Brčvak dobio najveću nagradu IZ: Zahvalan sam sto mogu da pomognem

"Svi smo mi dio jedne lijepe divne slike, koja je sastavljena od različitih puzli i ta slika ne može da funkcioše bez svih puzli. Svako ima svoje mjesto i svi mi doprinosimo našim djelima, koliko ko može da bi ta slika bila što bolja”, rekao je Brčvak

12889 pregleda 1579 reakcija 12 komentar(a)
Brčvak i Fejzić prilikom dodjele priznanja, Foto: Luka Zeković
Brčvak i Fejzić prilikom dodjele priznanja, Foto: Luka Zeković

Mešihat Islamske zajednice (IZ) u Crnoj Gori dodijelio je velikom humanisti Hajrizu Brčvaku priznanje “Husein-paša Boljanić” za 2020. godinu.

Oni su stava da je Brčvak priznanje zaslužio humanitarnim radom tokom života, a posebno u ovoj godini koja je obilježena, kako ističu, teškim izazovima.

Brčvak se zahvalio na nagradi i tome što je imao priliku da drugima pomogne.

“Hvala uzvišenom Stvoritelju koji nas koristi za dobra djela. Svi smo mi dio jedne lijepe divne slike, koja je sastavljena od različitih puzli i ta slika ne može da funkcioše bez svih puzli. Svako ima svoje mjesto i svi mi doprinosimo našim djelima, koliko ko može da bi ta slika bila što bolja”, rekao je Brčvak.

Brčvak
Brčvakfoto: Luka Zeković

On je dodao da mu je drago što je dio zajednice: vjerske, državne, porodične i svih ostalih.

Reis IZ u Crnoj Gori Rifat Fejzić je rekao da se nagrada dodijelila kako bi bila poruka, pouka i podstrek za dobra djela.

Rifat Fejzić
Rifat Fejzićfoto: Luka Zeković

“Mi koji vjerujemo i koji znamo da ono što čovjek radi na ovom svijetu, očekuje nagradu od uzvišenog Gospodara, ali neke stvari treba napomenuti kako bi bili poruka i pouka i drugima bili podstrek za činjenje dobra”, naglasaio je Fejzić.

On je dodao da su najbolji oni ljudi koji preporučuju i rade dobro, te dodao da Brčvakovo dobro nije prepoznalo razlike.

“U ovim teškim vremenima, u borbi za očuvanje zdravlja građana Brčvak je pomogao svim ljudima u Crnoj Gori bez obzira na bilo koju razliku: vjersku, nacionalnu, ekonmsku, geografsku...”

Fejzić je podsjetio na Brčvakove riječi “Kome ako ne Crnoj Gori, kada ako ne sada”.

Brčvak je tokom prvog talasa koronavirusa uplatio 100.000 eura Nacionalnom koordinacionom tijelu, što je najveća pojedinačna donacija u doba epidemije. Nakon čega je donirao 183.000 dolara za medicinsku opremu. Fondacija Hemiias, čiji je on osnivač donirala je mnoge pakete pomoći, među kojima su bili hrana i higijenska sredstva. Nedavno je pomenuta fondacija donirala i dezinfekcioni tunel Opštoj bolnici u Nikšiću.

“O dobrom koje vam neko učini treba pričati da se zna, svako dobro koje čovjek uradi negdje će isplivati”, rekoa je Fejzić.

Brčvak je dobio nagradu kao istaknuti pojedinac koji je dao poseban doprinos u radu zajednice, promovisanju i širenju opšteg dobra, čovječnosti i moralnih vrlina.

Mešihat je dodijelio i drugu nagradu službenici IZ Refiki Tuzović za odgovoran, savjestan i požrtvovan rad.

Fejzić i Tuzović
Fejzić i Tuzovićfoto: Luka Zeković

“Suviše je reći da sam se obradovala za ovakvo priznanje, moje najveće zadovoljstvo je raditi u timu na čijem je čelu reis Fejzić koji su prepoznali moj rad i krunisali tom nagradom", rekla je Tuzović.

On je dodala da je to potvrda da rad u IZ prepoznaje i uvijek cijeni.

"Iskreno zahvaljujem mojim saradnicima na bezuslovnom povjerenju i podršci što više dajemo gospodar nam više pruža", kazala je Tuzović

Fejzić je prilikom uručivanja nagrade Tuzović istakao kako je IZ ovim pokazala da poštuju i podstiču rodnu ravnopravnost.

Među prisutnim su bili i potpredsjednik Vlade Rafet Husović i ministar za ljudska i manjinska prava Mehmed Zenka.

Mešihat IZ je planirao svečanosti prisustvuje daleko veći broj gostiju, ali zbog epidemioloske situacije izazvane Kovid-19, odlučeno je, prema preporukama NKT, da prisustvuje mnogo manje ljudi.

Odluka da o nagradama donijeta je jednoglasno na sjednici Mešihata IZ kojeg čine Suljo Mustafić, Bajram Pepić, Muhamed Cecunjanin, Medijan Šteptafi, Ferid Osmanagić, Ramiz Sloboder, Afan Latić i Denis Martinović.

Priznanje “Husein-paša Boljanić” Mešihat Islamske zajednice u Crnoj Gori uspostavio je prošle godine povodom obilježavanja 450 godina Husein–pašine džamije.

Bonus video: