ASP: Odustati od ukidanja penzijskog prava roditeljima djece sa teškim smetnjama u razvoju

"Smatramo da se radi o nepravednom rješenju, jer je riječ o ranjivim porodicama, koje čitavog života brinu o djeci (kasnije odraslim ljudima) sa teškim psihičkim ili fizičkim smetnjama"

2810 pregleda 0 komentar(a)
Vlada Crne Gore, Foto: Savo Prelević
Vlada Crne Gore, Foto: Savo Prelević

Nevladina organizacija Akcija za socijalnu pravdu (ASP) uputila je inicijativu predsjedniku Vlade, Dušku Markoviću kojom ukazuje na, kako navode, nepravednost rješenja u predloženim izmjenama penzijskog zakona da se roditeljima djece sa teškim smetnjama u razvoju ukine pravo da sa 20 godina rada mogu da ostvare penziju.

Sjednica Skupštine Crne Gore, na čijem je dnevnom redu Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju (PIO) zakazana je za naredni utorak, 28. jul.

Iz ASP navode da prema važećem zakonu, jedan od roditelja ili staratelja djeteta sa teškim smetnjama u razvoju može steći penziju sa 20 godina radnog staža, ali će izmjenama penzijskog zakona po tom osnovu moći da dobiju penziju samo do kraja naredne godine, nakon čega bi bile ukinute za buduće korisnike.

"Smatramo da se radi o nepravednom rješenju, jer je riječ o ranjivim porodicama, koje čitavog života brinu o djeci (kasnije odraslim ljudima) sa teškim psihičkim ili fizičkim smetnjama. Stoga roditelje ili staratelje djece sa teškim smetnjama u razvoju ne treba izjednačavati u pogledu dužine radnog staža sa roditeljima ili starateljima djece bez smetnji u razvoju, budući da su neuporedive životne okolnosti u kojima bitišu ranjive porodice, od onih koje to nijesu".

Dodaju da je Ministarstvo rada i socijalnog staranja je, u odgovoru sa tom NVO po osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacijama, ustvrdilo da je razlog ukidanja ovog osnova za penzionisanje finansijski, odnosno "održivost i pravednost penzijskog sistema".

"Međutim, ASP je Fonda PIO dobila informaciju, koja pokazuje da je, na kraju protekle godine, u zemlji bio 421 takav penzioner, a u protekloj godini im je isplaćeno ukupno 1,2 miliona eura. Imajući u vidu da je na kraju prošle godine bilo ukupno oko 115 hiljada penzionera, a isplaćene penzije su iznosile 421 miliona eura, jasno je da nema značajnog finansijskog uticaja na likvidnost penzijskog sistema od ove grupe, odnosno ovi penzioneri čine oko 0,4 odsto ukupne penzionerske populacije", navodi se u saopštenju.

ASP navodi da je da prema njihovim nepotvrđenim informacijama Ombudsman uputio mišljenje poslaničkim klubovima u vezi ukidanja ovog penzijskog osnova.

Radnu grupu za izmjene penzijskog zakona činilo je 15 predstavnika – Jovo Pajović, Darka Džabasan, Predrag Prelević i Marina Vučićević iz Ministarstva rada i socijalnog staranja, Tamara Ivković, Tamara Gačević i Jelena Jovetić iz Ministarstva finansija, Biljana Pejović iz Ministarstva za ljudska i manjinska prava, Dušan Perović i Milka Vraneš iz Fonda PIO, Branislav Begović iz Unije poslodavaca Crne Gore, Srđa Keković iz Unije slobodnih sindikata Crne Gore, Goran Ćulafić iz Saveza sindikata Crne Gore i Zoran Anušić iz Svjetske banke.

Bonus video: