13 zaposlenih

Tivat: U Dnevnom centru dobili plate, a nisu ni počeli da rade

Jedina koja je dobila punu platu u iznosu od 1.587 eura za jun je direktorica Dnevnog centra, bivša tivatska gradonačenica Snežana Matijević (DPS) koja je od kraja prošle godine obavljala funkciju v. d. direktorice, a tek 30. juna je zvanično postavljena za direktoricu u punom mandatu

22360 pregleda 98 reakcija 21 komentar(a)
Vrata zaključana, tabla prekrivena: Ulaz u JU Dnevni centar, Foto: Siniša Luković
Vrata zaključana, tabla prekrivena: Ulaz u JU Dnevni centar, Foto: Siniša Luković

Činjenica da javna ustanova zvanično još nije počela s radom, nije spriječila Opštinu Tivat da zaposlenima u JU Dnevni centar za djecu sa smetnjama i teškoćama u razvoju isplati plate za jun mjesec.

To pokazuju podaci Poreske uprave do kojih su došle “Vijesti” i prema kojima se vidi da je ukupno 13 zaposlenih u Dnevnom centru, dobilo plate za jun, saglasno datumima kada su zvanično stupili na posao u toj JU.

Jedina koja je dobila punu platu za jun je direktorica Dnevnog centra, bivša tivatska gradonačenica Snežana Matijević (DPS) koja je od kraja prošle godine obavljala funkciju v. d. direktorice, a tek 30. juna je zvanično postavljena za direktoricu u punom mandatu. Matijević je, prema podacima iz poreske evidencije, za jun primila bruto platu od 1.587 eura.

Ukupno je za 13 radnika Dnevnog centra Opština Tivat izdvojila 8.429 eura za njihove bruto plate za jun, iako ta JU još nije ni počela s radom. Većina zaposlenih na posao je zvanično primljena 9. juna - dan nakon što ih je sve zajedno, u zvaničnu audijenciju u svom kabinetu, primio gradonačelnik Tivta Siniša Kusovac (DPS). On je, inače, lani obećavao da će Dnevni centar početi s radom u novembru 2019.

“Predsjednik Opštine dr Siniša Kusovac primio je upravu i zaposlene u Javnoj ustanovi Dnevni centar za djecu sa smetnjama i teškoćama u razvoju koji treba da bude zvanično otvoren u narednih 10 dana”, saopšteno je 8. juna iz Opštine Tivat, ali Dnevni centar s radom nije počeo ni do danas. Tek prije dva dana tu je boravila ekipa Ministarstva rada i socijalnog staranja na čelu s Goranom Kuševijom, generalnim direktorom Direktorata za socijalno staranje i dječju zaštitu u tom ministarstvu koje tek treba da JU Dnevni centar Tivat uruči zvaničnu licencu za rad.

Da ustanova ne radi, pokazuje još prekrivena tabla s njenim nazivom na novom multifunkcionalnom objektu koji je Opština Tivat lani sagradila u Zagrebačkoj ulici na Seljanovu za potrebe te JU i tivatskog Crvenog krsta. Čitav radni angažman zaposlenih u Dnevnom centru proteklih dana sveo se samo na raspakivanje novog namještaja i njegovo postavljanje u novim kancelarijama, ali se pritom pokazalo da je prostor od ukupno 272 metra kvadratna koji je u novom objektu Opština prenijela na ovu JU, pretijesan da se u punom komoditetu, smjesti toliki broj zaposlenih i u njemu sprovode sve aktivnosti sa štićenicima te ustanove, onda kada ih ona bude konačno primila. Za sada se, međutim, uopšte ne zna kada će to biti jer je zbog koronavirusa do daljeg obustavljen rad prosvjetnih i socijalnih ustanova sličnog tipa.

“Vijestima” je Marijana Mišić Škanata iz Udruženja roditelja djece s posebnim potrebama iz Tivta potvrdila da to Uduženje ni Opština, ni JU Dnevni centar još nisu obavijestili kada će JU početi s radom i kada će njihova djeca moći da koriste usluge te ustanove čiji radnici već primaju plate, iako ništa ne rade. Među novozaposlenima u JU Dnevni centar Tivat za čiji su se prijem oglasi protivzakonito raspisivali tokom trajanja predizborne kampanje za, zbog korone u međuvremenu odložene lokalne izbore u Tivtu 5. aprila, je i D. P., stomatolog iz Nikšiča, inače zet predsjednice OO DPS Tivta Jovanke Laličić. On je primljen za pomoćnika direktora JU Dnevni centar i za period od 9. do 30. juna za koji mu je ona obračunata, primio je platu od 832,58 eura bruto.