Prijavila šeficu, tužiteljka je šalje u zatvor

"Ne pada mi na pamet da platim 500 eura, tužiteljka me navodila"
83 pregleda 1 komentar(a)
Pravda, Foto: Shutterstock
Pravda, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 31.01.2018. 19:17h

Službenica Centra za socijalni rad u Plavu Mara Ranđelović dobila je poziv za odlazak u zatvor, jer nije platila kaznu od 500 eura zbog “odbijanja da svjedoči” pred osnovnom tužiteljkom Dritom Rugovac, koja vodi izviđaj po njenoj prijavi.

Ranđelovićeva je u septembru prošle godine podnijela prijavu protiv direktorice Centra za socijalni rad u Plavu Branke Đukić, a do nesuglasica između nje i tužiteljke došlo je kada je ona u svojstvu svjedoka/oštećenog lica davala izjavu, piše u presudi Osnovnog suda u Plavu. Taj sud je po nalogu tužioca kaznio socijalnu radnicu i upuito joj poziv za izdržavanje zatvorske kazne od 20 dana.

Iz ODT Plav je “Vijestima” potvrđeno da je Ranđelovićeva prošle godine podnijela prijavu protiv direktorice Centra za socijalni rad zbog zloupotrebe službenog položaja, i da je tim povodom otvoren izviđaj.

Iako u sudskoj presudi piše da je Ranđelovićeva odbila da svjedoči, Tužilaštvo u odgovoru “Vijestima” navodi da je ona odbila da potpiše zapisnik i odgovori na pitanja tužiteljke.

Međutim, Ranđelović kaže da je netačno da nije htjela da potpiše zapisnik, već da joj to tužiteljka nije dozvolila. ”Ja sam podnosilac prijave, pa nije u mom interesu da neću da svjedočim”, objasnila je sagovornica.

Ona je, kako je juče ispričala za “Vijesti”, prije dva dana dobila poziv da ide na izdržavanje kazne.

“Ne pada mi na pamet da platim tih 500 eura, jer me tužiteljka navodila samo da pričam o nečemu što ona hoće, a ne šta je suština prijave koju sam podnijela protiv direktorke Centra za socijalni rad”, rekla je Ranđelovićeva.

Osnovni sud u Plavu je zatim donio rješenje o kazni od 500 eura, koje je potvrdio Viši sud u Bijelom Polju, navodi se u odgovoru državog tužioca u Plavu Erdnana Feratovića.

Tužioci po Zakonu o krivičnom postupku imaju mogućnost da kazne stranke u postupku i sve koji ne sarađuju, ili ometaju istragu, uključujući i policiju.

Oni to međutim veoma rijetko koriste. Mara Ranđelović je juče rekla da je ranije u više navrata podnosila krivične prijave protiv direktorice ali da ih je tužilaštvo sve odbacilo iako im je ona, tvrdi, dostavila dokaze.

Direktorica Centra za socijalni rad nije odgovorila na pitanja upućena mejlom u vezi sa prijavom koju je Ranđelovićeva podnijela protiv nje.

Manja plata nije glavni problem

Mara Ranđelović ispričala je “VIjestima” da se njena posljednja prijava tiče umanjivanja njene plate po osnovu disciplinske kazne. Ona je rekla da joj je direktorica izrekla disciplinsku kaznu i umanjila zaradu za 20 odsto, ali je to sud ukinuo. Mešutim, već mjesecima direktorica, tvrdi Ranđelovićeva, nastavlja je da joj isplaćuje nižu zaradu.

“Tužiteljku je interesovao samo dio prijave, a ja sam insistiralai na prethodnim koje su se ticale zloupotreba u centru za socijalni rad u Plavu”, objasnila je Ranđelovićeva.

Bonus video: