Most dobrotvorke zarastao u šiblje, oštećena i spomen-ploča: Gordina zaostavština prepuštena zubu vremena

Glavni gradski arhitekta Nebojša Adžić saopštio je da se nadaju da će uskoro postaviti spomen-ploču

19888 pregleda 25 reakcija 4 komentar(a)
Gordin most, Foto: Svetlana Mandić
Gordin most, Foto: Svetlana Mandić

Odbor za prikupljanje sredstava za gradnju “Doma za umobolne“ na Bralenovici u Danilovgradu, u januaru 1899, uputio je proglas da svi koji mogu pomognu gradnju doma, koji je završen u drugoj polovini 1903. godine, uz geslo - “ko priloži koliko je kadar, uradio je koliko je dužan“.

Tim geslom izgleda da se rukovodila i Gorda Filipović, rodom od Đuranovića, jedna od, kako je kazao publicista i hroničar Maksim Vujačić, najvećih dobrotvorki u istoriji Nikšića.

Prema istorijskim izvorima, Gorda je bila udata za pečalbara Filipovića koji je život izgubio u američkom rudokopu.

Od njega je naslijedila penziju, a od firme za koju je radio dobila je bogatu otpremninu.

Drugi muž bio joj je Mićo Sjekloća, ratni invalid, nosilac Obilića medalje, boem i kavaljer...

“Sjekloća je volio kafanski život i galantno trošio svoj i ženin imetak. Jednoga jutra Gorda mu je rekla da više ne može biti njegova žena, jer je noću progoni lik prvog muža i potom otišla na Cetinje da od knjaza Nikole traži dozvolu za razvod braka. Knjaz je njenoj želji udovoljio, a Gorda mu je obećala da će u Nikšiću podići most na Bistrici, kupiti zvono za crkvu u Dragovoj Luci i postaviti česmu ispred prve osnovne škole u Nikšiću”, kaže Vujačić.

Kako je rekla, tako je i uradila - 1902. godine kupila je zvono, napravila most i podigla javnu gradsku česmu ispred škole.

Gordin most
Gordin mostfoto: Svetlana Mandić

Škola i česma srušene su tokom savezničkog bombardovanja Nikšića, u aprilu 1944. godine, a most, koji je nekada povezivao stanovnike užeg dijela grada i naselja Dragova Luka, je opstao.

Gorda je bila poznata kao velika dobrotvorka, pomagala je siromašne, davala dobrotvorne priloge, pa je knjaz Nikola, zbog njene plemenitosti i nesebičnosti da pomaže onima koji nemaju, zvao Gorda Dobrotvorka, dok je u narodu bila poznata kao Gorda Dobrska, zbog naziva sela u kom je rođena (Dobrsko kraj Cetinja).

Neshvatljivo je da u 21. vijeku postoji takav nivo vandalizma, ali i nebrige nadležnih institucija, koje su takođe odgovorne za trenutno zabrinjavajuće stanje”, kazao Aleksandar Perović iz ekološkog pokreta “Ozon”.

U današnjoj Ulici Novaka Ramova Gorda je držala jednu od najurednijih gostionica u Nikšiću.

Preminula je 1929. i sahranjena je u neposrednoj blizini crkve Svetih apostola Petra i Pavla u Nikšiću.

O ovoj dobrotvorki mali broj Nikšićana zna.

Ništa veći broj nije ni onih koji znaju kako se zove ruinirani most, obrastao u šiblje, koji se nalazi iza Pivare.

Gordin most
Gordin mostfoto: Svetlana Mandić

Ploča na kojoj je uklesano Gordino ime i godina izgradnje mosta je okrnjena, njeno ime izbrisano, a table sa nazivom mosta više nema, tako da ne postoji mogućnost da oni koji prođu tim dijelom grada saznaju nešto više o mostu koji stoji kao opomena na zaboravljene dobrotvore.

Čak su nepoznati vandali srušili i dio kamenih ploča.

“Veoma je tužno kada tokom terenskih aktivnosti naiđemo na slučajeve devastacije, kao što je skrnavljenje Gordinog mosta i spomen-ploče na rijeci Bistrici u centru Nikšića. Neshvatljivo je da u 21. vijeku postoji takav nivo vandalizma, ali i nebrige nadležnih institucija koje su takođe odgovorne za trenutno zabrinjavajuće stanje. Ako znamo da je Gordin most svojevrstan spomenik, ne samo toj humanoj Nikšićanki, već svim onima koji su dijelom dokazali ljubav prema gradu i ljudima, onda je još teže podnijeti i vandalizam odgovornih za nezakonite radnje i letargiju nadležnih na lokalnom i državnom nivou. Smatramo da je potrebno sanirati most i uraditi novu spomen-ploču, kao i urediti zapušteno korito i obale Bistrice na tom potezu, redovno održavati i kontrolisati taj prostor”, kazao je Aleksandar Perović iz Ekološkog pokreta “Ozon”.

Spomen-ploča
Spomen-pločafoto: Svetlana Mandić

I Maksim Vujačić ističe da Gorda zaslužuje da njen most bude obnovljen i postavljena adekvatna spomen-ploča.

“Najoštrije osuđujem vandalizam, jer je to kulturno dobro koje čuva sjećanje na jednu od najvećih dobrotvorki u istoriji Nikšića. Apelujem na nadležne da preduzmu sve što je u njihovoj mogućnosti da most bude saniran i postavljena spomen-ploča”, kazao je Vujačić.

Radovan Mijanović, predsjednik Društva prijatelja i poštovalaca Nikšića, kazao je da dobrotvori koji su ostavili trag ne smiju da budu zaboravljeni, već da mora biti čuvana uspomena na njih.

“Apelujemo na nadležne da saniraju most i postave adekvatnu spomen-ploču koja bi bila trajni podsjetnik mlađim generacijama na dobrotvore ovoga grada, na ljude koji nijesu žalili da od onoga što imaju odvoje za dobro Nikšića i zajednice, što Gorda svakako jeste”, poručio je Mijanović.

Glavni gradski arhitekta Nebojša Adžić saopštio je da se nadaju da će uskoro postaviti spomen-ploču.

“Hvala na inicijativi za postavljanje spomen-ploče. Nadamo se da ćemo uskoro realizovati i tu ideju i na taj način približiti istoriju našeg grada sugrađanima, kao i uz pomoć prijatelja urediti i ovaj lijepi nikšićki most“.

Gorda Dobrotvorka, makar toliko zaslužuje.

Bonus video: