Perovićeva preuzima kormilo ASK-a?

Više izvora “Vijesti” tvrdi da bi predsjednica cetinjskog Osnovnog suda mogla da prekine neslavni niz propalih konkursa za direktora Agencije za sprečavanje korupcije

12672 pregleda 4 komentar(a)
Danas razgovaraju sa dva kandidata za direktora: Savjet ASK, Foto: Antikorupcija.me
Danas razgovaraju sa dva kandidata za direktora: Savjet ASK, Foto: Antikorupcija.me

Predsjednica cetinjskog Osnovnog suda Jelena Perović najverovatniji je izbor za novog direktora Agencije za sprečavanje korupcije (ASK).

To je „Vijestima“ potvrdilo više nezvaničnih izvora.

Pred nje, Savjet Agencije će danas razgovarati i sa još jednim kandidatom – advokatom Amerom Šukuricom.

Ovo je peti pokušaj da se izabere prvi čovjek Agencije. Prethodni pokušaji su propali jer nijedan od prijavljenih kandidata nije dobio potrebnu većinu glasova članova Savjeta (najmanje četiri od pet).

Perovićeva će vrlo vjerovatno danas prekinuti ovaj neslavni niz. Više izvora „Vijesti“ tvrdi da je, i pored činjenice da je dio „zarobljenog crnogorskog pravosuđa“ (kako to često ocjenjuju domaće i međunarodne organizcije), predsjednica cetinjskog Osnovnog suda „profesionalac u svom poslu“.

Prema podacima sa sajta sudovi.me, Perovićeva je pravosudni ispit položila 2003, a do 2008. je bila pripravnik i stručni saradnik u Osnovnom sudu u Podgorici. Za sudiju Osnovnog suda u Podgorici izabrana 2008. Na čelu podgoričkog Osnovnog suda u to vrijeme bio je aktuelni potpredsjednik Vlade i ministar pravde Zoran Pažin.

Perovićeva je za predsjednicu Osnovnog suda u Cetinju izabrana 2015, a tokom karijere prošla je više međunarodnih obuka.

Šukurica je bio kandidat za direktora na trećem konkursu, ali tom prilikom nije dobio potrebnu podršku članova Savjeta Agencije.

Prema informacijama „Vijesti“, inostrane diplomate više puta, nezvanično, pokušavale su da ukažu na značaj pozicije direktora Agencije, a navodno su zbog diplomatskog pritiska vođeni razgovori, između ostalih, i sa više istaknutih predstavnika civilnog sektora. Međutim, niko od njih nije želio da naslijedi Sretena Radonjića.

S obzirom na gotovo besprekornu biografiju koja ispunjava sve zahtjeve konkursa za direktora ASK, ali i činjenicu da je Perovićeva cijenjena kao sudija i kolega, nije isključeno da bi već danas mogla dobiti potrebnu većinu glasova i stati na čelo Agencije.

Na njen rad nijesu imali primjebe ni ugledni advokati sa kojima su „Vijesti“ razgovarale. Tvrde da je „dobar pravnik“ i „korektna tokom vođenja postupaka“.

Bonus video: