Rakočević izbjegava suđenja po tužbi CGO i Uljarević za povredu ugleda i časti

Član Tužilačkog savjeta u zahtjevu za odlaganje pripremnog ročišta zakazanog za 26. maj je naveo da tog dana ima kolokvijum, iz CGO odgovorili da prema dostupnim informacijama to nije tačno. On nije došao na ročište ni 25. juna i 21. jula, kaže da mu pozivi vjerovatno nijesu uručeni, jer radi po 12 sati dnevno...

33445 pregleda 103 reakcija 36 komentar(a)
Foto: Boris Pejović
Foto: Boris Pejović

Redovni profesor Pravnog fakulteta Velimir Rakočević izbjegava ročišta po tužbi Centra za građansko obrazovanje (CGO) i izvršne direktorke te NVO Daliborke Uljarević za povredu ugleda i časti.

To proizilazi iz dokumentacije, koju je sudu dostavila ta NVO i njihov zastupnik Siniša Gazivoda.

S obzirom na to da se Rakočević nije odazvao na tri puta zakazivano ročište, od čega posljednje 21. jula, a da nema dokaza da je uredno pozvan, sud je zakazao novo za 5. oktobar. Sud je odlučio i da profesoru poziv za ročište dostavi na tri adrese - kućnu, te adresu Pravnog fakulteta i Tužilačkog savjeta, čiji je član.

Rakočević je odgovorio “Vijestima” da je sudu dostavio svoj precizan raspored kolokvijuma, popravnih kolokvijuma i završnih ispita, kao i odbrane specijalističkih radova.

"Uvijek ću se odazvati sudu i odložiti obaveze ako treba, ali mi pozivi vjerovatno nijesu uručeni jer radim i po 12 sati dnevno. Zato sam sudu dostavio u podnesku svoju mejl adresu, ali i broj telefona, i dovoljno bi bilo da su me na taj način obavijestili i odazvao bih se. Naravno da ću doći na sljedeće ročište”, kazao je Rakočević i ponovio da zbog akademskih obaveza vjerovatno nije bio na određenoj adresi kada je dostavljan poziv.

Pripremno ročište po tužbi iz jula prošle godine je, prema spisima u koje su „Vijesti“ imale uvid, trebalo da bude održano 26. maja, ali je Rakočević dostavio zahtjev za odlaganje sa objašnjenjem da u to vrijeme ima “zakazan kolokvijum iz predmeta krivično pravo na odjeljenju Pravnog fakulteta u Bijelom Polju“.

“Samo jedno odlaganje dovodi do promjene kompletnog rasporeda, a radi se o velikom broju studenata i velikom broju predmeta, pa Vas molim da razmotrite mogućnost odlaganja ročišta“, stoji u podnesku Rakočevića.

U podnesku je još i prilog sa datumima i rasporedom ispita i to za period od 26. maja do 31. jula, iz kojih se vidi da Rakočević gotovo da nema slobodan dan i vrijeme za dolazak na ročište, a pojedinim danima njegovi ispiti traju punih 12 sati - od 8 do 20 časova.

Ročište odloženo za 5. oktobar
Ročište odloženo za 5. oktobarfoto: Filip Roganović

Zbog toga sud ročište odlaže za 25. jun, i to u 7.30 časova. Rakočević se nije pojavio ni na ovom ročištu, a nije bilo dokaza da je uredno obaviješten o toj obavezi.

Tog dana, prema dokumentaciji, CGO dostavlja dokaz da Rakočević u maju nije imao zakazan ispit u Bijelom Polju.

Punomoćnik CGO i Uljarevićeve Siniša Gazivoda ističe da je ta NVO sudu dostavila podnesak u kojem ukazuje da prema informacijama dostupnim na sajtu Pravnog fakulteta, na odjeljenju u Bijelom Polju nije bilo kolokvijuma na dan kad je bilo zakazano pripremno ročište.

“Već da je predmetni kolokvijum bio zakazan tek za nekoliko sedmica kasnije. Podneskom je skrenuta pažnja i da se iz rasporeda objavljenog na sajtu Pravnog fakulteta vide i druga neslaganja sa terminima koje je naveo tuženi Rakočević. Iz ovih razloga je CGO zaključio da Rakočević očigledno izbjegava dolazak na sud, kako bi odugovlačio ovaj postupak”, kazao je Gazivoda “Vijestima“.

Nakon što Rakočević u sudnicu nije došao ni 21. jula, sud je odlučio da ročište odloži za 5. oktobar, a profesoru dostavi poziv na sve tri raspoložive adrese. CGO i Uljarevićeva su Rakočevića tužili za povredu ugleda i časti zbog iznošenja navoda u pojedinim srpskim medijima, kojima je navodno pokušao da omalovaži i uvrijedi rad te NVO i izvršne direktorke.

U izjavi za jedan onlajn medij, Rakočević je tvrdio da je njegov izbor na tadašnjem konkursu za dekana Pravnog fakulteta u Podgorici navodno “poremetila planove organizaciji o još nekom miliončetu za blaćanje drugih”.

Bonus video: