"POVJERENJE ZNAČI OTVORENOST, TRANSPARENTNOST I BOLJU SARADNJU"

Nuhodžić: Ekspertski tim MUP i civilnog sektora kontrolisaće tačnost i ažurnost biračkog spiska

"Ministarstvo unutrašnjih poslova je snažno posvećeno unapređenju transparentnosti u sprovođenju kontrole biračkog spiska. Rukovodeći se time, predložio sam uvođenje novog mehanizma koji bi značajno unaprijedio kontrolu biračkog spiska i usmjerio nas ka ključnom cilju, a to je jačanje povjerenja u institucije i integritet izbornog procesa"

7283 pregleda 38 reakcija 38 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: MUP
Sa sastanka, Foto: MUP

Ekspertski tim Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) i civilnog sektora će kontrolisati tačnost i ažurnost biračkog spiska i izvornih registara, saopštio je danas ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić, saopšteno je iz MUP.

"Ministarstvo unutrašnjih poslova je snažno posvećeno unapređenju transparentnosti u sprovođenju kontrole biračkog spiska. Rukovodeći se time, predložio sam uvođenje novog mehanizma koji bi značajno unaprijedio kontrolu biračkog spiska i usmjerio nas ka ključnom cilju, a to je jačanje povjerenja u institucije i integritet izbornog procesa. Povjerenje znači otvorenost, transparentnost i bolju saradnju. Upravo s tom namjerom, formirao sam Ekspertski tim koji će se baviti kontrolom tačnosti i ažurnosti biračkog spiska, kao i izvornih registara iz kojih se generiše birački spisak, a u čijem su sastavu, shodno ranije objavljenom Javnom pozivu, i predstavnici civilnog sektora – Centra za demokratsku tranziciju i Centra za monitoring i istraživanje", istakao je Nuhodžić na današnjem sastanku sa predstavnicima nevladinih organizacija koje se bave izbornim procesom.

U saopštenju MUP se dodaje da su ovom prilikom, predstavljena i aplikativna rješenja koja omogućavaju uvid u formiranje biračkog spiska.

"Ministar je podsjetio da postoje brojni mehanizmi kontrole i uvida u birački spisak, odnosno da je Ministarstvo unutrašnjih poslova dužno da opštinskoj izbornoj komisiji za birački spisak opštine, parlamentarnoj stranci, podnosiocu potvrđene izborne liste, i nevladinoj organizaciji kojoj je od strane nadležnog organa izdato ovlašćenje za praćenje izbora, na njihov zahtjev, u roku od 48 časova od dana prijema zahtjeva, omogući uvid u birački spisak, kao i u promjene koje su u njemu izvršene. Takođe, dodao je da Ministarstvo unutrašnjih poslova raspolaže sa civilnim AFIS sistemom za deduplikaciju otisaka prstiju i uređajima za elektronsku identifikaciju birača", piše u saopštenju MUP.

Nuhodžić je kazao da u društvu zasnovanom na vladavini prava, za koje vjeruje da se svi zalažu, i vlast i opozicija i civilni sektor i mediji, povećanje povjerenja u izbore je zajednički zadatak.

"Ekspertski tim iskazuje otvorenost i spremnost za komunikaciju sa građanima, političkim partijama, ovlašćenim nevladinim organizacijama i akreditovanim predstavnicima međunarodnih posmatračkih misija, kako bi otklonili eventualne nedoumice u pogledu regularnosti biračkog spiska", poručio je Nuhodžić.

Iz MUP su saopštili da su u radu sastanka učestvovali, u ime civilnog sektora, Dragan Koprivica (Centar za demokratsku tranziciju – CDT), Zlatko Vujović (Centar za monitoring i istraživanje – CEMI), Danilo Papović (Građanska alijansa – GA) i Milena Bešić (Centar za demokratiju i ljudska prava – CEDEM).