U petak otvaranje 49. Praznika mimoze u Herceg Novom

Od 21 sat na glavnom gradskom trgu, koncertom Nine Badrić biće zaokružena ceremonija otvaranja
1 komentar(a)
Praznik Mimoze, Foto: Slavica Kosić
Praznik Mimoze, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 01.02.2018. 10:48h

Koncertom Nine Badrić, jedne od najvećih postjugoslovenskih pop zvijezda, u petak veče od 21 sat na glavnom gradskom trgu biće zaokružena ceremonija otvaranja 49. Praznika mimoze.

“Karnevalska povorka krenuće toga dana u 19 sati iz Igala prema trgu, a činiće je Gradska muzika, Mjesna muzika Đenovići, mažoretke i trombonjeri. Ispod Satkule sačekaće ih i glumci Dragana Vlaović i Goran Slavić, u fantazmagoričnom igrokazu koji će Novljane i goste uz vatromet uvesti u dane fešte”, saopštili su iz JUK Herceg Festa koji su producenti manifestacije.

Uz poštovanje poluvjekovne tradicije, organizatori Praznika mimoze našli su i prostor da inoviraju ceremoniju otvaranja manifestacije, kroz dramsku igru koju je osmislio mladi hercegnovski dramaturg Đorđe Stanojlović.

,,Karneval je više eho paganske kulture koji se manifestovao kroz dionizijske običaje u Staroj Grčkoj ili saturnalije u Starom Rimu. U hrišćanskom svijetu karneval predstavlja poslednju priliku za sva zadovoljstva prije posta, pa smo tako i mi na Prazniku mimoze iskoristili sve slobode za interpretaciju ovog običaja kada su scenski nastupi u pitanju. O kakvoj je priči riječ, šta nam taj Krnevo predstavlja i koja mu je uloga ove godine, vidjećemo na sceni prilikom otvaranja i zatvaranja Praznika. I sve to, naravno, prije nego što ga po starom dobrom običaju, zapalimo“,kazao je Stanojlović koji je posljednjih desetak godina boravio u Beogradu, pišući i režirajući za brojne televizije i producentske kuće, a crnogorskoj publici se predstavio scenariom za dramu 'Daj baba glavu'.

Festival žutog cvijeta pod pokroviteljstvom Opštine Herceg Novi i gradske Turističke organizacije i u produkciji JUK Herceg fest otvoriće predsjednik Opštine Stevan Katić.

Bonus video: