U POTPUNOSTI ZAVRŠENA PRIJE VIŠE OD GODINU DANA

Tivat: Moderna saobraćajnica više od godine u mraku

Opština Tivat ne rješava problem koji su na MR 1 napravili “Toškovići”

2735 pregleda 5 komentar(a)
Kružni tok kod Đuraševića u potpunom mraku, Foto: Siniša Luković
Kružni tok kod Đuraševića u potpunom mraku, Foto: Siniša Luković

Iako je saobraćajnica u potpunosti završena prije više od godinu dana, javna rasvjeta na novom tzv. MR 1 pristupnom putu za kompleks Luštica Bay u Krtolima ni dan danas nije proradila.

Moderna cesta sa obostranim biciklističkim stazama i trotoarima, dužine skoro pet kilometara na potezu od lokalnog puta za Plave horizonte do Solila, uveče je u potpunom mraku. Stoga su pješačke i biciklističke staze na MR 1 veoma rizične za upotrebu nakon zalaska sunca, a ambijent saobraćajnice koja zaobilazi naseljena mjesta, idealan za lopove i sakupljače sekundarnih sirovina koji pod okriljem mraka, mogu neometano krasti saobraćajnu signalizaciju i druge djelove opreme ove ceste.

U potpunom mraku uveče su i obje raskrsnice - kružni tok na MR 1 saobraćajnici kod Đuraševića, kao i veliki kružni tok na Solilima.

Prvu fazu MR 1 saobraćajnice u dužini od oko 2,5 kilometara zvanično je otvorila 1. juna 2018. tadašnja tivatska gradonačelnica Snežana Matijević (DPS). Cestu od zaleđa sela Đuraševići do postojećeg puta za Plave horizonte, sa sedam mjeseci zakašnjenja u odnosu na ugovoreni rok, sagradila je podgorička firma “Toškovići“. Investiciju vrijednu 2,5 miliona eura vodila je Opština Tivat, iako je novac za nju obezbijedila Vlada. Drugu fazu MR 1 na potezu od Đuraševića do Solila dugu 2,2 kilometra i vrijednu 2,97 miliona eura, u ljeto prošle godine završila je kompanija „Bemax“ iz Podgorice. Iako su radili u znatno težem terenu, “Bemaxovi“ radnici su posao završili u predviđeno vrijeme i mnogo kvalitetnije nego što je to godinu ranije s prvim dijelom ove saobraćajnice, napravila kompanija “Toškovići“.

Ipak, mreža javne rasvjete koja je postavljena s obje strane kolovoza i pješačkih i biciklističkih staza, do danas nije proradila, a iz Opštine Tivat ni nakon četiri dana, nisu odgovorli na pitanja „Vijesti“ zbog čega je to slučaj, ko je kriv za to što javna rasvjeta ne radi i kada će, konačno, taj problem biti otklonjen i o čijem trošku.

2,5 miliona vrijedna je investicija prve faze MR 1 saobraćajnice u dužini od oko 2,5 kilometara. Cestu od zaleđa sela Đuraševići do postojećeg puta za Plave horizonte, sa sedam mjeseci zakašnjenja u odnosu na ugovoreni rok, sagradila je podgorička firma “Toškovići“, a investiciju je vodila Opština Tivat, iako je novac za nju obezbijedila Vlada. Drugu fazu MR 1 na potezu od Đuraševića do Solila dugu 2,2 kilometra i vrijednu 2,97 miliona eura, u ljeto prošle godine završila je kompanija „Bemax“ iz Podgorice.

Iako ni godinu dana od kada je ovaj novi projekat javne infrastrukture vrijedan preko pet miliona eura, završen i predat na upotrebu, Opština Tivat kao njegov investitor nije se potrudila da otkloni probleme na mreži javne rasvjete koju su, zajedno s cestom, poreski obveznici davno platili. Nezvanično, razlog zašto cjelokupna mreža javne rasvjete na MR1 saobraćajnici ne radi je problem koji postoji na dijelu mreže što ga je prije više od dvije godine gradila i instalirala kompanija “Toškovići“.

Zbog toga ni dio mreže na drugoj dionici ceste koju je gradio „Bemax“ i koja je potpuno ispravna, ne može biti priključen na napajanje električnom energijom, pa ni te svjetiljke ne funkcionišu.

Iz Opštine Tivat nisu odgovorili na pitanja „Vijesti“ do kada će MR1, možda i najbolja lokalna saobraćajnica na teritoriji tog grada, biti u potpunom mraku i koja je bila svrha trošenja stotina hiljada eura novca poreskih obveznika na javnu rasvjetu na toj saobraćajnici, ako ona ni nakon više od godinu dana od kada je cesta stavljena u promet i dalje ne radi.

Preporučujemo za Vas