U BUDVI ČEKAJU REBALANS BUDŽETA

Opština će morati da steže kaiš, plate će biti umanjene

U Budvi čekaju rebalans budžeta. Vladimir Bulatović tvrdi da je bolje isplatiti 12 umanjenih zarada za 20 odsto, nego deset plata u punom iznosu, a onda nemati para

28541 pregleda 150 reakcija 51 komentar(a)
Više od 400 zaposlenih u administraciji, Foto: Vuk Lajović
Više od 400 zaposlenih u administraciji, Foto: Vuk Lajović

Zarade zaposlenih u lokalnoj administraciji u Budvi i javnim ustanovama i službama koje su na opštinskom budžetu, moraće da budu umanjenje.

Vladimir Bulatović, koga je nova odbornička većina imenovala za potpredsjendika Opštine, uvjeren je da će biti uvedene mjere štednje i podsjetio je da je za vrijeme prethodne gradske upravljačke strukture s iste te funkcije pozivao da se plate moraju umanjiti za 15 odsto, ali da sada, zbog globalne krize, koja se odrazila i na opštinsku kasu, umanjenje plata bi moralo da ide još više.

“Ja sam davno u Opštini govorio da je poželjno da dođe do smanjenja zarada, kako u administraciji, tako u svim javnim preduzećima, iz jednog prostog razloga: mnogo lakše je isplatiti 12 zarada umanjenih za 20 odsto i mnogo prijemčivije ljudima, nego im dati deset punih zarada, a onda dva mjeseca da nemaju platu. Siguran sam da će nakon rebalansa mjere štednje biti uvedene. Koliko će one biti restriktivne po sve nas, to zavisi od menadžmenta“, naglasio je Bulatović.

Opštinski računi blokirani su nakon što je krajem maja Privredni sud donio privremenu mjeru zabrane raspolaganja novcem na zahtjev Ministarstva finansija. Nova skupštinska većina predvođena DPS-om koja je imenovala administraciju na čelu s Nikolom Divanovićem pokušava da deblokira račun, zbog čega zaposleni u lokalnoj administraciji nijesu primili junsku, a ni julsku zaradu, dok se radnicima u Radio Televiziji Budva i JU Muzeji i galerije Budve, duguje majska, junska i julska plata.

Kašnjenje plata, prvi put nakon tri i po godine, dovelo je do nezadovoljstva radnika.

“Ovo je najveća ekonomska kriza u posljednjih 50 godina koja je zahvatila Opštinu. Čak i u vremenu zemljotresa smo imali pomoć okruženja. Sada je teško računati na bilo kakvu pomoć. Planiran rebalans budžeta je posljedica te ekonomske krize svjetskih razmjera, koja je dovela do jako loše realizacije budžeta, prije svega u segmentu naplate. Ta realizacija budžeta se svodi na nekih 30 do 40 odsto od planiranih. Kao što se radi pozitivni rebalans, što ste imali prilike da vidite prethodnih godina, kada sve ide mimo očekivanja boljim putem, tako i ovaj put mora da se uradi rebalans budžeta, jer su očekivanja duboko, duboko iznevjerena. Ovo što se dešava niko nije mogao da planira niti da pretpostavi da će se desiti. I to je najprostiji razlog zbog čega se radi rebalans budžeta Opštine Budva. Mi smo na dan 20. jun imali pet miliona eura manje prihoda u odnosu na budžetom planirane vrijednosti“, kazao je Bulatović.

Vladimir Bulatović
Vladimir Bulatovićfoto: Vuk Lajović

Prema njegovim riječima, rebalans svakako mora da obuhvati mjere štednje.

“Mjere štednje moraju da obuhvate sve segmente potrošačkih jedinica. Opština ima mnogo potrošačkih jedinica kojima je ona vlasnik, a gdje se prenosi dio sredstava iz budžeta. Dvije najveće potrošačke jedinice, koje su se konkretno bunile su Muzeji i galerije i RTV Budva koje iznose preko milion eura, što je apsolutno teško ostvarivo u ovakvim procentima realizacije budžeta da ta količina novca bude prenesena tim potrošakim jedinicama”, kazao je Bulatović.

On je poručio da svi zajedno moraju da podijele teret.

“Ne smije niko da bude privilegovan u odnosu na druge, jednostavno svi moramo da optimizujemo svoje ponašanje, svoj rad... da jednostavno shvatimo da je ovdje pitanje kriznog menadžmenta, a ne menadžmenta u nekom redovnom vremenu, kada ide sve kako je planirano i očekivano. Nadam se da će grad i država što prije izaći iz ovakve situacije i da ćemo već iduće godine imati bolju naplatu poreza, da ćemo imati mnogo bolje rezultate, i da ćemo se vratiti onom redovnom poslovanju, kakvo je bilo prije početka krize“, naglasio je Bulatović.

Planirani rebalans budžeta je posljedica te ekonomske krize svjetskih razmjera, koja je dovela do jako loše realizacije budžeta, prije svega u segmentu naplate. Ta realizacija budžeta se svodi na nekih 30 do 40 odsto od planiranih. Kao što se radi pozitivni rebalans, što ste imali prilike da vidite prethodnih godina, kada sve ide mimo očekivanja boljim putem, tako i ovaj put mora da se uradi rebalans budžeta, jer su očekivanja duboko, duboko iznevjerena, kazao je Bulatović

Anđela Ivanović, koju je odbornička većina imenovala za predsjednicu parlamenta, kazala je da je ona incirala umanjenje koeficijenata na zarade čelnika grada - pa je tako koeficijent na platu predsjedniku Opštine sa 20, umanjenjen na 18, a koeficijent na zaradu predsjednika Skupštine opštine sa 18 smanjen na 16.

Jelušiću i Cakuliju plata smanjenja za 840 eura

Plate izvršnog direktora “Morskog dobra“ Predraga Jelušića i predsjednika Borda Dževdeta Cakulija koje su iznosile po 2.838 eura, biće u julu smanjenje za 30 odsto. To se navodi u dopisu koje je JP „Morsko dobro“, dostavilo Ministarstvu finansija na poslaničko pitanje.

To znači da će julska zarada Jelušiću i Cakuliju biti umanjena za 840 eura.

„Shodno zaključcima Vlade i zaključku Upravnog odbora kao reakciju na negativne ekonomske efekte od pandemije koronavirusa u periodu od 90 dana počev od 1. aprila, javno preduzeće je obustavilo isplatu varijabilnog dijela zarada, naknada za rad u komisijama, Upravnom odboru i drugim radnim tijelima, uz izuzetak radnih tijela gdje je rad profesionalizovan. Od jula 2020. zarada izvršnog direktora i predsjednika Upravnog odbora će biti umanjena za 30 odsto“, navodi se u dopisu koji potpisuje Jelušić.

Razriješili Gregovića, Parking servis dali Pekoviću

Smjena direktora administracije koju je predvodio Marko Carević nastavljena je razrješenjem dosadašnjeg direktora opštinskog preduzeća Parking servis Jovice Gregovića, kadra Demokratskog fronta.

Odbor direktora Parking servisa koga je prije dvije sedmice imenovala nova odbornička većina, predvođena DPS, SD, Crnogorskom i odbornikom Stevanom Džakovićem, u sastavu Milenko Medigović, Andrea Radulović, Luka Novaković, Nemanja Malovrazić i Saša Čolović juče je jednoglasno razriješio Gregovića i imenovao za vršioca dužnosti izvršnog direktora, diplomiranog ekonomistu Žarka Pekovića. Peković je vlasnik taksi udruženja VIP taxi i kadar je DPS-a.

Gregović je prije nekoliko dana na protestu ispred zgrade Opštine kazao da je preuzeo firmu 2017. s dugovanjem koje je ostavila DPS garnitura od 700 hiljada eura i neisplaćenih šest zarada i doprinosa, te da je uspio da vrati sve dugove i izmiri radnicima zarade, a Parking servis od gubitaša pretvorio u uspješno preduzeće.

Preporučujemo za Vas