MZ Savina: Trsteno i Ploče dati lokanom stanovništvu, a ne tajkunima

Oni dodaju da u poslednje vrijeme „ određene grupe koje zastupaju interese stranog kapitala i domaćih tajkuna su uz pomoć nadležnih državnih organa, izdejstovale raspisivanje tendera za zakup plaža koje se nalaze na teritoriji mjesne zajednice

14680 pregleda 534 reakcija 34 komentar(a)
Plaža Ploče, Foto: -
Plaža Ploče, Foto: -

Savjet Mjesne zajednice „Savina“ iz Donjeg Grblja upozorili su da će lokalno satanovništvo suprotstaviti ukoliko nadležne plaže Trsteno i Ploče izdaju tajkunima,a ne lokalnom stanovinništvu. Oni se boje da je namjera takozvanih stranih investitora da prostor oko Ploča i trstena pretvore za odmor probranih, kao što je to učinjeno od Svetog Stefana i miločera, gdje je običnim građanima zabranjen pristup.

„ Savjet MZ „Savina“ na sjednici odlučio da iskaže stav u vezi sa poslednjim dešavanjima vezanim za plaže Trsteno i Ploče i objektima igrađenim na njima. Razlog naše reakcije je mišljenje mještanan našeg kraja da su promjene na pravu korišćenja i upravljanja ovim lokacijama u suprotnosti sa interesima naše Mjesne zajednice i Grblja u cjelini. . Niame, plaže Ploče i Trsteno su u poslednjih dvadesetak godina bile u zakupu porodica, koje su rodom iz Grblja i koje su njima upravljale domaćinski , istovremeno unapređujući te lokacije. Pritom nijesu vršili internevcije u prostoru , koje bi predstavljale devastaciju , već su sasvim suprotno u svakom pogledu unaprijedili izgled i atraktivnost ovih dviju plaža. Zbog svega navedenog Mjesna zajednica je uvijek imala dobru saradnju sa zakupcima i njihovo djelovanje smatrala korisnim zan loklanu zajednicu“, navodi se u saopštenju Savjeta Mjesne zajednice „ savina“ dostavljeno medijima.

Oni dodaju da u poslednje vrijeme „ određene grupe koje zastupaju interese stranog kapitala i domaćih tajkuna su uz pomoć nadležnih državnih organa, izdejstovale raspisivanje tendera za zakup plaža koje se nalaze na teritoriji mjesne zajednice“.

„ Pri tome je zanemaren doprinos koji koji su lokalne porodice- dosadašnji zakupci plaža, dali razvoju ovih lokacija, , zbog čega smo prinuđeni da dignemo glas i iskažemo protest zbog ovakvog postupanja. Smatramod a u postupku davanja u zakup Trstena i Ploča prednost mora imati lokalno stanovništvo , koje uvažana i shvata značaj ovih plaža za građane ovog kraja, te nam je neprihvatljivo da ove lokacije budu date u zakup takozvanim stranim investitorima, koji će ih pretvoriti u mjesta predviđena samo za odmor probranih, kao što smo vidjeli na primjeru Svetog Stefana i Miločera , gdje je pristup onemogućen običnim građanima“, tvrde u ovoj grabljaskoj mjesnoj zajednici.

Kako ističu takvu sudbinu će imati i područje oko plaža Ploča i Trsteno, ukoliko se dozvoli preuzimanje od strane „sumnjivih investitora i lokalnih tajkuna „.

„ Mjesna zajednica Savina želi tu sudbinu da izbjegne po svaku cijenu . Pozivamo interesne grupe koje su bacile oko na prostor koji su generacije našuh predaka koristile da dobrobit cjelokupne zajednice da odustanu od svijih namjera, jer će u suprotnom naići na beskompromisan otpor lokalnog stanovništva“, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: