Ozon pokreće kampanju "Maske na lica, a ne po ulica"

“Ono što se da primijetiti, otkad je pomenuta mjera na snazi, jeste da pojedini sugrađani, nakon upotrebe, maske ne odlažu na pravilan način. Koračajući ulicama crnogorskih gradova, osim na licima ljudi, maske možemo naći svuda oko nas: na ulici, u prirodi, pored rijeka, na plažama, pa čak i u moru”, navodi se u saopštenju

1696 pregleda 4 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Ekološki pokret Ozon pokrenuće kampanju "Maske na lica, a ne po ulica" čije je cilj da naglasi opasnost koju može predstavljati nepravilno odlaganje maski, i kako i na koji način ugrožavaju životnu sredinu.

Iz te nevladine organizacije (NVO) saopštili su da će, u saradnji sa J&M design na Svjetski dan zaštite prirode, pokrenuti kampanju.

Prema njihovim riječima, aktuelna epidemiološka situacija u Crnoj Gori je zabrinjavajuća, a u svrhu zaštite građana od virusa COVID -19 donesena je i mjera nošenje zaštitnih maski na otvorenom i u zatvorenom prostoru, koje čine veliki dio otpada.

“Ono što se da primijetiti, otkad je pomenuta mjera na snazi, jeste da pojedini sugrađani, nakon upotrebe, maske ne odlažu na pravilan način. Koračajući ulicama crnogorskih gradova, osim na licima ljudi, maske možemo naći svuda oko nas: na ulici, u prirodi, pored rijeka, na plažama, pa čak i u moru”, navodi se u saopštenju.

Osim što, kako su dodali iz Ozona, zagađuju životnu sredinu, nepravilno odložene maske u rizik od zaraze dovode i zaposlene u komunalnim službama, koji rade na selekciji i odvajanju te vrste otpada.

“Zbog svega navedenog cilj kampanje je da naglasi opasnost koju može predstavljati nepravilno odlaganje maski, ali i kako i na koji način ugrožavaju životnu sredinu. Takođe, kroz planirane aktivnosti, potrudićemo se da građanima približimo proces pravilnog odlaganja maski”, poručili su iz Ozona.

Oni su istakli da Crna Gora može i mora pobijediti COVID-19.

“Ishod te bitke prevashodno zavisi od nas i naše odgovornosti. U vrijeme epidemije, od presudnog značaja za zdravlje građana, osim pridržavanja svih propisanih mjera, jeste i pažljiv i odgovoran odnos prema životnoj sredini”, kazali su iz te NVO.

“Ne smijemo dozvoliti da nebrigom, nepažnjom ili neodgovornošću u opasnost dovedemo ljude oko sebe, a takođe ne smijemo zaboravljati ni na očuvanje životnog okruženja. Naša poruka je jasna: Maske na lica, a ne po ulica!”, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: