoj deceniji ostvarila je značajan turistički rast i razvoj, što je doprinijelo udvostručenju broja turista u odnosu na period od prije desetak godina. Taj napredak obavezuje da unapređujemo marketing, kazali su u Ministarstvu turizma.Razvoj novih proizvoda uticaće na više posjeta sjeveru Iz ministarsta su kazali da će se razvojem proizvoda i diverzifikacijom ponude uticati na smanjenje sezonalnosti, odnosno povećanje broja posjeta na sjeveru. Objasnili su da je država mala što je prednost u vremenima kada se turizam mijena zahvaljujući tehnologiji i kada turisti postaju mobilniji i kratko se zadržavaju na jednom mjestu, želeći da iskuse što više toga što destinacija nudi.

“U skladu sa tim trendovima i ciljevima, SMP predlaže i odabir vrhunskih iskustava koja odvajaju Crnu Goru od drugih destinacija i intrigiraju putnike kulturom, ljudima i mjestima, pružajući autentično i upečatljivo iskustvo. Ta iskustva biće izgrađena oko visoko prepoznatljivih atrakcija u Crnoj Gori, koja su ključne komponente našeg pozicioniranja na tržištu, poput Bokokotorskog zaliva, Velike plaže u Ulcinju, Skadarskog jezera, nacionalnih parkova, rijeke Tare, Biogradske gore... Pored same posjete ovim atrakcijama, iskustva će podrazumijevati i gastronomsku ponudu, kulturno-zabavne događaje, upoznavanje istorije”, kazali su u ministarstvu.

Važna internet promocija

U ministarstvu su objasnili da jednu od najvažnijih karika u marketingu destinacije predstavljaju digitalni kanali komunikacije koji u svijetu na osnovu iznosa ulaganja, već nekoliko godina prevazilaze ulaganja u tradicionalne vidove marketinga.

“Pored velikog značaja koji SMP daje tom segmentu, preporučena je i izrada posebne Strategije digitalnog marketinga i novog web portala destinacije, a ovi projekti će biti realizovani tokom ove godine. Ovaj segment ima ogroman značaj s obzirom na činjenicu da više od 85 odsto turista prikuplja informacije i donosi odluke o putovanju nakon online pretrage, a 97 odsto njih vjeruje da su recenzije na društvenim mrežama i sajtovima poput Trip Advisora tačne. Uz to, danas postoji više od dvije milijarde aktivnih korisnika društvenih mreža u svijetu, a oko 80 odsto turista koristi društvene mreže i ostale kanale komunikacije kako bi, često u realnom vremenu, podijelio svoja dobra ili evenutalno loša iskustva sa putovanja”, kazali su u ministarstvu.

Ti trendovi, prema njihovim riječima, za Crnu Goru i ostale destinacije, predstavljaju veliku šansu i izazov, pa će u taj vid promocije biti potrebno uložiti dodatnni novac.

Bonus video: