Loša zima i još gore ljeto

Uzalud su se u kolašinskim turističkim agencijama pripremali za sezonu, skoro da se uvrijede na pitanje da uporede ovu sa prethodnim, jer gostiju - nema

13336 pregleda 97 reakcija 2 komentar(a)
Rafting Tarom, Foto: Sport Tourist
Rafting Tarom, Foto: Sport Tourist

Rafting, kanjoning, džip safari, pješačke, jahačke, biciklističke i planinarske ture, penjanje po stijenama, kampovanje, pejntbol... - to je samo dio ponude kolašinskih turističkih agencija s kojom su planirali da ove godine dočekaju turiste. Uzaludne su bile sve pripreme jer gostiju nema.

Vlasnike i zaposlene u turističkim agencijama skoro da vrijeđa kada zatražite da uporede ovu sa prethodnim ljetnjim sezonama.

“Neuporedivo je sa bilo kojim ljetom, od kada postojimo. Mislim da je tako i kod onih koji duže rade. Možete da poredite samo one sezone u kojima je bilo bar malo posla. Gostiju bukvalno nema. U prostorije agencije odem samo ponekad, pa može se reći da nijesmo ni počinjali da radimo ovog ljeta“, kazao je “Vijestima“ vlasnik agencije “Sport Turist” Petar Šćepanović.

Ističe da im je cilj da gostima pruže doživljaj pravog avanturističkog turizma i da su u tome i uspijevali u minulih pet godina, od kako postoje. Šćepanović i njegove kolege nastoje, kako objašnjavaju, da grade imidž Kolašina kao turističkog mjesta, koje osim smještaja i hrane nudi štošta zanimljivo i za zahtjevne turiste sa stranih tržišta.

Smatraju da su raznovrsnom ponudom tome i doprinijeli, pa inostrani turisti, prema podacima lokalne Turističke organizacije (TO), čine većinu gostiju tokom ljetnjih mjeseci.

 Džipovima na planinu - Foto: Sport Tourist
Džipovima na planinu - Foto: Sport Touristfoto: Sport Tourist

“Prihodi ovog ljeta su ‘nula’. U poslovni uspjeh računam to što uspijevam da redovno izmirujem obaveze i zarade. Treba imati na umu i da je i za nas i zimska turistička sezona sa poraznim rezultatima, od koje se još nijesmo oporavili. Ova godina je potpuno propala, nadam se da neće i sljedeća“, kaže Šćepanović.

Rafting za jednu grupu domaćih turista i jedna jahačka tura za tri Francuza - to je sve što su ovog ljeta organizovali u agenciji “Eco Tours”. Ističu da imaju bogat spisak aktivnosti, koje u svakom trenutku mogu organizovati za različite grupe turista. Navode da su njihovom ponudom do sada bili zadovoljni i oni skloni avanturizmu, ali i rekreativci.

Broj rezervacija tokom zime obećavao je, objašnjavaju, solidno turističko ljeto. Rezervacije su, kasnije, jedna po jedna otkazivane. Sada su ostale samo one za septembar...

Kolašinske turističke agencije uglavnom su specijalizovane za organizovanje aktivnog odmora i tim bilding događaja. Koronavirus ovog ljeta “ubio“ je interesovanje i za jedno i za drugo, tvrde u kolašinskim agencijama.

Biciklističke ture kao dio ponude
Biciklističke ture kao dio ponudefoto: Sport Tourist

Prošle sedmice direktor TO Aleksandar Vlahović “Vijestima“ je rekao da su i izdavaoci smještaja u Kolašinu u vrlo lošoj situaciji. Prošlog ljeta, podsjetio je on, najbrojniji su bili gosti iz Francuske, Njemačke, Belgije, Izraela, Kine… Na njih se u dogledno vrijeme na može računati.

Ni značajno smanjenje cijena za domaće turiste nije urodilo plodom, pa su smještajni kapaciteti u Kolašinu i tokom minule sedmice bili gotovo prazni.

Bonus video: