KOR pozvao građane da spriječe ekocid u Barama Kraljskim, organizovaće straže i proteste sa mještanima

"U Barama Kraljskim dešava se do sada neviđen ekocid, bez znanja i saglasnosti mještana investitor „Dekar energy“ odlučio je da ubije 3 pitke planinske rijeke Crnju, Ljubašticu i Čestogaz u samom srcu Parka prirode „Komovi“. Ovaj ekocid plaćaju svi građani Crne Gore preko računa za struju i subencije za povlašćene proizvođače električne energije",

11852 pregleda 1324 reakcija 9 komentar(a)
Ljubaštica, Foto: KOR
Ljubaštica, Foto: KOR
Ažurirano: 27.07.2020. 15:47h

Koalicija za održivi razvoj (KOR) obratila se građanima Crne Gore kojima je poručila da su oni prva i posljednja linija odbrane crnogorskih rijeka, sela i prirode.

Donosioci odluka rade samo i isključivo za interes investitora dok su građani i priroda na posljednjem mjestu njihovih prioriteta, kazali su oni.

"U Barama Kraljskim dešava se do sada neviđen ekocid, bez znanja i saglasnosti mještana investitor „Dekar energy“ odlučio je da ubije 3 pitke planinske rijeke Crnju, Ljubašticu i Čestogaz u samom srcu Parka prirode „Komovi“. Ovaj ekocid plaćaju svi građani Crne Gore preko računa za struju i subencije za povlašćene proizvođače električne energije", kaže se u saopštenju.

Oni su kazali da ukoliko se pakleni naum investitora ostvari ove tri rijeke biće stavljene u cijev i tako će trajno biti narušen biodiverzitet cijelog kraja, i brojna seoska domaćinstva ostaće bez pitke vode.

Ove tri rijeke, pojašnjavaju oni, formiraju rijeku Drcku koja je jedna od glavnih pritoka rijeke Tare koja je već devastirana.

"Mještani neće dozvoliti da se ovaj ekocid nastavi i već su uspjeli da natjeraju investitora da obustavi radove. Koalicija za održivi razvoj zajedno sa prijateljima poziva sve građane Crne Gore da pomognu da se ove rijeke sačuvaju, a kako bi se sačuvale organizovaćemo niz aktivnosti", kaže se u saopštenju.

Kako kažu, za početak pozivaju sve građane Crne Gore da bojkotuju DEKAR benzinske pumpe "jer trošenjem vašeg novca u ovoj kompaniji direktno finansirate ekocid i ubistvo naše prirode i naših rijeka, a onda da nam se i pridruže kraj rijeka kako bismo ih uspješno odbranili".

foto: KOR

Oni su kazali da će poštujući zdravlje naših sugrađana poštovaće epidemiološke mjere, organizovaće dvadesetčetvoročasovne straže i proteste sa mještanima sve dok se mašine ne povuku kao u Plavu i Bukovici i ne stane se sa ubijanjem rijeka.

Ne smijemo zaboraviti da se Crna Gora nalazi u najvećoj zdravstvenoj i ekonomskoj krizi i da je povratak na selo za veliki broj građana jedina opcija za spas egzistencije, poručuju oni.

" Nadležni u saradnji sa investitorima pokušavaju da im ta sela unište ubistvom njihovih rijeka. Dok traje finansijska kriza i brojni građani ostaju bez posla vlasnicima MHE se i dalje uredno isplaćuju milionske subvencije za ubijene rijeke od novca svih građana jer za invesitotre nema krize", kaže se u sapštenju.

foto: KOR

"Građani Crne Gore sa ovim nijesu saglasni i građani ovo neće dozvoliti. Nećemo dozvoliti da rijeke ubija nijedan povlašćeni pojedinac, pa čak ni porodica doktorke Vesne Miranović, koja nas ovih dana upozorava da čuvamo zdravlje, a nije našla za shodno da nauči supruga da nam ne uništava rijeke, koje su nam nužne za očuvanje zdravlja", zaključeno je u saopštenju KOR-a.

Bonus video: