Uoči izbora prvi put kasne plate u Budvi

Po svoj prilici, Divanovićev tim će morati da zatraži kreditno zaduženje od 30 miliona eura. Da bi se Opština zadužila, potrebna je saglasnost lokalnog parlamenta, a prethodno i da se izvrši rebalans budžeta

27316 pregleda 211 reakcija 26 komentar(a)
Sa protesta ispred Opštine Budva, Foto: Vuk Lajović
Sa protesta ispred Opštine Budva, Foto: Vuk Lajović

Više od 500 zaposlenih u gradskoj administraciji i javnim ustanovama kulture i RTV Budva, koji se nalaze na budžetu, čekaju deblokadu opštinskog računa, kako bi primili zaostalu junsku, odnosno majsku zaradu.

Nova gradska uprava predvođena DPS, koja je imenovala Nikolu Divanovića za gradonačelnika, već pune četiri sedmice pokušava da iznađe model da se gotovo dva miliona eura koja se nalaze na opštinskom računu oslobode, i započnu isplatu zarada. Deblokada računa kroz milionsko zaduženje, izazov je za Divanovićevu administraciju, jer je takav rasplet situacije od njegovih protivnika označen kao nastavak pljačke Budve od strane kriminalne grupe Svetozara Marovića.

Iako se očekivalo da će Vijeće Privrednog suda nakon gotovo dva mjeseca odlučiti o prigovoru koji je podnijela administracija dok je njome upravljao Marko Carević, a koja je osporila rješenje o privremenoj mjeri zabrane raspolaganja opštinskim novcem, koji je taj sud krajem maja donio ne zahtjev Ministarstva finansija, to se nije dogodilo.

Po svoj prilici, Divanovićev tim će morati da zatraži kreditno zaduženje od 30 miliona eura, koje će vratiti Vladi, na ime državne garancije, koja je uoči Nove godine aktivirana od njemačke kompanije WTE, na ime projekta za tretman otpadnih voda.

Da bi se Opština zadužila, potrebna je saglasnost lokalnog parlamenta, a prethodno i da se izvrši rebalans budžeta, kojim će biti predviđeno milionsko zaduženje. Za sve ovo potrebno je vremena, jer tek su završene pretkonsultacije u vezi sa rebalansom, i kako se navodi u saopštenju Sekretarijata za finansije, slijedi izjašnjavanje resornih sekretarijata a potom i kabineta, nakon čega će biti sačinjen nacrt rebalansa, koji mora proći petnaestodnevnu javnu raspravu.

Vladimir Bulatović, koga je odbornička većina predvođena DPS- om imenovala za potpredsjednika Opštine, kazao je da je rebalans posljedica prije svega ekonomske krize svjetskih razmjera, koja utiče na realizaciju postavljenih planova.

“Što se tiče zaduženja, ono je bilo planirano svakako i od ranije upravljačke strukture i to u iznosu od oko 25 miliona. Da ne zaboravimo da se 3,5 miliona WTE-u platilo upravo kroz zaduženje Opštine koje je verifikovala Skupština 2018“, kazao je Bulatović “Vijestima”.

Rebalans je posljedica prije svega ekonomske krize svjetskih razmjera, koja utiče na realizaciju postavljenih planova. Što se tiče zaduženja, ono je bilo planirano svakako i od ranije upravljačke strukture i to u iznosu od oko 25 miliona. Da ne zaboravimo da se 3,5 miliona WTE-u platilo upravo kroz zaduženje Opštine koje je verifikovala Skupština 2018“, kazao je Bulatović

Marko Carević i Krsto Radović, koje je nova većina smijenila sa čelnih funkcija Opštine i Skupštine opštine, gotovo svakoga dana optužuju Divanovića i njegove saradnike da su organizovana kriminalna grupa koja je upravo otela vlast da bi zadužila Opštinu i realizovala kriminalni plan da se novaca odlije ponovo u privatne džepove.

Divanović je ranije “Vijestima” kazao da očekuje da se ubrzo iznađe rješenje i deblokiraju računi Opštine, ne želeći da precizira kada će se to dogoditi.

“U svakom slučaju, to što je Vlada iskazala spremnost prema Opštini Budva je krajnje odgovoran pristup. Dug Opštine koji je nastao aktiviranjem garancija je zaista dug Opštine. I ovdje se ne može govoriti o novom zaduživanju, nego iznalaženju optimalnog modela uređivanja tih odnosa. Vlada je spremna da ponudi nove garancije Opštini da izađe iz krize. To je bio prvi razgovor koji sam obavio i vjerujem da ćemo narednih dana imati timski pristup tome i da će delegacija Opštine Budva razgovarati s delegacijom Vlade i ići ka kvalitetnom rješenju koje očekujem vrlo brzo”, kazao je prije sedam dana Divanović.

