Doris Pak: Građanima i pravim demokratijama potrebna nepristrasna informacija

Pak je na svom Twitter nalogu čestitala "Vijestima" (Podgorica), "Oslobođenju" (Sarajevo), "AMG" (Beograd), "Kohi" (Priština), "Sloboden pečat" (Skopje), "Kohi" (Skopje)
1 komentar(a)
Doris Pak, Foto: Zoran Đurić
Doris Pak, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 01.02.2018. 15:08h

Predsjednica žena Evropske narodne partije i bivša dugogodišnja poslanica Evropskog parlamenta Doris Pak čestitala je osivanje regionalne asocijacije šest vodećih medijskih kuća iz Jugoistočne Evrope.

Pak je na svom Twitter nalogu čestitala "Vijestima" (Podgorica), "Oslobođenju" (Sarajevo), "AMG" (Beograd), "Kohi" (Priština), "Sloboden pečat" (Skopje), "Kohi" (Skopje).

"Građanima i pravim demokratijama je potrebna nepristrasna informacija. Čestitke", napisala je Pak.

Ciljevi regionanlne adocijacije će biti međusobna saradnja i podrška, zajednička obuka zaposlenih, razmjena sadržaja, koordinirani nastup prema državnim i međunarodnim organima i organizacijama radi unapređenja kvaliteta novinarstva i poboljšanja uslova i položaja medija na tržištu.

Asocijacija će biti registrovana kao NVO sa sjedištem u Podgorici.

Ciljevi Asocijacije biće i rad na implementaciji evropskih standarda koji se traže od svih zemalja regiona u fazi pristupnih pregovora sa EU u pogledu zaštite novinara, prava na slobodu izražavanja, fer uslova na tržištu, transparentnog i nezavisnog rada regulatornih agencija. Takođe, zajednički nastup ka velikim međunarodnim oglašivačima, saradnja sa strukovnim organizacijama u Evropi, solidarnost između medija regiona, kao razmjena znanja i iskustva među članicama Asocijacije.

Planirana je organizacija zajedničkog treninga za članice Asocijacije po konkretnim segmentima biznisa (prodaja, marketing, video produkcija, e-paper, itd..), te organizacija velike godišnje tematske konferencije u jednom od regionalnih centara, na koju bi bili pozvani svi relevantni mediji iz regiona, EU, eksperti iz ovih oblasti, politički lideri, predstavnici strukovnih udruženja iz regiona i EU.

Jedan od prioritetnih zadataka, kako piše, je i povezivanje sa evropskim i svjetskim asocijacijama izdavača (ENPA i WAN).

Bonus video: