Mještani Bara Kraljskih: Životima ćemo braniti rijeke, ako se mašine vrate blokiraćemo puteve

Predjsednik Mjesne zajednice (MZ) Bare Kraljske Milovan Mišo Labović rekao je da je bitno izglasavanje moratorijuma na izgradnju mHe na teritoriji Crne Gore

11847 pregleda 499 reakcija 20 komentar(a)
Sa protesta u Barama Kraljskim, Foto: Anđela Minić
Sa protesta u Barama Kraljskim, Foto: Anđela Minić

Mještani Bara Kraljskih životima će braniti stavljanje u cijevi tri seoske rijeke, bez kojih im kako su kazali nema ni opstanka ni ostanka u ovom kolašinskom selu.

Već četvrti dan, građani koji su došli da brane rijeke koje izviru iz Parka prirode "Komovi", ne odstupaju od sada već devastiranih korita rijeka Crnje, Ljubaštice i Čestogaza.

Nakon protesta mještana prije četiri dana su mašine firme "Dekar" obustavile radove na izgradnji male hidroelektrane (mHe) na rječici Čestogaz, a predjsednik Mjesne zajednice (MZ) Bare Kraljske Milovan Mišo Labović poručio je da će u slučaju povratka mašina mještani blokirati sve pristupne puteve.

"Mi smo se samoorganizovali u odbrani ovih rijeka, jer ne branimo mi samo ove rijeke već sve crnogorske rijeke. Stavljanjem rijeka u cijevi, nama ovdje života nema" poručio je Labović, koji je pozvao građane Crne Gore da se priključe u odbrani života u ovom selu.

Dodao je i da je bitno izglasavanje moratorijuma na izgradnju mHe na teritoriji Crne Gore.

Darka Martinović, mještanka ovog sela, kazala je da ova rijeka za njih znači život.

Martinović
Martinovićfoto: Anđela Minić

"Još ovo da nam oduzmu, i možemo se objesiti", kazala je ona.

Martinović je poručila da će i ona i mještani životima braniti rijeku, jer njima život bez vode ne treba.

Ona je kazala da ni mještani ni rukovodstvo Opštine Kolašin nijesu znali za namjeru izvođenja radova, i pozvala je predsjednika Opštine Kolašin Milosava Bulatovića da dođe, obiđe građane i uvjeri se "koja je muka i nevolja na njih".

"I predsjednik Opštine, i ministar Simović, pozivaju da se održi selo, sve to oni lijepo kažu na televiziji, ali pomoći nema", priča Darka koja dodaje da stavljanjem vode u cijevi ni stoka neće imati gdje da se napaja.

Ona je poručila investitorima da idu.

"Da pokupe ove mašine i da idu. Da ostave ovo što nam je Bog dao", kazala je Darka, i dodala da dà je riječ o nečemu dobrom, niko se ne bi bunio, ali "ovdje dobra nema".

Mještanka Vera Mićović tvrdi da je firma "Dekar" uzurpirala njenu imovinu, za koju ima sve papire, i da joj je onemogućen prilaz kući koja je sada potpuno odsječena od puta.

Ona je protiv te firme podnijela krivičnu prijavu.

Protestu je prisustvovala i profesorica Ekonomskog fakulteta, Mirjana Kuljak koja je kazala da je došla kao građanka ove zemlje, kojoj bez voda i prirodnih bogatstava nema opstanka.

Ona je kazala da se nada, da će se po uzoru na Bosnu i Hercegovinu (BiH), i Skupština Crne Gore usvojiti Deklaraciju o potpunoj obustavi izgradnje mHe u Crnoj Gori.

Predstavnički dom Parlamenta BiH, nedavno izglasao Deklaraciju o zabrani izgradnje mHe na cijeloj teritoriji BiH .

Bonus video: