potpisalo dvije ipo hiljade građana i najavili proteste

Peticija za zaštitu Ploča i Trstena: Deripaska bacio oko na plaže

Građani upozorili biznismena da će ga spriječiti u uzurpaciji obale

21248 pregleda 240 reakcija 28 komentar(a)
Deripaska, Foto: Alexander Zemlianichenko
Deripaska, Foto: Alexander Zemlianichenko
Ažurirano: 27.07.2020. 15:44h

Više od dvije i po hiljade ljudi Grblja, opština Budva i Kotor potpislao je peticiju da se spriječi davanje u zakup Ploče i Trsteno navodnim inostranim investitorima i domaćim tajkunima.

Uz peticiju, potpisano je i javno obraćanje ruskom oligarhu Olegu Deripaski, koji je izgradio luksuzni kompleks vila na rtu Platamuni, a za koga sa tvrdi da je bacio oko na plaže.

„Poštovani!! Saznanje da ste postali naš novi komšija i da ste baš naš kraj odabrali za svoj novi dom primili smo sa zadovoljstvom, a posebno što dolazite iz nama bratske Rusije, i pripadate narodu sa kojim tradicionalno gajimo posebno bliske odnose kroz vremena.

Nadamo se da ste se upoznali sa tradicionalnom grbaljskom srdačnošću i gostoprimstvom kao i sa dobrodošlicom koja važi za gotovo sve koji su se naselili na našem području.

Takođe ono što narod ovog kraja od Vas, kao ekonomski moćnog čovjeka očekuje je to da se aktivno uključite u razvoj i izgradnju našeg kraja kojem sada i sami pripadate kako bi postalo bolje mjesto za život svih nas“, navodi se u peticiji dostavljenoj medijima.

Kako se ističe „ono na šta vas želimo upozoriti je činjenica koju primjećujemo da su vaša trenutna interesovanja usmjerena samo ka našoj obali i eventualno njenoj uzurpaciji".

„Obala za koju su stanovnici ovog kraja posebno emotivno i životno vezani kroz vjekove. Vjekovima je ova naša obala predstavljala izvor života i opstanka našeg naroda na ovim prostorima, što je naravno i sada tako.U sadašnje vrijeme sa razvojem turizma to je naravno još i više izraženo. Gotovo kompletno stanovništvo ovog kraja svoju egzistenciju, život, razvoj i opstanak bazirala je na svojoj obali njenom razvoju i izgradnji, što u krjanjem svakako znači i poboljšanje životnog standarda. Naš stav je jasan, mi smo svoji na svome i smatramo da nikome više od nas samih ne može pripasti ni jedan pedalj naše obale“, ističe se u peticiji.

Kako dodaju trend Deripaskinog djelovanja prisutan poslednjih godina „se ogleda u izradi urbanističkih planova sa tendencijom ograđivanja obale te limitiranja njenom pristupu.

„Ili učestvovanju na tenderima koje objavljuje JPMD sa basnoslovnim ponudama koje mi ne možemo pratiti je takođe jedan vid ograničenja i uzurpiranja naše obale i naših plaža što mi sirgurno nećemo i ne možemo dozvoliti a iz gore navedenih razloga , odnosno naše egzistencije, razvoja a u cilju boljeg života. Poštovani, uz uvažavanje nadamo se da ste svjesni naših stavova i njihove opravdanosti, a opet bez želje ili potrebe da na bilo koji način ovo doživite kao naš pokušaj opstrukcije vaših planova u izgradnji i razvoju u zaleđu, čak naprotiv. Kao mještani ovog kraja koji žele dobrosudsjedske odnose, moramo da istaknemo da ćemo koristiti sva zakonska i demokratska sredstva kako bismo zaštitili svoja prava, uključujući i građanski protest kao jedno od elementarnih ljudskih prava, koji podrazumijeva slobodu mišljenja, izražavanja i okupljanja“, navodi se u javnom obraćanju i dodaju:

„Na kraju, ponavljamo da bi sve vaše aktivnosti po pitanju obale sem u mjeri gore rečenog sigurno dovele do narušavanja komšijskih odnosa do kojih nadamo se neće i ne treba da dođe a koje bi konačno bile neprijatne za sve. Ovim putem obaještavamo vas i sveukupnu javnost Crne Gore da je ove stavove i zahtjeve podržalo dvij i po hiljada građana koji su potpisali peticiju kojom se traži poštovanje gore iznesenih zahtjeva“,navodi se u peticiji

Oni su naglasili da su se obratili i međunarodnim adresama za pomoć.

“ Ovim povodom obratili smo se Delegaciji Evropske unije u Crnoj Gori, ambasadi Sjedinjenih američkih država, ambasadi SR Njemačke i ambasadi Velike Britanije, kojima smo dostavili kompletnu dokumentaciju kojom dokazujemo nezakonito postupanje državnih organa i kršenje naših elementarnih prava kroz nasilno otimanje naše imovine kao i biznisa u cjelini. Ovaj slučaj flagrantnog kršenja prava biće posebno interesantan relevantnim adresama koje prate oblast vladavine prava i pravne sigurnosti u Crnoj Gori", zakljulčuje se u peticiji.

Preporučujemo za Vas