Nikola Divanović
Nikola Divanovićfoto: Screenshot

Bivši gradonačelnik Dragan Krapović pozvao je da se odmah izvrši deblokada računa i radnici prime plata, i uvjeren da će neko odgovarati za “brljotine OKG“

Vlada traži da joj Opština vrati 29,3 miliona eura, koliko je krajem prošle godine iz državnog budžeta isplaćeno njemačko-austrijskoj kompaniji WTE/EVN po osnovu aktivirane garancije koju je država dala Opštini za kredit za izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u prijestonici turizma.

Rebalansom državnog budžeta Vlada je predvidjela davanje garancije Opštini u iznosu od 29,2 miliona eura, bez obrazloženja za koju namjenu će se taj novac trošiti.

Privredni sud je 27. maja donio privremenu mjeru kojom se Opštini zabranjuje da koristi novac s računa dok Vladi ne vrati 29,3 miliona eura po osnovu garancije. Vlada je utvrdila 4. juna predlog rebalansa budžeta, u kome je planirala garanciju za kreditno zaduženje Opštine, a u tom trenutku je gradonačelnik Budve bio Marko Carević (DF).

Privremena mjera donijeta je nekoliko dana uoči sjednice lokalnog parlamenta koju je inicirala nova odbornička većina iz redova DPS-a, SD-a, Crnogorske i nezavisnog odbornika Stevana Džakovića, za razrješenje Carevića i Radovića. Time je cijela situacija politizovana, uprkos objašnjenima iz Vlade i suda da takve odluke nijesu bile politički motivisane.

Zbog blokiranih računa radnici administracije prvi put u proteklih tri i po godine nijesu primili zaradu, iako na računu Opštine ima dovoljno novca. Carević je uspio da isplati platu uoči aktiviranja privremene mjere, ali jedino od budžetskih potrošača majsku zaradu nijesu primili zaposleni u JU ”Muzeji i galerije Budve” i Radio televiziji Budva.

Razmjere afere projekta otpadnih voda se još ne znaju

Projekat otpadnih voda jedna je od najvećih korupcionaških afera, čije se razmjere još ne znaju, a priocjenjuje se da će na kraju građane koštati više od stotinu miliona eura.

Problem je napravljen još 2009. kada je opštinska vlast DPS-SDP, zaključila ugovor sa njemačkom kompanijom uz saglasnost Vlade. Potpisivanju ugovora je prisustvovao Igor Lukšić, tada potpredsjednik.

U godinama koje su slijedile, Opština nije uplaćivala ni centa, ali su napumpavanjem radova, po sosptvenom priznanju, uzeta tri miliona eura, koja su otišla na vraćanje privatnog duga šefa budvanske OKG Svetozara Marovića. Da je bilo malverzacija pred istražiteljima Milivoja Katnića priznali su a potom i potpisali sporazume o priznanu krivice dva budvanska gradonačelnika, kao i direktor njemačke kompanije Ginter Faust.

Administracija kojom su upravljali Dragan Krapović i Marko Carević vratila je 14 miliona eura obaveza, ali nije željela Njemcima da uplati ni centa više dok Specijalno tužilaštvo ne bude istražilo kompletnu korupciju.

Konsultantska kuća „DR Duhovnik“, koju je angažovala Opština je utvrdila da su Njemci ukupno u projekat otpadnih voda investirali 39 miliona eura, od kojih je oduzeto tri miliona eura dokazane korupcije, pa je konačna suma 36 miliona eura koliko je do sada utrošeno. Njemci nijesu prihvatili takav nalaz, a nakon što je mješovita komisija uz medijaciju Vlade došla do sličnih cifara, uslijedio je ultimatum i ekspresno aktiviranje državne garancije od 29,3 miliona eura, da bi krajem janura preduzeće WTE/EVN napustilo postrojenje.

Mladen Ivanović imenovan za vd glavnog gradskog arhitekte

Divanović je juče imenovao je Mladena Ivanovića za vršioca dužnosti glavnog gradskog arhitekte. Ivanović, kadar DPS-a, dugogodišnji je urbanista, zaposlen u Sekretarijatu za urbanizam. Time je Divanović nastavio da popunjava mjesta svojim kadrovima, nakon što je prethodno smijenio funkcionere administracije koju je predvodio gradonačelnik Marko Carević.

Divanović je prije dvije sedmice razriješio vršioca dužnosti glavnog gradskog arhitekte Vladana Stevovića, koga je u maju na to mjesto imenovao Carević, nakon što je prethodno smijenio dotašnja glavnu arhitekticu Anu Samardžić. Mjesto glavnog gradskog arhitekte ključno je za urbanizaciju Budve, jer od saglasnosti koje izdaje na idejna rješenja zavisi da li neko može da gradi ili ne.

Bonus video: