Advokat Marković bi zavrtao šiju LGBT osobama

"Neka rade u četiri zida šta god hoće, ali ne mogu da ugrožavaju moje pravo na zdravu životnu sredinu. Za mene, homoseksualizam i zoofilija su poremećaji”, kazao je Marković

21765 pregleda 568 reakcija 126 komentar(a)
Velibor Marković, Foto: Zoran Đurić
Velibor Marković, Foto: Zoran Đurić

Nevladine organizacije LGBT Forum Progres i LGBTIQ Socijalni centar ocijenile su juče da postoji osnovana sumnja da advokat Velibor Marković javno širi netrpeljivost i diskriminatorske stavove prema LGBTIQ zajednici i onima koje percipira kao pripadnike te zajednice.

Saopštenje je uslijedilo nakon što je ranije novinarka “Vijesti” Damira Kalač, u svojstvu građanina, policiji podnijela prijavu protiv Markovića, zbog prijetnji upućenih na društvenoj mreži Fejsbuk tokom prepiske o pravima LBTIQ osoba.

Iz NVO su saopštili da je Marković putem Fejsbuka, obraćajući se Kalač, a u sklopu prepiske o Zakonu o životnom partnerstvu istopolnih parova, napisao:

"A pošto ovo već prelazi u ponavljanje, samo se vi pičite i drndajte ne znam čim u četiri zida, niko vam to ne može zabraniti, ali budem li vas vidio da se žvalavite na moje oči, ili pred mojom djecom i na taj način vršite nasilje nad nama, šiju ću vam zavrnuti“.

foto: Facebook

Marković je “Vijestima” saopštio da ostaje pri svom stavu, da je laž da je homofob i da pripadnici te populacije nikada neće imati problem sa njim. On je ocijenio da izrečeno nije prijetnja, nego upozorenje.

“Prije svega, potpisnici toga saopštenja pojma nemaju šta je osnovana sumnja, to govori o njihovoj neozbiljnosti. Govorio sam o njihovom javnom ispoljavanju ljubavnih strasti, seksualnih aktivnosti na očigled moje djece, protiv toga sam. Neka rade u četiri zida šta god hoće, ali ne mogu da ugrožavaju moje pravo na zdravu životnu sredinu. Za mene, homoseksualizam i zoofilija su poremećaji”, kazao je Marković.

On je istakao da je svoj stav iznio javno i prije nekoliko dana na Fejsbuka i da će to uvijek činiti.

“To je Ustavom zagarantovano pravo na slobodu govora, a to što njima to smeta, najbolje govori o njima”.

Iz NVO je saopšteno da je Kalač uz pravnu podršku LGBT Forum Progres podnijela prijavu Upravi policije, što je, tvrde, izazvalo dodatnu reakciju Markovića.

U komentarima koji su uslijedili on, između ostalog, navodi:

"Konačno, koristim priliku da objavim da ostajem u svemu kod te moje navodno prijeteće (a u stvari upozoravajuće) objave i dodam da se to moje upozorenje odnosi i za slučajeve žvalavljenja preda mnom i mojom maloljetnom djecom između ljudskih bića i životinja, roditelja i djece, sestara i braće, kao i svih drugih bolesnih pojava. Pošto dok stigne Komunalna inspekcija, ogadiše mi okolinu“.

Iz NVO su ocijenili da su komentari posebno zabrinjavajući jer, pored inicijalne prijetnje zavrtanjem šije LGBTIQ osobama, Marković ponavlja prijetnju u svojoj sljedećoj objavi, te karakteriše LGBTIQ osobe kao bolesne pojave koje gade okolinu.

Pozvali su Advokatsku komoru Crne Gore da pokrene hitni disciplinski postupak protiv Markovića zbog, kako navode, javno izrečenih stavova, te da utvrde odgovornost.

Saopštili su da će protiv njega podnijeti još jednu prijavu.

Bonus video: