Na bolničkom liječenju ukupno 185 pacijenata pozitivnih na koronavirus, u teškom stanju njih 13

"Na liječenju u KCCG su 24 pacijenta, u Baru 35, u Beranama 57, u Nikšiću 31, u Brezoviku 25, u Kodri 3, jedan u trijažnomstacionaru u Pljevljima i devet u stacionaru u Rožajama"

54238 pregleda 122 reakcija 36 komentar(a)
Radojević, Foto: Screenshot
Radojević, Foto: Screenshot

Na bolničkom liječenju u Crnoj Gori nakazi se ukupno 185 pacijenata pozitivnih na koronavirus.

To je saopštio Nemanja Radojević iz Kliničkog centra Crne Gore.

"Na liječenju u KCCG su 24 pacijenta, u Baru 35, u Beranama 57, u Nikšiću 31, u Brezoviku 25, u Kodri 3, jedan u trijažnomstacionaru u Pljevljima i devet u stacionaru u Rožajama", rekao je Radojević.

On je dodao da je velika većina od 186 pacijenata stabilnog zdravstvenog stanja.

"U teškom stanju 13 pacijenata. od čega pet u KCCG, jedan u barskoj Opštoj bolnici, šest u beranskoj bolnici i jedan u nikšićkoj bolnici", rekao je Radojević

Dodao je da je popunjenost zdravstvenih kapaciteta trenutno na nivou od jedne trećine.

Kazao je da je 78 zdravstvenih radnika pozitivno na Kovid 19, odnosno 17 ljekara i 52 medicinska radnika i devet nemedicinskih radnika.

U samoizolaciji je 75 zdravstvenih radnika.

Radojević je rekao i da je primijećeno da umiru pacijenti svih starosnih grupa, mada učestalije stariji.

"Vidjeli smo da su ugroženi i ljudi srednje starosne dobi ali da su umirali i oni bez težih hroničnih stanja. Epidemija napada sve dobne grupe i svi smo ugroženi. Pažnja mora biti usmjerena na stariju populaciju ali imamo i podatak da je trenutno jedan mlađi pacijent iz beranske bolnice u teškom stanju. Molimo za poštovanje svih mjera", kazao je Radojević.

Pomoćnik direktora Instituta za javno zdravlje, Senad Begić osvrnuo se na pojavu neslaganja podataka u opštini Nikšić.

Begić
Begićfoto: Screenshot

"Kada se radi o podacima koje mi objavljujemo dvije su činjenice - velika dinamika kojom se stvari odvijaju. To se odnosi kako na otkrivanje slučajeva tako i hospitalizacije i premještanja pacijenata iz jedne u drugu ustanovu. Insitut koristi isključivo zvanične podatke. Inicijalno se podaci koji se slivaju u našu bazu zasnivaju na ustanovama koje upućuju uzorke", pojasnio je Begić.

I Radojević je pojasnio da oni u 15 časova dobijaju presjeke stanja iz zdravstvenih ustanova određenih za kovid-19 pacijente.

"U Nikšiću hospitalizovan je 31 pacijent, jedan u ozbiljnom stanju, niko nije na respiratoru - 22 je na kovid i 9 na psihijatrijskom odjeljenju. U Brezoviku je 25 pacijenata od čega 18 sa pneumonijom, a sedam asimptomatskih. Svi su stabilni i niko nije na respiratoru. Dakle to je presjek koji smo mi dobili u 15 časova iz Nikšića", rekao je Radojević.

Bilo slučajeva da oporavak traje i oko 40 dana

Begić je rekao da je ispunjenje kriterijuma za oporavak dugotrajan proces i da "nas je ovaj virus još jednom poljuljao u smislu da skoro i ne postoje pravila".

"Imali smo slučajeve u kojima je oporavak trajao i oko 40 dana što je zanimljivo, međutim stavovi zdravstvenih agencija su da smo i malo strogi kada su kriterijumi u pitanju. Oporavljeni su oni koji tri dana nemaju temperaturu, simptome i prošlo je minimum 10 dana od dobijanja infekcije. Na dva negativna PCR testa zaredom se ne insistiraju više toliko. Stav Svjetske zdravstvene organizacije je jasan a to je da osobe koje su čak 30 ili 40 dana PCR pozitivne nisu opasne po okolinu jer iako PCR pokazuje da su pozitivne to je dio virusnog materijala a ne sami virus", objasnio je Begić.

Kada bi se mjere poštovale, kafići bi mogli da rade 24 sata dnevno

Begić je rekao i da što se Instituta za javno zdravlje tiče kada bi se mjere sprovodile adekvatno, strogo i na način na koji su propisane da ne bi imali ništa protiv toga da ugostiteljski objekti i kafići rade od 00 do 24.

"Te mjere podrazumijevaju maske, distance... Ključna uloga su sami vlasnici objekata koji generalno moraju da uvažavaju i očekivanje gostiju. Gost očekuje da se ponašaju vlasnik i personal u skladu sa mjerama i ovo je apel vlasnicima i sve dok se budu pridržavali mjera siguran sam da se mogu vratiti u radnu normalu. Drugi subjekat smo mi gosti. Treba prozivati samoga sebe sa onim pitanjem - šta ja mogu da uradim za sopstveno zdravlje i zdravlje onih koji me okružuju", rekao je Begić.

Bonus video: