Nikšić: Radno u Donjim Crkvicama, Riječanima i Somini

Dom u kome se nalazi mjesna kancelarija i kapela, bio je u veoma lošem stanju, ali su mještani i plemenici uspjeli da ga skoro u potpunosti obnove

10091 pregleda 38 reakcija 9 komentar(a)
Radovi na krovu, Foto: Privatna arhiva
Radovi na krovu, Foto: Privatna arhiva

Mještani najudaljenijeg sela u nikšićkoj opštini, Donje Crkvice, skoro svakog vikenda organizuju po jednu akciju - minulog je obnovljen krov na seoskom Domu, a učestvovalo je oko 40 mještana i onih koji svoj kraj ne zaboravljaju.

Dom u kome se nalazi mjesna kancelarija i kapela, bio je u veoma lošem stanju, ali su mještani i plemenici uspjeli da ga skoro u potpunosti obnove. Kažu da se nadaju da će do kraja godine Dom biti u potpunosti stavljen u funkciju.

Prošle godine je, zahvaljujući akciji mještana i dobrotvornim prilozima plemenika, obnovljena je Bogojavljenska crkva u Donjim Crkvicama koju je 1884. godine izgradio Todor Todo Bjelica, poznati dobrotvor i zadužbinar iz toga kraja, dok su nedavno uredili i seosko groblje.

Todor je u Donjim Crkvicama, pored pomenute crkve, sagradio i školu, kao i “živu vodu”, jedinu u tom kraju.

U Donjim Crkvicama je iz godinu u godinu sve manje stanovnika koji zimuju, ali se zato trude oni koji su porijeklom iz tih krajeva da rodnom kraju udahnu novi život. Radno je bilo i u selu Riječani, u Banjanima, gdje su mještani odlučili da poprave put koji vodi kroz selo.

Kako su kazali, dosta im je bilo da čekaju da im lokalna uprava popravi put, jer obećanja nije falilo, a put niko nije popravljao. Sami su topili katran i nasipali put, a u akciji je učestvovalo desetak mještana.

Uprkos lošem vremenu, mještani i monahinje manastira Preobraženija Gospodnjeg u Somini uspjeli su da poprave dio puta Donja Somina - Hercegove luke.

Bonus video: